logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia na jednej z 4 kamer w monitoringu domowym, kabel koncentryczny, Hikvision 4MPx

rolkap 20 Maj 2023 21:14 1938 17
  • #1 20588433
    rolkap
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Posiadam monitoring zewnętrzny domu od około 3lat. Parę dni temu na jednej z 4 kamer pojawiły się zakłócenia.... Okablowanie to kabel koncentryczny.
    Myślałem że siadła kamera ale podmienilem ją z inną ale problem dalej jest... resetowałem rejestrator, przekładałem wtyczki z kamerami.. zarobiłem nawet na nowo kabel przy kamerze i nic....co może być przyczyną??
    Monitoring to zestaw 4 kamer 4mpx z rejestratorem Hikvision.

Zakłócenia na jednej z 4 kamer w monitoringu domowym, kabel koncentryczny, Hikvision 4MPx

• Pomocny post
    #2 20588456
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Skoro zamieniałeś kamery, oraz wejścia w rejestratorze, i problem dotyczy stale tego samego miejsca, to pozostaje problem z przewodem. Albo uszkodzony, albo wchodzą na niego jakieś zakłócenia. Czy przypadkiem ten przewód nie jest ułożony z innymi przewodami, które mogą siać zakłóceniami? Czy problem nie zbiegł się z wymianą jakiegoś elementu monitoringu, lub jego rozbudową, albo ułożeniem w obiekcie jakiś nowych instalacji elektrycznych, lub montażem urządzeń?
  • Pomocny post
    #3 20588457
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    rolkap napisał:
    podmienilem ją z inną ale problem dalej jest

Zamień miejscami kable jednej z kamer . Jak nawala NR 4 to wypnij koncentryk i zamień ją z inna kamerą wtedy sprawdzisz czy to wina kabla czy tego konkretnego wejścia sygnałowego.
  • #4 20588488
    rolkap
    Poziom 3  
    Tak podmieniałem miejscami wejścia kamer przy rejestratorze.na każdym z 4 wejść jest taki sam efekt.
    Wyczytałem właśnie ze to może być wina zasilacza...Ale nie wiem...
  • Pomocny post
    #5 20588496
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    rolkap napisał:
    Wyczytałem właśnie ze to może być wina zasilacza

Bardzo prawdopodobne, zmień zasilacz na inny/sprawny i się przekonasz, jeżeli to nie zasilacz to przynajmniej wyeliminujesz go z listy możliwych przyczyn.
  • #6 20588498
    rolkap
    Poziom 3  
    >>20588456
    Od 3 lat nie było żadnej ingerencji w instalacje kamer.
    Kable puszczone były w peszlu ziemnym.pod kostką brukową i później wzdłuż ogrodzenia.
    Po prostu chodziło, chodziło...I któregoś dnia się to pojawiło.... żadnych nowych urządzeń w pobliżu, żadnych nowych instalacji....
    Wyczytałem że być może to wina zasilacz? Mądrzy ludzie piszą tez o zastosowaniu separatora na kablu...mogłoby to pomóc?
  • Pomocny post
    #7 20588502
    gradek83
    Poziom 43  
    rolkap napisał:
    na każdym z 4 wejść jest taki sam efekt.

Przy tej konkretnej kamerze czyli najpierw sprawdź wspomniany zasilacz a potem przewód. Może gdzieś po drodze się uszkodził, lub po tych deszczach zalał i ma przebicie zwarcie lub jakiś gryzoń ci go podjada.
  • #8 20588525
    rolkap
    Poziom 3  
    Jak sprawdzić czy przewód nie jest gdzieś po drodze uszkodzony???? ....wiem może to być dla kogos głupie pytanie...Ale nie jestem jakimś super znawcą elektronicznym....
    Jakieś urządzenie będzie mi potrzebne?
  • #9 20588535
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Możesz zasilić rejestrator z akumulatora, ogółem odseparować go od sieci. Podłącz wtedy tylko tą kamerę i zobacz czy obraz będzie zakłócony.
  • Pomocny post
    #10 20588537
    gradek83
    Poziom 43  
    rolkap napisał:
    Jakieś urządzenie będzie mi potrzebne?

Masz multimetr ?
  • #11 20589185
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Pokaż obrazy z innych kamer.
  • #12 20589213
    rolkap
    Poziom 3  

Kamera nr 2
    Teraz akurat aż tak bardzo nie widać różnicy i trzeba się wpatrzec...Ale jak tylko słońce zajdzie za chmury widać przebicia na tej kamerze...
  • #13 20589232
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Jak dla mnie to "przebija" się obraz z kamery nr 4. Powodem może być uszkodzone okablowanie do kamery nr 2.
    Sprawdź jak wygląda obraz na 2 po wyłączeniu wszystkich kamer.
  • #14 20589640
    Rysio4001
    Witam.
    rolkap napisał:
    Wyczytałem właśnie ze to może być wina zasilacza...Ale nie wiem...

Można dla próby podmienić zasilacz, ale fakt że problem występuje tylko na jednym tym samym obwodzie, pomimo podmiany kamery i wejść w rejestratorze, jednak sugeruje na problem z przewodami w tym obwodzie.
    rolkap napisał:
    Kable puszczone były w peszlu ziemnym.pod kostką brukową i później wzdłuż ogrodzenia.

Skoro przewody są w ziemi, i są narażone na zawilgocenia (wodę), itp., to tym bardziej obstawiam problem z przewodami.
    A jakie są przewody? Dedykowane do układania w ziemi (ziemne żelowane), czy zwykłe?
    To że są w peszlu, nie wiele daje, jeśli to nie są przewody ziemne.
    rolkap napisał:
    Jak sprawdzić czy przewód nie jest gdzieś po drodze uszkodzony???

1 - Sprawdzić ciągłość poszczególnych żył przewodu (również ekran przewodu ekranowanego), pod kontem przerw oraz podwyższonej rezystancji.
    2 - Sprawdzić rezystancję izolacji po między żyłami przewodów, każda z każdą, również ekranem, oraz do ziemi. Pomiar powinien być przy podwyższonym napięciu. Sa do tego dedykowane mierniki izolacji. Jednakże czasem usterki izolacji daje się wykryć również omomierzem zwykłego multimetru.

Oczywiście tych pomiarów dokonujemy na przewodach odłączonych po obu końcach od urządzeń.

Można jeszcze tą kamerę próbnie podłączyć na innym przewodzie.

Pozdrawiam.
  • #15 20589779
    vasco2
    Poziom 11  
    Takie zakłócenie może powodować zasilanie, czyli zasilacz lub izolacja kabla w ziemi już przebija lekko. Mi to wygląda na indukowanie się czegoś w kablu.
  • #16 20598867
    rolkap
    Poziom 3  
    Doszedłem co jest powodem... zakupiłem separator wideo który nie pomógł nic...zakupiłem multimetr dzięki któremu sprawdziłem przewodzenie prądu w kablach...I tak jak koledzy pisaliście to wina kabla koncentrycznego....podpiąłem 12V po kabel rdzenia i oplot...na końcu kabla okazało się że dochodzi tylko 2,5V....dlatego są te zakłócenia na wizji....kable plus i minus są dobre i trzymają 12v.
    Instalacja 1,5 roku i coś się stało z kablem.... kabel w całości w ziemi.spory kawałek pod kostka brukową więc odkopywanie nie wchodzi w grę....ręce opadają...
  • #17 20599030
    Rysio4001
    Witam.
    Nic nowego. Pewnie do przewodu dostała się wilgoć, i skorodował oplot ekranu.
    Trzeba na przyszłość stosować kable żelowane, dedykowane do układania w ziemi. W przeciwnym razie będzie powtórka z usterki.
    Jak już będziesz wymieniał, to kabel zasilający też wymień na ziemny żelowany, bo w przeciwnym razie też go szybko trafi, jeśli nie jest właściwy.
    Po za tym, najlepiej ułożyć rurkę osłonową w ziemi (doskonale się nadają niebieskie wodne PE - fi 20, lub 25, cienkościenne są stosunkowo tanie, gładkie od środka, i ułożone z łagodnymi łukami (jeśli zakrętów nie ma za dużo) to nie ma problemu, żeby w razie czego, w przyszłości przeciągnąć nowe kable).
    Pozdrawiam.
  • #18 20599713
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Rysio4001 napisał:
    Jak już będziesz wymieniał, to kabel zasilający też wymień na ziemny żelowany, bo w przeciwnym razie też go szybko trafi, jeśli nie jest właściwy.

Tak? A ja bym zamiast koncentryka i zasilającego położył od razu skrętkę.

Dodano po 55 [sekundy]:

rolkap napisał:
    podpiąłem 12V po kabel rdzenia i oplot...na końcu kabla okazało się że dochodzi tylko 2,5V....dlatego są te zakłócenia na wizji....kable plus i minus są dobre i trzymają 12v.

Zasil kamerę bezpośrednio i zobacz czy efekt będzie taki sam.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zakłóceniami na jednej z czterech kamer w systemie monitoringu Hikvision 4MPx, zbudowanym na kablu koncentrycznym. Po wymianie kamer i sprawdzeniu rejestratora, problem nadal występował, co sugerowało uszkodzenie kabla. Użytkownik rozważał również zasilacz jako potencjalną przyczynę. Po przeprowadzeniu testów z użyciem multimetru, stwierdzono, że kabel koncentryczny jest uszkodzony, co prowadzi do niskiego napięcia na końcu kabla. Użytkownicy sugerowali, aby w przyszłości stosować kable żelowane do układania w ziemi oraz rozważyć użycie skrętki zamiast koncentryka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA