logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EOC8HZ31Z głośny wentylator w piekarniku czy wymiana na cichszy oznacza utratę gwarancji?

Darolnik 01 Gru 2023 20:24 1935 4
REKLAMA
  • #1 20842021
    Darolnik
    Poziom 4  
    Witam, jestem nieszczęśliwym posiadaczem nowego piekarnika Electrolux EOC8HZ31Z, który chyba jest odkurzaczem. Serwis twierdzi, że pracuje prawidłowo, a wentylator chłodzący wyje. Już nie mam na nich siły. Zgłoszenia serwisowe ode mnie anulują automatycznie. Wymieniłbym odpłatnie wentylator na cichszy, ale serwisant powiedział, że stracę gwarancję. Ratujcie, syn ma identyczny model kupiony pół roku wcześniej i jest bardzo cichy, a przy naszym trzeba bardzo głośno mówić. Serwisant powiedział, że widocznie syn ma inny model tego wentylatora, bo w książkach serwisowych występują różne montowane.

• REKLAMA
  • #2 20842114
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    Według mnie na przedstawionym nagraniu będzie się ciężko odnieść do powstającego hałasu, szumu.
    Filmy nagrywane właśnie w ten sposób, znacząco "uwypuklają" problem.
    W tym wypadku nie pożądany hałas wentylatora.

Najlepiej było by je z czymś porównać.
    Ale to nie takie proste (najlepiej zastosować miernik hałasu)
    A zresztą, ja osobiście bym się tego hałasu aż tak nie czepiał.
    Bo wiadomo.
    Jak coś pracuje, to jakiś tam dźwięk z siebie wydaje.

Zapewne autorowi tematu nie chodziło o wentylator chłodzący, jak to napisał:
    Darolnik napisał:
    a wentylator chłodzący wyje

A o wentylator od termo obiegu.
    Bo po co chłodzić, odbierać ciepło nagrzewającemu się piekarnikowi?

A, i zapomniałbym, przecierz w tytule tematu jest pytanie o gwarancję.
    No jasne, że tak.
    Utracisz gwarancję, nie można samodzielnie ingerować w budowę sprzętu objętego gwarancją.
    A może nie tak.
    Oczywiście, że można.
    Ale wtedy gwarancję "diabli wezmą"
  • REKLAMA
  • #3 20842148
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    Darolnik napisał:
    Wymieniłbym odpłatnie wentylator na cichszy

A skąd taki wentylator chciałbyś wziąć?
    Masz dane techniczne, aby dostosować nowy cichszy?
  • REKLAMA
  • #4 20842233
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Darolnik napisał:
    Serwis twierdzi, że pracuje prawidłowo, a wentylator chłodzący wyje. Już nie mam na nich siły.

Zastanów się nad tym czy ta "szafa" w której zabudowany jest piekarnik nie działa jak wzmacniacz dźwięku.
  • #5 20842703
    Darolnik
    Poziom 4  
    Poprzedni piekarnik był w nim zamontowany i też miał taki wentylator, ale prawie nie słyszalny. Gdyby to był tylko szum, nie zawracałbym nikomu głowy. Serwisant musiał bardzo głośno mówić w kuchni, że jest ok., ale są dużo cichsze wentylatory w tych modelach. Niestety on nie może podjąć decyzji na wymianę na np. starszy, cichszy model wentylatora.
REKLAMA