Witam, od jakiegoś czasu mam dziwny problem z netem w domu. Główne PC (windows 11), ma Gigową kartę sieciową. Internet działa itp, ale na speedtestach zauważyłem dziwną niezgodność. Robiąc speedtesty na speedtest.net/pl pokazuje mi około 750Mbps (download) i 220Mbps (up). I to się zgadza z umową. Jednak robiąc wbudowany test łącza w Chrome, pokazuje mi już tylko 15Mb/s (zarówno up i dw). Jednak jeśli zrobie ten sam test na lapku też z windows 11, wpięty w ten sam router po kablu (ten sam i inny do sprawdzenia). to tak test1 jest bardzo podobny, a zbudowany test chroma na lapku pokazuje już 268 Mb/2 (dw) i 180Mb/s (up). Nie wiem skąd taka różnica w sprzęcie. Pomyślałem że to może uszkodzona karta w PC, więc kupiłem na usb3 ugreenowy adapter gigowy, ale o dziwno pokazuje on identyczne prędkości jak wbudowana w płytę karta sieciowa. Zbaraniałem, nie wiem co może być problemem i jak to ogarnąć. W pracy mam też światłowód o bardzo podobnych parametrach i tam na PC z tym samym Windowsem wyniki testów są takie jak na lapku. Ewidentnie coś nie tak z moim PC ale nie wiem co. Gry na steam ściągają się wolniej w domowym PC niż na Lapku i w pracy. Możecie coś poradzić? z góry dziękuje