logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Próba reanimacji dysku Toshiba 1TB z monitoringu CCTV

Kamil 1 23 Maj 2023 08:08 516 10
REKLAMA
  • #1 20591157
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Cześć.
    Udało mi się dorwać za parę złotych dysk HDD o pojemności 1TB. Jest to dysk z monitoringu CCTV, który może pracować 24/7. Dysk kupiłem jako uszkodzony. Po podłączeniu do komputera i sprawdzeniu SMART pokazało mi, że na dysku są relokowane sektory i bardzo dużo błędów odczytu. Dodatkowo z dysku dochodziło cykliczne cykanie głowicy. Jako, że dysk był już spisany na straty to postanowiłem zajrzeć do środka i odkręciłem obudowę. Talerz wyglądał idealnie (przynajmniej od góry bo go nie demontowałem aby zobaczyć od spodu), również po głowicach nie było oznak ich uszkodzenia. Zamontowałem obudowę z powrotem i odkręciłem płytkę z elektroniką. Zauważyłem, że na PCB w miejscu styku wyprowadzeń głowicy między dwoma padami jest jakiś paproch, tak jakby fragment luźno latającej miedzi, więc go usunąłem. Nie mierzyłem miernikiem czy on zwierał te dwa pady, ale jeśli mógł przewodzić prąd to na pewno by zwierał te pady. Po jego usunięciu i zamontowaniu PCB uruchomiłem raz jeszcze dysk. Tym razem już nie było słychać cykania. Odczyt SMART nie uległ zmianie. Postanowiłem przeskanować dysk za pomocą programu Victoria. Co prawda skan przerwałem po kilku GB bo nie chciało mi się czekać na całość, ale już w między czasie pojawiło się kilka uszkodzonych sektorów.
    Uruchomiłem raz jeszcze skan tym razem parametr "ignore" zmieniłem na "erase". Co ciekawe w miejscach gdzie były uszkodzone sektory miałem prawidłowo wykonane czyszczenie. Ten skan też przerwałem po kilku GB. Uruchomiłem po raz trzeci skanowanie teraz znowu z parametrem "ignore". Zauważyłem, że te sektory które były uszkodzone a później zostały wyczyszczone tym razem się odczytują poprawnie ale czas dostępu do nich jest niby 1s. Skan też przerwałem po kilku GB.
    Poniżej zdjęcie

Co ciekawe teraz odczyta SMART ma wyzerowaną wartość licznika błędów odczytu.

Chciałbym się Was poradzić czy ten dysk można jeszcze uratować? Chcę puścić skanowanie do samego końca z parametrem "erase" czy to dobry pomysł czy może ustawić jakieś inne opcje?
  • REKLAMA
  • #2 20591186
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Kamil 1 napisał:
    Chciałbym się Was poradzić czy ten dysk można jeszcze uratować?

Po tym zabiegu
    Kamil 1 napisał:
    postanowiłem zajrzeć do środka i odkręciłem obudowę

dysk może jedynie służyć jako przycisk do papieru. Jego całkowita awaria to kwestia czasu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20591208
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Dydelmax napisał:
    Jego całkowita awaria to kwestia czasu.

Ja wiem, że dysków HDD nie należy rozbierać bo kurz, itp. Moje powietrze które oddycham w pokoju nie ma też żadnych atestów. Jednak nie sądzę aby chwilowy demontaż obudowy spowodował uszkodzenie talerza czy głowicy. Ogólnie to ten wątek ewentualnego uszkodzenia po zdemontowaniu obudowy prosiłbym odstawić na bok :)
    W sumie to można bedzie to potraktować jak doświadczenie po jakim czasie dysk ulegnie awarii :D

Tak więc pomijając kwestię zaglądania do środka coś mogę jeszcze w tym programie zrobić więcej? Podejrzewam że z sektorami które moją czas dostępu 1s nie da się nic więcej zrobić?
  • #4 20591224
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Kamil 1 napisał:
    Jednak nie sądzę aby chwilowy demontaż obudowy spowodował uszkodzenie talerza czy głowicy.

OK, nie wierzysz mi to może Koledzy zajmujący się na co dzień odzyskiem danych napiszą coś na ten temat. :)
    Kamil 1 napisał:
    Podejrzewam że z sektorami które moją czas dostępu 1s nie da się nic więcej zrobić?

Możesz obniżyć timeout w Victorii z 10000 na 1000 ms, przez co sektory o czasie dostępu powyżej sekundy zostaną uznane za uszkodzone. Nie spodziewaj się jednak mega dobrych rezultatów.
    Ogólnie zakup dysków wymęczonych pracą w rejestratorach, nawet za drobne może być dobry jedynie do nauki lub z ciekawości. Ważnych danych nie odważyłbym się trzymać na takim dysku o przebiegu liczonym w dziesiątkach tysięcy godzin.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 20592591
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Kamil 1 napisał:
    Jednak nie sądzę aby chwilowy demontaż obudowy spowodował uszkodzenie talerza czy głowicy
    - nie jest ważne, co sądzisz, a to, co się dziej w rzeczywistości. Definitywne uszkodzenie dysku jest jedynie kwestią czasu, a samą próbę diagnostyki i naprawy przeprowadziłeś od końca gwałcąc zasadę podejmowania w pierwszej kolejności działań najmniej inwazyjnych. Tym bardziej, że już samo to:
    Kamil 1 napisał:
    Po podłączeniu do komputera i sprawdzeniu SMART pokazało mi,
    jest wystarczające dla stwierdzenia braku celowości otwierania obudowy, czy szukania błędu po stronie elektroniki.

Kamil 1 napisał:
    wątek ewentualnego uszkodzenia po zdemontowaniu obudowy prosiłbym odstawić na bok
    - więc w teorii może i miałeś szansę, dlatego, że błędy mogły wynikać z nieprawidłowego namagnesowania i ich ponowne namagnesowanie (nadpisanie) mogło poprawić ich stan.

Ale ponieważ nabrudziłeś w środku, trudno jednoznacznie stwierdzić, na ile degradacja powierzchni jest pierwotna do otwierania obudowy, a na ile wtórna.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 20594230
    Kamil 1
    Poziom 16  
    kaleron napisał:
    więc w teorii może i miałeś szansę, dlatego, że błędy mogły wynikać z nieprawidłowego namagnesowania i ich ponowne namagnesowanie (nadpisanie) mogło poprawić ich stan.

A z ciekawosci to czym powinno wykonac sie to "nadpisanie"? Jakis specjalny program czy w "Victoria" to mozna zrobic?
  • #7 20594254
    kaleron

Czymkolwiek Fizycznie chodzi o zaindukowanie pola, do jakiego dochodzi podczas zapisu danych. Narzędzie, jakim to wykonujesz jest bez znaczenia.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #8 20594471
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Przeskanowałem cały dysk w programie Victoria z parametrem "erase". Zdjęcie skanu poniżej. Pomijając już ten nieszczęsny demontaż obudowy, czy coś można jeszcze zrobić? Jakiś inny skan? Z tego co widz to miałem ustawione "Read" może jeszcze raz przeskanować z opcją "Write" o ile to coś da? :)

• #9 20594968
    kaleron

I po coś ruszał śrubki? Wygląda to całkiem nieźle i gdyby
    Kamil 1 napisał:
    wątek ewentualnego uszkodzenia po zdemontowaniu obudowy prosiłbym odstawić na bok
    , mogłoby Ci się udać, ale po tym, co zrobiłeś, trzeba mieć odwagę pilota kamikaze, by używać tego dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 20595313
    Kamil 1
    Poziom 16  
    kaleron napisał:
    mogłoby Ci się udać, ale po tym, co zrobiłeś, trzeba mieć odwagę pilota kamikaze, by używać tego dysku.

Mam zamiar tego dysku użyć do rejestratora CCTV :D Zobaczę po jakim czasie padnie :D
  • #11 20595318
    kaleron

Ok. Tematu nie zamykaj. Udanego łikendu:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk HDD Toshiba 1TB z monitoringu CCTV został zakupiony jako uszkodzony, z relokowanymi sektorami i błędami odczytu. Po demontażu obudowy i usunięciu zanieczyszczenia z PCB, użytkownik uruchomił dysk ponownie, jednak eksperci ostrzegają, że jego całkowita awaria jest tylko kwestią czasu. Sugerowane są działania diagnostyczne, takie jak obniżenie timeoutu w programie Victoria oraz wykonanie nadpisania danych, co może poprawić stan dysku. Użytkownik planuje używać dysku w rejestratorze CCTV, mimo ryzyka awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA