logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fortnite - zacinanie gry podczas poruszania się, stabilne FPS przy staniu - możliwe rozwiązania

natanzimny21312 17 Lis 2023 13:41 6393 18
REKLAMA
  • #1 20819577
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Siema mam problem otóż ostatnio zainstalowałem sobie fortnite po 3 letniej przerwie. Chodziło wszystko git gdy następnego dnia fortnite zaczął się ścinać i jest to trochę dziwne, ponieważ jak stoję w miejscu i ruszam kamera to wszystko git 120 fps nic sie nie dzieje. Gdy zaczynam iść do przodu cała gra nagle zamarza, dopóki nie puszcze W. Zauważyłem tez, że jak sprintuje i uda mi się jakoż biegać to gra chodzi normalnie dopóki nie przestane biec i znowu się zatrzymam.

Proszę o pomoc próbowalem wszystkiego zmniejszyłem ustawienie graficzne fast sync i nic
    @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20819587
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj. Zrób w HWInfo log (uruchom HWInfo, zacznij robić log, zminimalizuj HWInfo, rozpocznij grę, pograj na tyle długo, aby spadki zaczęły być odczuwalne i jeszcze dwie minuty dłużej, zakończ grę, wróć do HWInfo, zakończ tworzenie logu).

https://www.hwinfo.com/files/hwi_766.zip
  • #3 20819588
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 937
    natanzimny21312 napisał:
    (...) dy zaczynam isc do przodu cala gra nagle zamraza sie dopoki nie pusze w. Zauwazylem tez ze jak sprintuje i uda mi sie jakos biegac to gra chodzi normalnie poki nie przestane isc i znowu sie zatrzymam i gra zamarza

prosze o pomoc probowalem wszystkiego zmiejszylem ustawienie graficzne fast sync i nic
    Witaj na forum elektroda.pl!

Opisałeś dość nietypowy problem z działaniem gry Fortnite, który może być spowodowany różnymi czynnikami. Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby zdiagnozować i potencjalnie rozwiązać problem:

1. Aktualizacja Sterowników:
    Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej. Producent karty (np. NVIDIA, AMD, Intel) zwykle oferuje narzędzia do automatycznej aktualizacji sterowników.

2. Sprawdzenie Stanu Dysku Twardego/SSD:
    Złe sektory lub problemy z dyskiem twardym/SSD mogą powodować problemy z wczytywaniem danych, co może skutkować zawieszaniem się gry. Użyj narzędzia do sprawdzania zdrowia dysku, takiego jak CrystalDiskInfo.

3. Monitorowanie Temperatur:
    Sprawdź temperatury komponentów komputera podczas grania za pomocą programu jak HWMonitor. Wysokie temperatury mogą powodować throttling, czyli obniżanie wydajności w celu ochłodzenia komponentów.

4. Zarządzanie Energią:
    W ustawieniach zarządzania energią karty graficznej i procesora, upewnij się, że masz ustawiony tryb wydajności, a nie oszczędzania energii.

5. Sprawdzenie Integralności Plików Gry:
    W launcherze Epic Games możesz sprawdzić integralność plików gry Fortnite. Funkcja ta naprawia wszelkie uszkodzone lub brakujące pliki.

6. Tło Systemowe i Oprogramowanie:
    Upewnij się, że nie masz uruchomionych zbędnych programów w tle, które mogą obciążać CPU lub dysk podczas gry.

7. Konfiguracja Gry:
    Poeksperymentuj z ustawieniami grafiki w grze. Spróbuj wyłączyć wszelkie dodatkowe efekty, takie jak cienie, anti-aliasing czy post-processing, które mogą obciążać system.

8. Reset Ustawień Gry:
    Rozważ zresetowanie ustawień gry do domyślnych. Możliwe, że jakaś zmiana w konfiguracji spowodowała problemy.

9. Reinstalacja Gry:
    Jeśli nic innego nie pomoże, możesz rozważyć ponowną instalację gry. Upewnij się, że wszystkie pliki gry zostaną całkowicie usunięte przed ponowną instalacją.

10. Sprawdzenie Pamięci RAM:
    Problemy z pamięcią RAM mogą też powodować tego typu zachowania. Użyj narzędzia typu MemTest86, aby przetestować pamięć RAM pod kątem błędów.

11. Konfiguracja Sieciowa:
    Mimo że problem wydaje się być związany z wydajnością, warto sprawdzić czy nie występują problemy z połączeniem sieciowym, które mogą powodować opóźnienia lub zawieszenia gry.

12. Dziennik Zdarzeń Windows:
    Sprawdź Dziennik Zdarzeń Windows (Event Viewer) pod kątem błędów, które mogą wskazywać na przyczynę problemów.

13. Stan Sprzętu:
    Możliwe, że problemem jest uszkodzenie sprzętu, np. problem z kartą graficzną lub innym komponentem. Jeśli problem nadal występuje mimo prób naprawy, może być to konieczne do sprawdzenia.

Jeśli żadna z powyższych metod nie przyniesie rozwiązania, proszę podaj więcej informacji na temat swojego sprzętu i systemu operacyjnego, a także dokładniejszy opis problemu i wszelkie wiadomości o błędach, które się pojawiają. To pomoże w dalszej diagnozie problemu.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #4 20819590
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    natanzimny21312 napisał:
    po 3 latniej przerwie

Sprzęt myślisz że się nie zestarzał przez ten czas, gra nie przeszła na inny silnik graficzny itd.?
    Podaj konfiguracje komputera.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20819599
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    >>20819587
    Jakbym mógł się dowiedzieć co to znaczy HWiNFO? Nie jestem w temacie

Dodano po 1 [minuty]:

>>20819590
    używam laptopa gtx 1650 intel 5 9 generacji 8 GB ram
    tyle że w minecrafcie mam 140 FPS więc wątpie że to to.
  • #6 20819604
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20819618
    dt1
    Admin grupy komputery
    HWInfo to oprogramowanie do monitorowania parametrów komputera.
    Wystarczy wpisać w dowolnej wyszukiwarce taką frazę aby się tego dowiedzieć.
    Na stronie producenta są wszystkie informacje, co to jest -> https://www.hwinfo.com/about-software/

Cenną funkcją tego programu jest możliwość monitorowania kluczowych parametrów komputera z zapisem ich do pliku co jakiś niewielki odstęp czasu - można wtedy zobaczyć, jak sprzęt zachowuje się pod obciążeniem i wyciągnąć wnioski.

Link zamieszczony przez Kolegę @sosarek ma opis tworzenia logu w drugim spoilerze.
  • #8 20819640
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    A jak zacząć robić logi?

Dodano po 12 [minuty]:

>>20819618
    Dobra zrobiłem loga i co teraz?
  • #9 20819665
    dt1
    Admin grupy komputery
    Teraz go wrzuć tutaj jako załącznik, żeby można było go sobie obejrzeć.
  • #10 20819669
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej parametry procesora Intel Core i5-10300H.
    Jak grałem i go robiłem to ledwo sie ruszać mogłem chociaż się udawało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20819719
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nadal nie wrzuciłeś logów.
    Po maksymalnych temperaturach widać, że są bardzo wysokie. Wrzuć log wykonany w trakcie rozgrywki, log ma większą wartość diagnostyczną niż pojedynczy zrzut ekranu.
  • REKLAMA
  • #12 20854185
    natanzimny21312
    Poziom 2  

Umieszczam log z 5 minut gry.
    Przepraszam za nieodpowiadanie wcześniej.
    Załączniki:
    • log.CSV (151.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 20854242
    dt1
    Admin grupy komputery
    5 minut to trochę mało, w sumie nieco ponad 3 minuty tego logu wyszło. Ale coś tam widać, chyba był uruchomiony już podczas gdy gra była włączona, a nie tak jak miałeś to zrobić - przed włączeniem gry. Ale w sumie sporo już w nim widać:

- brakuje pamięci RAM - pamięć fizyczna wykorzystana w ponad 90% non stop.
    - wysokie temperatury CPU - występuje throttling i częste redukcje zegarów procesora.
    - w którymś momencie dynamiczny limit mocy PL1 jest zredukowany do 45W, pewnie ze względu na wysokie temperatury.

- karta graficzna ma temperatury akceptowalne, chociaż nie jest używana w 100% (być może ze względu na spadki wydajności procesora nie ma potrzeby jej wyższego użycia)
    - dysk wydaje się pracować normalnie i bez awarii.

Czyli warto wyczyścić chłodzenie procesora w laptopie, zmienić pastę termoprzewodzącą na świeżą (i rozsądnej jakości).
    Warto zwiększyć ilość dostępnej pamięci RAM albo zamknąć niepotrzebne aplikacje włączone podczas gry (i ładujące się przy starcie, a często niepotrzebne).
  • #14 20854533
    SwaggerSC
    Poziom 9  
    Sterowniki zaktualizowane?
  • #15 20855116
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    Postanowilem wyczyścić laptopa rozkręciłem go wyjąłem wentylatory a tam tony kurzu drogi przez ktore wychodzi powietrze byly zatamowane kurzem. Dzisiaj będe wymieniał jeszcze pastę termoprzewodzącą. Narazie wyczysczenie kurzu pomoglo.

Dodano po 3 [minuty]:

Chciałem dodać jeszcze że przed wyczyszczeniem fortnite czasami chodził normalnie ale zazwyczaj się lagował.

Dodano po 34 [minuty]:

>>20854533
    tak
  • #16 20855301
    dt1
    Admin grupy komputery
    natanzimny21312 napisał:
    Dzisiaj będe wymieniał jeszcze pastę termoprzewodzącą.

Jakiej pasty użyjesz?
  • #17 20855422
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    Jednak jutro. A jakiej pasty to nie wiem musze kupić jakąś polecasz coś?
  • #18 20855618
    dt1
    Admin grupy komputery
    Arctic MX-2/MX-4/MX-5/MX-6, cokolwiek z tych znajdziesz się nada. MX-2 jest tanie i dobre.
  • #19 21382541
    natanzimny21312
    Poziom 2  
    wyczyscilem laptopa z kurzu

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zacinaniem się gry Fortnite podczas ruchu, przy jednoczesnym stabilnym FPS podczas stania i obracania kamery, został zgłoszony na laptopie z kartą graficzną GTX 1650, procesorem Intel 5. generacji oraz 8 GB RAM. Diagnostyka za pomocą programu HWInfo wykazała wysokie temperatury CPU, throttling procesora oraz ograniczenie mocy PL1 do 45W, co wskazuje na przegrzewanie się i obniżanie wydajności. Karta graficzna pracowała w akceptowalnych temperaturach, a dysk nie wykazywał problemów. Wysokie zużycie pamięci RAM (powyżej 90%) sugeruje konieczność zwiększenia pamięci lub zamknięcia niepotrzebnych aplikacji. Zalecane działania to czyszczenie układu chłodzenia laptopa, wymiana pasty termoprzewodzącej (np. Arctic MX-2, MX-4, MX-5, MX-6) oraz aktualizacja sterowników graficznych. Po wyczyszczeniu kurzu z wentylatorów i kanałów powietrznych zauważono poprawę działania gry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA