logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA894T – cichy długi dźwięk, pętla automatycznej konserwacji

GwIzDeK33 26 Lis 2023 10:46 786 5
REKLAMA
  • #1 20833568
    GwIzDeK33
    Poziom 9  
    Witam, od dwóch dni w ekspresie marki Krups model ea894t podczas robienia kawy lub czyszczenia w pewnym momencie ekspres wydaje siebie dużo słabszy dźwięk niż zawsze. Tak jakby coś niedomagało jakąś pompką albo kompresją, dźwięk trwa zdecydowanie dłużej i ciszej niż jak działał sprawnie. Po zrobionej kawie wskakuje komunikat o automatycznej konserwacji "podstaw 600ml naczynie" i można sobie robić to w nieskończoność. Jedyny sposób to wyłączenie z prądu i podłączenie ponownie, wtedy się uda zrobić jedną kawę i tak w kółko. Nagrałem film na rozebranym ekspresie, ale nie mam pojęcia, która część może tutaj szwankować. (Przed rozebraniem ekspres czyściłem kilka razy i odkamieniałem, nic nie pomogło). Dźwięk wydobywa się na filmie od 1.12 s do 1.03 s. Na filmie pokazuje ręką, który to moment.
    Może ktoś zna rozwiązanie i jest mi w stanie podpowiedzieć, co tutaj zawodzi. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• REKLAMA
  • #2 20833624
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2652
    Wygląda na to, że gdzieś jakaś nieszczelność.
  • REKLAMA
  • #3 20833639
    GwIzDeK33
    Poziom 9  
    Jak otworzyłem ekspres, nie wyglądało nigdzie, żeby był jakoś zalany. Ale sprawdzę jeszcze wszystkie łączenia dla pewności, czy się coś nie skrapla.
  • REKLAMA
  • #4 20833643
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2652
    Zobacz, czy w pojemniku na skropliny nie pojawia się woda, wtedy, kiedy nie powinna.
  • REKLAMA
  • #5 20833744
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2599
    Naprawiłem tylko kilka ekspresów w życiu, ale spotkałem się już z bardzo podobnym objawem.
    Znajdziesz tam zawór tego typu, lub nawet taki sam https://sklep.miromarx.pl/zawor-2-barowyekspresu-krups-ms-0697943-p-45.html powinno pomóc jego rozebranie i wyczyszczenie, aczkolwiek biorąc pod uwagę cenę, to bym się nie bawił w czyszczenie tylko kupił nowy.
  • #6 20833816
    GwIzDeK33
    Poziom 9  
    Problem ustaliłem i mam nadzieję, że nie na chwilę. Tak naprawdę nie mam pojęcia, co zrobiłem, wyczyściłem go całego, powypinałem wtyczki, poczyściłem styki w płytkach PCB, jak i zaciski na kablach, włączyłem na ostro, zrobiłem kilka kaw i wszystko było w porządku. Skręcam i zobaczę, czy dalej będzie OK. Jedyne, do czego mogłem się tam przyczepić, to była jakby pleśń, która mogła powodować zwarcie na wtyczce przy malutkiej płytce elektronicznej, chyba od pływaka, ale nie jestem pewien. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, bo w ekspresach to ja zielony jestem :)

Dodano po 49 [minuty]:

Jednak problem powrócił po kilku kawach. I już wiem jedno - mieli za dużą ilość kawy. Nie ważne, jaką moc kawy wybiorę, mieli zawsze 17 s. A ten dźwięk, głuchy, co na filmie pochodzi od tłoka, który nie może ubić takiej ilości kawy. Wyciągałem pojemnik na fusy i widać dokładnie z boku, że tłok nie może ubić takiej ilości kawy i woda nieraz nawet wycieka delikatnie bokiem, bo uszczelki od tłoka się nie schowały w całości.
REKLAMA