logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Nitro 5 (AN515-54-79S1) nie reaguje po wymianie pasty termoprzewodzącej

staxiek 09 Lis 2023 19:33 609 6
  • #1 20807188
    staxiek
    Poziom 4  
    Cześć, przychodzę tu z problemem dziwnym, a otóż laptop mi zdechł.

Laptop to Acer Nitro 5 (AN515-54-79S1)

Dziś w południe czyściłem go oraz wymieniałem pastę termoprzewodzącą, ponieważ od dłuższego czasu już się grzał, głośno chodził, więc w końcu się do tefo zabrałem.

Zrobiłem wszystko jak należy (przynajmniej tak mi się wydaje), podkładałem do kupy i zonk.
    Nie daje sygnału życia, po podłączeniu do prądu zero jakichkolwiek diod, więc rozbiórka ponownie i sprawdzenie czy wszystko podłączone poprawnie.
    Sprawdziłem i tak wszystko było w porządku, poczytałem trochę i jednym pomysłem było, że może za dużo pasty, ale po sprawdzeniu było jej jak dla mnie wystarczająco-idealnie, nie była tak rozlana jak oryginalna poprzednia.
    Podkładałem wszystko podpiąłem do prądu i dioda się zaświeciła i bez chwili przerwy, żadnego mrugnięcia na niebiesko, po odłączeniu nic nie świeci, a laptop w dalszym ciągu nie chce się uruchomić.

Poczytałem dalej i wielu mówi, że należy odpiąć baterię do wymiany, u mnie jest wbudowana, nie wpadłem na to, że muszę jeszcze baterie wypinać, wiele razy zmieniałem w innych i wszystko przechodziło sprawnie.

Nie wiem co mam począć z tym. W tej chwili odpiąłem kabelek baterii laptopa, kabelek baterii cmos i ram wyciągnąłem, bo podobno to zrobi hard reset jeżeli tak postoi 15-20minut.

Co mogę zrobić sam?
  • #3 20807222
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    staxiek napisał:
    Co mogę zrobić sam?

Nie wiele. Jeżeli robiłeś operację na żywca bez odpinania baterii to bardzo łatwo uszkodzić płytę, nawet niby delikatny upadek śrubki czy zaczepienie śrubokrętem.
    Jeżeli ponowne podłączenie baterii nie spowoduje reakcji to ... ktoś z widzą i pomiarami elektrycznymi płyty może Cie poratować.
  • #4 20807238
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15527
    madamsz1 napisał:
    Jeżeli robiłeś operację na żywca bez odpinania baterii to bardzo łatwo uszkodzić płytę

i to Twoim zdaniem jest
    madamsz1 napisał:
    Nie wiele

Dodano po 43 [sekundy]:

@staxiek Zasada jest prosta - działa - nie ruszasz, a jeśli już zachodzi potrzeba zlecasz komuś kto Wie co robi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20807270
    staxiek
    Poziom 4  
    Okej, dzięki za odpowiedź panowie. Tak jak myślałem kaplica będzie.
    Jutro na diagnostykę zawiozę go. Sądzicie, że gdybym ją odpiął, to nie byłoby problemu?
  • #6 20807282
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15527
    Zapewne nie byłoby - od kiedy jakiekolwiek czynności wykonuje się pod napięciem?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20807323
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    sosarek napisał:
    i to Twoim zdaniem jest

Tak - właśnie niewiele. Osoby które nie mają rozleglejszej wiedzy na temat działania czy funkcjonowania pewnych urządzeń czy maszyn a starają się w nich coś zrobić nie zdają sobie sprawy co może spowodować ich działanie. Dla takiego użytkownika próbującego coś naprawić niewiele może oznaczać delikatne dokręcenie śrubki, a dla osoby która wie o co chodzi może być diagnozą uszkodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Nitro 5 (AN515-54-79S1), który przestał działać po wymianie pasty termoprzewodzącej. Po czyszczeniu i wymianie, laptop nie reaguje na podłączenie do zasilania, nie świecą się diody. Użytkownik sprawdził połączenia, ale nie uzyskał żadnej reakcji. W odpowiedziach sugerowane jest, że operacja mogła być przeprowadzona pod napięciem, co mogło uszkodzić płytę główną. Rekomendowane jest oddanie laptopa do serwisu w celu diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA