logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC E124 - Błąd 16: Sterowanie skrzydłami bramy S800H z ENCODERAMI zdalnie - UK

Cr4sheR 15 Lip 2023 14:00 378 4
REKLAMA
  • #1 20655168
    Cr4sheR
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    Mam problem z jedną z moich starych instalacji FAAC E124, a dokładnie 2 skrzydła na S800H z ENCODERAMI, dodam, że instalację wykonywałem w UK, więc wszystkie czynności diagnostyczne są wykonywane zdalnie (z pomocą lokalnego elektryka).

Po wywodzie telefonicznym z klientem uzyskałem informację, że jedno skrzydło otworzyło się w około 30%, a drugie nawet nie drgnęło, na miejscu RCBO wybite (choć tu nie mam pewności będzie zweryfikowane w poniedziałek, czy klient nie odciął bramy).

Do tej pory sprawdziłem:
    - wypięcie dodatkowej karty do pilotów
    - połączenia kablowe wyglądają ok na pierwszy rzut (brak wilgoci) (w poniedziałek będą zweryfikowane)
    - podczas programowania wyskakuje błąd 16 (przez co nie można "nauczyć" napędu) brama się tylko uchyla
    - ustawiałem bramę jako 1 skrzydłową i błąd, też występuje (chociaż teraz pisząc to chyba zapomniałem o encoderach)
    - podczas wideokonferencji płyta zresetowała się samoistnie
    - ręcznie mogę sterować skrzydłami bezproblemowo
    - czujki w standardzie 2EASY

Błędy jakie się pojawiały podczas diagnostyki:

16 (istniejący)
    24
    38
    41
    61
    63

Moje typy to uszkodzony encoder, lub coś z płytą (chciałbym tu zanim będzie wymieniona zweryfikować stronę zasilania).

Na obiekcie mam dwie takie same bramy, wstępnie nie chce prosić elektryka o przepinanie płyt, tylko wykluczyć wszystkie możliwości, ponieważ system nie jest taki prosty (pętle indukcyjne, oświetlenie wjazdowe itd).

Częściowe zdjęcie instalacji (jeszcze przed częścią oświetleniową):

FAAC E124 - Błąd 16: Sterowanie skrzydłami bramy S800H z ENCODERAMI zdalnie - UK FAAC E124 - Błąd 16: Sterowanie skrzydłami bramy S800H z ENCODERAMI zdalnie - UK

ps. "nie strzelać za kolory" :)

Proszę o rady co jeszcze mogę sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 20655399
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Tak na początek - te siłowniki mają enkodery bus2easy. Na zdjęciu centrali oprócz przewodów wpiętych do wejścia bus2easy (może fotokomórki) są podpięte jakieś przewody do wejścia krańcówek (FCA i FCC). Czy przypadkiem enkodery nie zostały tam omyłkowo podpięte? Jeśli nie one to co? Te siłowniki nie mają krańcówek elektrycznych.
    A błąd 38 to zwarcie w lampie - której w ogóle nie ma. Może faktycznie trefna centrala
  • REKLAMA
  • #3 20655425
    Cr4sheR
    Poziom 12  
    Wszystko jest "zwagowane" na 2EASY, a te przewody to zasilanie słabo widać na zdjęciu, ale znalazłem jeszcze zdjęcie z prefabrykacji.

FAAC E124 - Błąd 16: Sterowanie skrzydłami bramy S800H z ENCODERAMI zdalnie - UK

Ciężko takie tematy na "odległość" ogarniać... eh
    Ponad 2 lata pracowała bezawaryjnie biorąc pod uwagę, że te siłowniki to przerost formy nad treścią, bo otwierają tylko to:

FAAC E124 - Błąd 16: Sterowanie skrzydłami bramy S800H z ENCODERAMI zdalnie - UK
  • REKLAMA
  • #4 20655447
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Skoro wcześniej działała a teraz po uzbrojeniu w istną centralę telefoniczną sypie błędami - są ewidentnie byki w podłączeniu. Tak jak pisałem - musi sprawdzić czy urządzenia 2Easy są prawidłowo (tzn tam gdzie trzeba tymi wago) podłączone, i co jest podpięte pod FCA1/FCC1.
    Ze zdjęcia w prefabrykacji nic nie wynika bo są tam tylko podpięte pętle indukcyjne pod wejście OPEN A i ciężko tu coś pomylić
  • #5 20676108
    Cr4sheR
    Poziom 12  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Problem został rozwiązany poprzez wymianę płyty na nową. Wymiana była wykonana zdalnie przez lokalnego elektryka.
REKLAMA