logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapchany spray WD-40, lakier, dezodorant: Jak postępować gdy cieczy jest dużo, ale nie rozpyla?

abab2022 25 Paź 2023 14:42 5517 11
REKLAMA
  • #1 20784951
    abab2022
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Zapchany spray jak wd 40 lakier dezodorant a właściwie nie zapchany. Widzę że cieczy dużo a nie rozpyla co robić?
  • REKLAMA
  • #2 20784965
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1466
    Jeśli puszka da się łatwo zgnieść to znaczy, że skończył się gaz. Uzupełnienie raczej trudne i kłopotliwe.

Poszukaj instrukcji po hasłem "spray refill WD-40" na YT
  • #3 20784975
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 718
    Jeśli masz pompkę z manometrem to można dobić powietrza, nawet do farby ale od razu zużyć. WD i dezodorant wypsika się do końca gdyż nie zastyga z powietrzem.
  • REKLAMA
  • #4 20785915
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Jeżeli pojemnik jest bez gazu a szczególnie to się przydarza w podróbkach WD40 zawartość można wydobyć grubą igłą domięśniową i strzykawką przebijając uprzednio zaworek w pojemniku.
  • REKLAMA
  • #5 20786162
    Ciekawski33
    Poziom 6  
    Ocena: 1

Najpierw możesz spróbować odkręcić główkę od sprayu i przeczyścić ją ciepłą wodą. Czasem to pomaga. Możesz też spróbować trochę wstrząsnąć sprayem, może coś się ruszy. A jeśli to nie działa, to może spróbuj delikatnie przepłukać główkę w ciepłej wodzie albo w alkoholu izopropylowym. Ale uważaj, żeby nie zniszczyć całkiem tej główki.
    Jeśli nadal nie rozpyla, może to być zatkanie dyszy. Czasem można spróbować delikatnie oczyścić tą dyszę, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić jeszcze większego problemu. Przede wszystkim trzymaj butelkę w bezpiecznej odległości od twarzy i ciała, żeby uniknąć jakiejkolwiek kontuzji. Innym rozwiązaniem może być spróbować z inną dyszą, jeśli masz możliwość wymiany.
    Daj znać, czy któreś z tych rozwiązań działa!
  • REKLAMA
  • #6 20786402
    abab2022
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Właściwie to jednak pytanie o wd 40. Kiedyś pomogło wstrząsanie teraz nic. A dlaczego z manometrem pompka? Wd 40 nie może być chyba zapchane

Dodano po 2 [minuty]:

RPAS napisał:
    Jeżeli pojemnik jest bez gazu a szczególnie to się przydarza w podróbkach WD40 zawartość można wydobyć grubą igłą domięśniową i strzykawką przebijając uprzednio zaworek w pojemniku.

Ja chcę wd 40 i ponieważ jest go dużo to chcę trochę i żeby długo działał. A co sądzicie o podgrzaniu do 40 C lub na kaloryfer. Skoro wciskam nie działa a ciecz jest to chyba brak gazu... ale to chyba gazu powinno być tyle żeby wszystko zużyć.... nie tylko wd40 ale tez inne tego typu np taki żółty....
  • #8 20786799
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    abab2022 napisał:
    Ja chcę wd 40 i ponieważ jest go dużo to chcę trochę i żeby długo działał

Normalnie go nadmuchaj ustami. Może nie będzie mgiełki ale będzie sikał. Jak przestanie lecieć to odnowa aż do wyczerpania. Smak nie jest przyjemny.
  • #9 20786866
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    Ponieważ freon jest Beee to obecnie większość pojemników ciśnieniowych używa propanu, butanu (albo mieszanki) do napędu cieczy. Możesz spróbować napompować gazem do zapalniczek - odpowiedni szczelny łącznik obu puszek jest potrzebny.
    abab2022 napisał:
    Skoro wciskam nie działa a ciecz jest to chyba brak gazu... ale to chyba gazu powinno być tyle żeby wszystko zużyć....
    Ale jak wciskałeś gdy puszka była wentylem na dole to może uciekał sam gaz a nie wypychało cieczy. Z drugiej strony nie ma prostej metody sprawdzenia czy producent daje wystarczającą ilość gazu "napędowego".
  • #10 20786910
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    stachu_l napisał:
    Możesz spróbować napompować gazem do zapalniczek

Proszę mi nie odbierać punktów. Ta propozycja miała paść po odpowiedzi autora że mu nie smakuje.
  • #11 20787115
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Można rozciąć, wlać do buteleczki żeby aplikować wykałaczką - potem oddać żonie ;) - jako uniwersalne smarowidło do różnych dziwnych rzeczy, które kobieta uważa że potrzeba nasmarować (czyt. skrzypiące zawiasy) ;)
    Większość kobiet jakie znam w takich sytuacjach używa oleju rzepakowego - a ten ostatnio drogi ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemie z zapchanym sprayem, takim jak WD-40, lakierem czy dezodorantem, który nie rozpyla, mimo że w pojemniku jest dużo cieczy. Sugerowane rozwiązania obejmują: sprawdzenie, czy puszka nie jest pusta (brak gazu), czyszczenie dyszy ciepłą wodą lub alkoholem izopropylowym, a także użycie strzykawki do wydobycia cieczy. Inne pomysły to nadmuchiwanie powietrzem, podgrzewanie pojemnika do 40°C, a w skrajnych przypadkach rozcięcie puszki i przelanie zawartości do innego pojemnika. Użytkownicy ostrzegają przed nadmiernym ciśnieniem, które może prowadzić do wybuchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA