logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partycją niedostępna - A disk read error occurred

mumiok 03 Lip 2023 20:29 786 27
REKLAMA
  • #1 20640720
    mumiok
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    zawiesił mi się podczas pisania dokumentu WORD system Windows 7 z dyskiem HDD 2.5" 500GB w laptopie (dwie partycje C i D), wyłączyłem go przytrzymując dłużej przycisk zasilania

po ponownym uruchomieniu wyskoczył komunikat "A disk read error occurred"

zacząłem skanować go MHDD, po ok. minucie wyskoczyły cztery znaki X oznaczające błędy, dalej już do końca nie było żadnych X, cały skan trwał trochę ponad 2 godziny

następnie ponowiłem skanowanie z opcją "Remap" i X wyskoczyło łącznie 12 w tym samym miejscu i czasie

po zakończeniu skanowania i "Remap" komunikat przy odpaleniu laptopa ten sam na początku czyli "A disk read error occurred"

no więc ponownie MHDD i opcja "Remap" i te X wyskakują w tym samym miejscu

podłączyłem dysk pod innego lapka no i mam dwie partycje F i G, G mogę otworzyć natomiast systemową F już nie, jest opcja tylko formatu

czy można ją jeszcze jakoś uratować? jakich programów użyć?

będę wdzięczny za podpowiedzi gdyż bardzo mi zależy alby odzyskać z niej dane
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20640738
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    mumiok napisał:
    bardzo mi zależy alby odzyskać z niej dane

Skoro dane są ważne to nie należy przeprowadzać żadnych napraw dysku.
    Proszę zamieścić (cały) screen ze S.M.A.R.T. np z CrystalDIskInfo.
    Proszę zamieścić screen z widokiem partycji z programu DMDE (partycje, aktualne partycjonowanie.)
    Proszę też nie przeprowadzać już żadnych napraw i testów. (Najlepszym wyjściem byłaby próba wykonania kopi posektorowej.)
  • #3 20640765
    mumiok
    Poziom 13  
    Dra98 napisał:
    mumiok napisał:
    bardzo mi zależy alby odzyskać z niej dane

Skoro dane są ważne to nie należy przeprowadzać żadnych napraw dysku.
    Proszę zamieścić (cały) screen ze S.M.A.R.T. np z CrystalDIskInfo.
    Proszę zamieścić screen z widokiem partycji z programu DMDE (partycje, aktualne partycjonowanie.)
    Proszę też nie przeprowadzać już żadnych napraw i testów. (Najlepszym wyjściem byłaby próba wykonania kopi posektorowej.)

nie wiem czy o to chodziło z DMDE

Disk 1 to ten uszkodzony, partycja F to ta co się nie da otworzyć

tutaj S.M.A.R.T.

• Pomocny post
    #4 20640788
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    F:. to nie dysk, a partycja. Dysk, to Hitachi. Model, jak na obrazku.
    Zabezpiecz dane z łatwiejszej partycji. Potem wybierz F: i w DMDE daj :otwórz wolumin. Jeśli otworzy się w miarę poprawnie, odzyskaj pliki. Dysk po odratowaniu danych do utylizacji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20640815
    mumiok
    Poziom 13  
    kaleron napisał:
    Zabezpiecz dane z łatwiejszej partycji. Potem wybierz F: i w DMDE daj :otwórz wolumin.

przy otwieraniu F w DMDE mam ignorować wszystkie błędy?
  • #6 20640835
    kaleron

Tak. Diagnostyka w MHDD pokazała, że tych błędów nie powinno być dużo. Ogólnie dobrze by było wykonać pełna kopię posektorową, ale z Twojej dotychczasowej diagnostyki wnioskuję, ze stan dysku pozwala ratować dane i bez niej. Tym niemniej praca bez kopii powinna być traktowana jak odstępstwo od zalecanej praktyki.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 20640841
    mumiok
    Poziom 13  
    kaleron napisał:
    Tak. Diagnostyka w MHDD pokazała, że tych błędów nie powinno być dużo. Ogólnie dobrze by było wykonać pełna kopię posektorową, ale z Twojej dotychczasowej diagnostyki wnioskuję, ze stan dysku pozwala ratować dane i bez niej. Tym niemniej praca bez kopii powinna być traktowana jak odstępstwo od zalecanej praktyki.

coś takiego mam po otworzeniu wolumin

chyba lepiej walnąć próbę posektorową?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20640865
    kaleron

mumiok napisał:
    tak jest bezpieczniej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #9 20640870
    mumiok
    Poziom 13  
    kaleron napisał:
    mumiok napisał:
    tak jest bezpieczniej.

ok co i jak widzę, że wiem bo są poradniki do DMDE

pytanie czy kopię posektorową uszkodzonej partycji F trzeba wrzucić na czystą nową partycję (bez żadnych plików) wybranego dysku czy to można do folderu innego dysku?

np. partycja F > partycja D folder "KOPIA"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20640889
    kaleron

kopię do pliku możesz zgrać, w dowolne miejsce. Jeśli zdecydujesz się na kopię do dysku, kopia nieodwracalnie zniszczy znajdujące się na nim dane, więc tak naprawdę nieważne, co na nim będzie, ale lepiej, żeby nie było to nic ważnego.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 20641371
    mumiok
    Poziom 13  
    Postanowiłem już tego dysku nie ruszać. Jak będę dysponował budżetem, to może spróbuję coś z nim zrobić. Za długo mi mieli te MB, więc chyba jest dość poważnie uszkodzony.

Rozpytałem kilku gości na OLX co odzyskują dane, no i jeden mi powiedział 900 PLN, więc teraz mi się to nie opłaca, pewności nie ma, diagnostyka darmowa, tylko koszty wysyłki.

No i na początek przy awarii należy najpierw zrobić kopię binarną dysku. Generalnie im więcej robię na, tym dysku, skanuję, odzyskuję to go „niszczę”. No i praktycznie wszyscy powiedzieli, że zrobiłem głupotę robią „REMAP” MHDD, bo tylko utrudniłem sobie robotę, przesunąłem te sektory i trudniej je odszukać czy odzyskać z tego dane czy coś w tym stylu.

No nic nauczka na przyszłość.
  • #12 20641981
    kaleron

Ale co? Miałeś jakieś błędy? Trzeba było dokończyć tę kopię. Jeśli zapisałeś dziennik, możesz kontynuować od miejsca, w którym przerwałeś. Tak - remapy były błędem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 20642076
    mumiok
    Poziom 13  
    kaleron napisał:
    Ale co? Miałeś jakieś błędy? Trzeba było dojechać tę kopię do końca. Jeśli zapisałeś dziennik, możesz kontynuować od miejsca, w którym przerwałeś. Tak - remapy były błędem.

Robiłem jako plik .bin i błędów nie miałem, podzieliłem sektory i pierwsze 220 MB mi robiło z dobre 2 godziny wczoraj, dzisiaj wziąłem kolejne 400 MB i także bez błędow ale ok. 4 godzin to trwało, otworzyło się 5 dokumentów z Worda a jeden nie chciał, 8 pdf się otworzyło także bez problemów te które odzyskałem.

Tylko ten czas mnie niepokoi, że to tak długo. Nie chcę uszkodzić bardziej dysku.

Proponujecie jakieś inne rozwiązania jak partycja się nie otwiera?
  • Pomocny post
    #14 20642097
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    mumiok napisał:

Nie. Trzeba zrobić kopię.

To są aż tak ważne dane?
  • #15 20642104
    mumiok
    Poziom 13  
    Kasek21 napisał:
    mumiok napisał:

To są aż tak ważne dane?

Tak, ważne

Jakieś inne programy polecacie czy zostaje DMDE?
  • #17 20643009
    kaleron

mumiok napisał:
    a jeden nie chciał
    - nie dziw się, dopóki nie dokończysz kopii. Cierpliwości przy jej wykonywaniu. To normalne, że klonowanie problemowego dysku może potrwać. DMDE, to bardzo dobry program. Tylko w amerykańskich serialach są magiczne pudełeczka, które szybko i bez błędów, a do tego jednym kliknięciem odzyskują wszystkie dane choćby i z dysku przejechanego przez czołg. W prawdziwym życiu ogranicza nas coś takiego, jak fizyka;)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 20643361
    mumiok
    Poziom 13  
    No dobra to jeszcze kilka pytań i nie zawracam głowy. Moja uszkodzona partycja ma 194 000 000 sektorów (zaokrągliłem do zera). MHDD pokazał mi, że pierwszy błąd sektora jest na 6 400 000 z kawałkeim i w tam mogę się spodziewać go w DMDE?

Czy jeżeli robię kopię od sektorów 0 do 194M to czy mogę dawać "przerwij" a następnie z loga brać ostatni sektor i wklejać i jechać dalej?

Robię od 0-194M ale przerywam na 500 000, zaczynam nowy plik .bin od 500 000 czy 499 999 a może 501 000 i znów jadę do 194M ale przerywam na 1 000 000.

Z tego co zauważyłem to 1 GB będzie mi odzyskiwać ok. 10 godzin więc to chyba wysiłek dla uszkodzonego dysku robić 1 GB za jednym strzałem?

Nie zalecacie bo w sumie mógłbym starego lapka położyć w kącie i chodziłby mi całą dobę ale jak wyskoczą jakieś błędy to cały proces się zastopuje czy jak?
  • #19 20643371
    kaleron

mumiok napisał:
    tam mogę się spodziewać go w DMDE?
    - tak
    mumiok napisał:
    czy mogę dawać "przerwij" a następnie z loga brać ostatni sektor i wklejać i jechać dalej?
    - tak. Poczytaj instrukcję, to Ci się więcej rozjaśni.
    mumiok napisał:
    1 GB będzie mi odzyskiwać ok. 10 godzin
    - niekoniecznie. Te procesy rzadko są liniowe. Potrafią zwalniać i przyśpieszać, więc takie oparte na statystyce założenia są obarczone dużym ryzykiem błędu.
    mumiok napisał:
    wysiłek dla uszkodzonego dysku robić 1 GB za jednym strzałem?
    - wcale niekoniecznie większy, od robienia tego na raty. Chyba, że Ci się mocno grzeje podczas pracy.

A na jaki dysk robisz tę kopię? Może tam jest przyczyna wolnego zapisu?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 20643389
    mumiok
    Poziom 13  
    kaleron napisał:

A na jaki dysk robisz tę kopię? Może tam jest przyczyna wolnego zapisu?

No robiłem na talerzowy SATA lll od starego lapka bo to taki awaryjny z Windows 7 i jak trzeba to go wyciągam jak coś mi się spieprzy albo chcę coś przetestować.

Mam adapter SATA/IDE ale w tym lapku tylko USB 2.0 ale skoro kopiowanie idzie wolniej to nie jest to wina tego adaptera do dysków.

Zamówiłem nowy SSD ADATA i w piątek powinien być, jak zainstaluje Windowsa to może odczuję tam jakaś różnicę w kopiowaniu.

Rozglądałem się za używką 1 TB ale talerzowym i mi polecono ten nowy SSD za 166 PLN więc zakupiłem bo też 1 TB.

Kopię robię do pliku .bin
  • #21 20643464
    kaleron

SMR?
    Aż się boję, co może siedzieć w środku SSDka 1 TB za 166 zł.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #23 20643479
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    kaleron napisał:
    Aż się boję, co może siedzieć w środku SSDka 1 TB za 166 zł.

ADATA Ultimate SU650 1TB 2.5" SATA III
  • #24 20643504
    kaleron

Opis prawdopodobnie celowo beznadziejny i nic nie mówiący, ale TBW 600 TB przy pojemności 1 TB daje 600 cykli P/E, co jest wartością typową dla QLC. Rób backupy...
    Pytałem o to, czy dysk, na który robisz kopię, to SMR? Możesz też podać jego model, to sam sprawdzę.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #25 20643529
    mumiok
    Poziom 13  
    kaleron napisał:
    Opis prawdopodobnie celowo beznadziejny i nic nie mówiący, ale TBW 600 TB przy pojemności 1 TB daje 600 cykli P/E, co jest wartością typową dla QLC. Rób backupy...
    Pytałem o to, czy dysk, na który robisz kopię, to SMR? Możesz też podać jego model, to sam sprawdzę.

No to spece z elektrody mi doradzili... bo w pierwszym poście pytałem którą używkę wybrać
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3987475.html#20641438

Do tej pory kopię sektorów DMDE robiłem na dysk ST9320325AS widzę, że to jednak SATA ll jest

a chciałem zacząć na ten SSD...
  • #26 20643581
    kaleron

W tamtym wątku zdecydowanie bym wybrał WD. SSD na QLC dzięki licznym zabiegom matematycznym mającym na celu doprowadzenie ich żywych do końca okresu gwarancyjnego często w praktyce wcale nie są dużo wydajniejsze od dysków twardych, zwłaszcza, kiedy już trochę popracują i zużycie układów daje się im we znaki. Z kolei wspomniany tam Seagate, to Rosewood - SMR + fatalnie rozwiązana mechanika = bardzo duża awaryjność. Jeśli priorytetem jest bezpieczeństwo danych, to stare talerzówki bez SMR mają ogromną przewagę, pomimo tego, że zazwyczaj mają już za sobą jakiś przebieg. Jeśli priorytetem jest wydajność - to tak, SSD, stawiasz na nim system, instalujesz aplikacje, ale dane trzymasz na twardzielu i jak się coś stanie, wymieniasz SSDka bez większego żalu.
    Twój dysk nie ma SMRu, więc jeden z moich pomysłów upadł. Jedź z tą kopią i daj się jej dokończyć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #27 20644689
    mumiok
    Poziom 13  
    No więc tak, zamontowany SSD, czysty Windows 7, brak antywirusa, port USB 3.0 dla adaptera.

Pierwsze 3 GB zleciały w dwie minuty tak, że nawet dysku nie było słychać.

Schody się zaczęły jak doszło do błędów, cała masa więc chyba dysk całkiem uwalony.

Tutaj log do chwili przerwania.
    Cytat:
    START 2023-07-06 17:02:55.34
    logsec=512
    C 1 > > 0 : 6291371
    E 1 > > 6291371 : 233
    STOP 2023-07-06 18:18:48.57

Zacząłem od sektora 6293000 i nie wywala błędów ale odczyt jest znów wolny jak na starym lapku.

Jakieś podpowiedzi dlaczego te pierwsze 3 GB tak zleciały szybko z odczytem?
  • #28 20648714
    kaleron

mumiok napisał:
    dlaczego te pierwsze 3 GB tak zleciały szybko z odczytem?
    bo
    mumiok napisał:
    Schody się zaczęły jak doszło do błędów,
    - stan powierzchni magnetycznej ma bardzo istotne znaczenie dla czasu wykonywania kopii.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem HDD 2.5" 500GB w laptopie z systemem Windows 7, który po awarii wyświetlał komunikat "A disk read error occurred". Po skanowaniu za pomocą MHDD, zidentyfikowano błędy sektorów. Użytkownik próbował odzyskać dane z partycji F, która nie otwierała się, a partycja G była dostępna. Udzielono wskazówek dotyczących użycia programów DMDE i MHDD do odzyskiwania danych oraz wykonania kopii posektorowej. Zasugerowano, aby nie przeprowadzać dalszych napraw na uszkodzonym dysku, a zamiast tego skupić się na zabezpieczeniu danych. Użytkownik rozważał zakup nowego dysku SSD ADATA, ale wyrażono obawy co do jego jakości. Wskazano również na znaczenie wykonania kopii zapasowej przed dalszymi działaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA