logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop DSO150: testowanie układów scalonych, podłączanie sondy pomiarowej, różnice w kablach

madle 19 Cze 2023 11:56 834 10
REKLAMA
  • #1 20622978
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Zamierzam zakupić oscyloskop do nauki DSO150.
    https://allegro.pl/oferta/oscyloskop-cyfrowy-reczny-dso150-2-4cali-12915328479
    Jak testować układ scalony za pomocą takiego oscyloskopu? Tzn. jak sprawdzić na takim układzie przebieg bądź jego brak?
    Układ scalony mam w układzie. Jak i gdzie przyłożyć sondę pomiarową? Odnośnie sondy to w tej aukcji jest kabel z dwiema końcówkami (żabki) i z jedną koncówką (szpikulec).
    Czy są w tych kablach jakieś różnice?
    Proszę o wyrozumiałość. Nigdy nie miałem do czynienia z oscyloskopem. A chciałbym dokonać jakiś prostych pomiarów nim nie uszkadzając go od razu.
  • REKLAMA
  • #2 20623000
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Zależy jaki układ chcesz testować. W najgorszym wypadku możesz sobie zrobić krzywdę (w zależności jaki to układ) i np. doznać porażenia prądem.
  • REKLAMA
  • #3 20623034
    madle
    Poziom 3  
    @snow Nie zamierzam testować wysokonapięciowych układów. Tylko testy na układach w urządzeniach zasilanych zewnętrznym zasilaczem DC 5-12V. Zwykłe układy pracujące na 5v. Także nie ma możliwości żadnego porażenia. Układy np. w grach TV itd. Nie ruszałbym żadnych gdzie jest napięcie 220v. Tak jak wspominałem byłaby to nauka.
  • Pomocny post
    #4 20623058
    snow
    Poziom 31  
    Zainteresuj się taką książką:
    https://kamami.pl/elementy-i-uklady/50820-wspolczesny-oscyloskop-budowa-i-pomiary.html

Generalnie musisz wiedzieć gdzie dany układ ma wejście a gdzie wyjście i jak działa. Wiedząc jak działa dany układ który chcesz sprawdzić i jaki sygnał na wejściu takiego układu się znajduje jesteś w stanie przewidzieć co powinno się pokazać na wyjściu takiego układu. Wtedy używając oscyloskopu sprawdzasz czy sygnał na wyjściu jest zgodny z tym czego się spodziewasz.

Czyli np. mając stabilizator liniowy LM7805 możesz sprawdzić czy faktycznie napięcie na wyjściu stabilizatora jest "gładkie" (bez tętnień) i ma wartość 5V. Jeżeli jest uszkodzony to będzie inne, zazwyczaj nie większe niż napięcie wejściowe takiego stabilizatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20623583
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1248
    Kolega wyżej napisał, ale dorzucę swoje trzy grosze.

Układy cyfrowe typu bramka logiczna to tabele prawdy z not katalogowych i masz wejście i wyjście i porównujesz stany.
    Gorzej z układami analogowymi.

Do układów cyfrowych polecam tani analizator stanów logicznych podróbkę saleca czy jakoś tak się pisze 8 kanałów i około 60zł do typowej cyfrówki.

No musisz mieć sondę oscyloskopową najtańsza to z 60zł Nie wiem czy jest w zestawie.

Musisz jeszcze być świadomym że przewód masy sondy czyli krokodylek powinien być krótki. Czasem stosuje się sprężynki na sondy.

Układy cyfrowe pracują szybko i może być problem z obserwacją stanów dlatego polecam analizator tego saleca czy jak tam sie zwie. Podpinasz kompa i masz ładnie 8 linii przebiegów stanów logicznych i możesz analizować czy układ pracuje czy nie.

Wszystko przyjdzie samo z czasem.

A analogowej np. akustyka to możesz oscyloskopem szukać gdzie zanika sygnał lub obserwować kształt sygnału wzorcowego ( wzmacniacze ) sinusa czy nie deformuje go układ.
  • Pomocny post
    #6 20623896
    slavo666
    Poziom 23  
    Ocena: 386
    Zastanów się, czy warto płacić ponad 200 zł za zabawkę z pasmem 200 kHz...
    Dołożysz 50 zł i możesz już kupić DSO1511G: https://allegro.pl/oferta/dso1511g-oscyloskop-z-kolorowym-ekranem-2-4-cala-11149595995
    Nie wiem, na ile to pasmo 120 MHz i próbkowanie 500 MSa/s jest prawdziwe, jeszcze nie sprawdzałem. Ma jakiś prosty generator i wyjście TV nawet. Po samych filmach na YT widzę, że to się już nadaje do podstawowych pomiarów. Na pewno o niebo lepiej niż ten stary DSO150, który był kiedyś za stówkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20624366
    Nori2
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    madle napisał:
    Jak testować układ scalony za pomocą takiego oscyloskopu?

https://www.youtube.com/watch?v=Uqrel5fQpK4

Praktyczne zastosowanie, proponowanego przez slavo666 DSO1511G, do podglądania sygnałów na nóżkach procesora 6510 w C64.
  • #8 20625360
    madle
    Poziom 3  
    Dziękuję za wszystkie wskazówki i poproszę o jeszcze, jestem "głodny" wiedzy :) Nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak analizator stanów logicznych. Już przeglądam materiały, czytam i oglądam filmy na YT, które przesłaliście.
  • #9 20687546
    madle
    Poziom 3  
    Zakupiłem DSO150 na początek. Myślę że na jakiś czas wystarczy aby okiełznać temat. Wcześniej poczytałem i pooglądałem trochę o oscyloskopach. A teraz praktyka. Pierwsza zabawa oscyloskopem zaliczona tzn zaznajomienie się z urządzeniem, funkcjami i narazie byłoby to tyle.
    Proszę o informację czy mierząc sygnał układu scalonego zamontowanego na płytce PCB zasilonej DC 5V w taki sposób, że czarny krokodylek sondy zaciskam na polu masowym a czerwony krokodylek sondy do któregoś pinu układu scalonego na jego wyjściu nie uszkodzę oscyloskopu? Chodzi mi o to aby zobaczyć czy wyświetli się jakiś wynik na oscyloskopie, obejrzeć sygnał, przeskalować go itp.
  • Pomocny post
    #10 20687598
    snow
    Poziom 31  
    Tak, obejrzysz sygnał względem punktu w którym podłączasz krokodylek. Jeżeli ten punkt jest połączony z masą układu to obejrzysz sygnał względem masy. Generalnie powinieneś mierzyć używając sondy oscyloskopowej ustawionej najlepiej na "X10". Dokonywanie pomiarów zwykłym kablem a nie sondą nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Jeżeli oscyloskop ten ma wyjście sygnału wzorcowego prostokątnego to należy skalibrować sondę tak, żeby pokazywała na ekranie oscyloskopu prawidłowo kształt przebiegu. Po skalibrowaniu można oglądać sygnały w układzie.

Pamiętać musisz o tym, że DSO150 ma pasmo 0-200kHz i w tym zakresie sygnałów będą one prawidłowo wyświetlone.
  • Pomocny post
    #11 20688617
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6455
    madle napisał:
    Zamierzam zakupić oscyloskop do nauki DSO150.
    Pieniądze wyrzucone w błoto. Dużo lepszą ofertą jest: https://www.aliexpress.com/item/1005005661605508.html
    madle napisał:
    Jak testować układ scalony za pomocą takiego oscyloskopu? Tzn. jak sprawdzić na takim układzie przebieg bądź jego brak?
    Masa oscyloskopu na masę układu, a sonda do pinów i patrzysz czy jest to co tam ma być. Kluczowe jest to, że nie sprawdzasz "układów scalonych" tylko cały układ i musisz wiedzieć jak on działa i jakiego przebiegu masz się spodziewać w danym punkcie układu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup oscyloskopu DSO150 do nauki i testowania układów scalonych w urządzeniach zasilanych napięciem DC 5-12V. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączania sondy pomiarowej, różnic w kablach oraz metod testowania sygnałów. Użytkownicy zalecają, aby przy pomiarach korzystać z sondy oscyloskopowej ustawionej na "X10" oraz upewnić się, że przewód masy sondy jest krótki. Wskazano również na możliwość zakupu lepszego modelu DSO1511G, który oferuje wyższe pasmo i dodatkowe funkcje. Użytkownik uzyskał potwierdzenie, że podłączenie krokodylka masy do pola masowego układu nie uszkodzi oscyloskopu, o ile sygnał jest w zakresie 0-200 kHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA