logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana starego gniazda przyczepy kempingowej na żeńskie - czy to możliwe?

gizerby 02 Wrz 2023 18:18 846 14
REKLAMA
  • #1 20718911
    gizerby
    Poziom 3  
    Witam,
    Proszę o poradę.
    Posiadam gniazdo starego typu tzw męskie z wychodzącymi bolcami a w zasadzie wyglądające jak wtyczka zlokalizowane na zewnętrznej ścianie przyczepy kempingowej. Służy ono do zasilania środka.
    W związku z tym, że nie można go już dostać w necie znalazłem takie samo z tym, że z żeńskim wejściem.
    Proszę o odpowiedź czy to jest jakaś różnica l, czy mogę zamontować wzamian tego i czy służyło będzie jakoś odbiornik pradu dla przyczepy.
    Dołączam zdjęcia poglądowe tego co mam i co jest dostępne w necie.
    Proszę o odpowiedź. Nie znam się zupełnie.

Gniazdo zewnętrzne 230V z klapką ochronną w kolorze kremowym. Gniazdo przyłączeniowe do przyczepy z bolcami 230V z zamkniętą klapką.
  • REKLAMA
  • #2 20718943
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    Gniazdo przyłączeniowe zabudowane na przyczepie powinno być takie, jak na ostatnim zdjęciu. to znaczy z kołkami(bolcami) na zewnątrz, po to, by przychodząc ze zwykłym przedłużaczem, który ma wtyki wewnętrzne, czyli żeńskie można było się wpiąć bezpiecznie do gniazda zabudowanego w przyczepie.
  • REKLAMA
  • #3 20719018
    gizerby
    Poziom 3  
    Nie bardzo o to mi chodzi. Interesuje mnie czy gniazdo żeńskie lub męskie zamontowane w miejsce aktualnego które muszę wymienić z powodu uszkodzenia będzie spełniało swoją funkcję, tzn czy będzie przekazywało prąd do środka przyczepy, a więc będzie przyjmowało prąd a nie oddawało. Mam nadzieję, że trochę naprowadzilem o co chodzi.

Dodano po 3 [minuty]:

Chodzi czy jak zrobię gniazdo żeńskie na przyczepie i podepne źródło zasilania z zewnątrz kablem męskim to czy to będzie okej. Dotychczas było tak że gniazdo było z wtykiem męskim, ale tak jak napisałem nie można już takiego nabyć nigdzie.
  • REKLAMA
  • #4 20719044
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie wolno tak zrobić, bo to niebezpieczne. Jeśli nie ma takiego jakie było dotychczas, to lepiej wyprowadzić przewód giętki zakończony wtyczką, który podłączysz do normalnego / typowego przedłużacza, a po użyciu wtyczkę zabezpieczyć w worku foliowym.
  • REKLAMA
  • #5 20719049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20719067
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2839
    gizerby napisał:
    Nie bardzo o to mi chodzi. Interesuje mnie czy gniazdo żeńskie lub męskie zamontowane w miejsce aktualnego które muszę wymienić z powodu uszkodzenia będzie spełniało swoją funkcję, tzn czy będzie przekazywało prąd do środka przyczepy, a więc będzie przyjmowało prąd a nie oddawało.

Szkoda że ciebie to nie interesuje bo to ma znaczenie fundamentalne jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Jeśli nagie bolce pod napięciem są dla ciebie nieistotne to co mam powiedzieć? Że oba rodzaje gniazd przeniosą taki sam prąd? Przeniosą ale czy będzie to bezpieczne? Sam musisz to przeanalizować i dojść do tego co jest bezpieczne a co jest niebezpieczne i czemu takie a nie inne rozwiązanie jest w przyczepie.
  • #7 20719068
    gizerby
    Poziom 3  
    Dobra wporzadku, a możecie mi podpowiedzieć jak te zamontować, lopatologicznie, bo do tego nowego trzeba jeszcze jakieś inne rzeczy dołożyć. Pytam konkretnie co do czego i jak bo nie znam się na tym

Dodano po 2 [minuty]:

>>20719067

Nie rozumiemy się. Jeżeli gniazdo z bolcami oddaje prąd to gniazdo bez bolców też odda do wtyczki która się mu podłączy, coś źle rozumiem? Dlatego gdzie istnieje niebezpieczne połączenie ?
  • #8 20719080
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    gizerby napisał:
    bo nie znam się na tym
    I na tym zakończmy dyskusję. Wezwij elektryka, który to odpowiednio podłączy i będzie po problemie.
  • #9 20719089
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Widziałeś kiedyś przedłużacz zakończony z obu stron wtyczkami? Nie, bo takich nie robią, by "inaczej" myślący nie zrobili sobie krzywdy.
  • #10 20719090
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    gizerby napisał:
    Chodzi czy jak zrobię gniazdo żeńskie na przyczepie i podepne źródło zasilania z zewnątrz kablem męskim to czy to będzie okej.
    No właśnie nie będzie okej, bo nie wolno stosować przewodów przyłączeniowych (przedłużaczy) z wtyczkami męskimi na obu końcach. Jeżeli takie w ogóle istnieją, to będzie jakiś chiński badziew albo samoróbka.
    A zagrożenie śmiertelnym porażeniem jest ogromne, bo takie cudo przyłączone do gniazda zasilającego akurat niekoniecznie będzie przyłączone do przyczepy i będzie się walać samopas z gołymi bolcami pod napięciem!
    A na taką okazję kostucha tylko czeka.
  • #11 20719100
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    Obecnie w przyczepach do zasalania stosuje się takie gniazda:
    https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zasilania-p...mniGgOJWdaBWzXrp5zzQeUR0imrU2_6gaArWlEALw_wcB

I jak masz normalny przedłużacz to taką przejściówkę:
    https://allegro.pl/oferta/adapter-cee-gniazdo..._VV5MfMmGovAcuhS8Fx6_IVhHRGFZ2wMaAvJYEALw_wcB

Normalnie na kempingach często są tylko takie niebieskie gniazda i powinieneś mieć odpowiedni przedłużacz.

gizerby napisał:
    Pytam konkretnie co do czego i jak bo nie znam się na tym
    Może jednak poszukaj elektryka bo jak się kompletnie nie znasz i źle połączysz to przyczepa będzie pod napięciem a na mokrym gruncie i boso albo w mokrych klapkach to śmiertelnie groźne.

gizerby napisał:
    Jeżeli gniazdo z bolcami oddaje prąd to gniazdo bez bolców też odda do wtyczki która się mu podłączy, coś źle rozumiem?
    Gniazdo nie przyjmuje ani nie oddaje prądu tylko go przewodzi a w którą stronę to zależy gdzie jest źródło a gdzie odbiornik.
    Jak założysz żeńskie gniazdo do przyczepy to potrzebujesz przedłużacza z dwoma męskimi wtyczkami - co się stanie jak nie odłączysz przedłużacza od zasilania w wyjmiesz wtyczkę z przyczepy i przypadkiem dotkniesz bolców. Na prawdę chcesz kogoś zabić?
    Z tego powodu od strony źródła zasilania są styki żeńskie osłonięte izolacją chroniącą przed dotykiem a od strony odbiornika są męskie i tak ma być.
  • #12 20719107
    gizerby
    Poziom 3  
    >>20719090
    Nie zrozumiemy się, bo wogole nie o to chodzi. Nikt nie mówi o podłączaniu czegoś z dwóch stron na wtyku męskim.
  • #13 20719112
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    gizerby napisał:
    Nikt nie mówi o podłączaniu czegoś z dwóch stron na wtyku męskim.
    To jak zasilisz przyczepę z żeńskim gniazdem zasilania?
  • #14 20719117
    gizerby
    Poziom 3  

Dziękuję za wszystkie komentarze, znalazłem już oryginalne gniazdo, więc będzie tak jak było. Temat zamknięty.
  • #15 20719119
    gizerby
    Poziom 3  
    Orginalna wersja

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany starego gniazda męskiego w przyczepie kempingowej na gniazdo żeńskie, które znalazł w internecie. W odpowiedziach podkreślono, że zmiana ta może być niebezpieczna, ponieważ gniazdo żeńskie nie będzie odpowiednio przekazywać prądu do wnętrza przyczepy. Zamiast tego, sugerowano użycie przewodu giętkiego zakończonego wtyczką, który można podłączyć do standardowego przedłużacza. Użytkownik ostatecznie znalazł oryginalne gniazdo, co rozwiązało jego problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA