logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[CURA] [FUSER] program do łączenia plików g-code

FourierSTM 20 Gru 2023 18:32 468 20
REKLAMA
  • #1 20870345
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Interfejs aplikacji konsolowej i graficznej DEADBEEF-ARM - CURA FUSER na pulpicie systemu.

Ułatwia mi np. edycję plików przy drukowaniu w trybie spiralizacji zamkniętych brył (z górną warstwą). Czego obecnie Cura nie ogarnia.

https://github.com/0xDEADBEEF-ARM/FUSER/tree/main
  • REKLAMA
  • #2 20870466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20870520
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Aby odpowiedzieć na to pytanie:
    Potnij w Cura slicer sześcian w trybie spiralizacji i daj screen, jak to wyszło.

Nie tylko łączyć, ale i ciąć szybko, tak aby zacząć przerwany wydruk od konkretnej warstwy.

Ogólnie chodzi o to, aby połączyć warstwy z różnymi parametrami, których akurat Cura nie pozwala zmieniać na poszczególnych warstwach. Te parametry, które można zmienić, lepiej zmieniać w Cura slicer.

Docelowo program będzie bardziej uniwersalny i używany także dla plików g-code, np. pod LinuxCNC.
  • #4 20870544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20870576
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Temat dotyczy Cury.

Ale przy okazji pokaż jak Twój slicer to ogarnia (z ciekawości). I jaki slicer polecasz pod linuxa?

Napisałem ten program bo był mi potrzebny i go używam. Dzielę się nim za darmo. Nikogo nie zmuszam żeby go używać :)
  • #6 20870916
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    Jarzabek666 napisał:
    Nie używam cury bo to prehistoria. Dlatego nadal nie rozumiem po co łączyć dwa pliki. Nie wyjaśniłeś mi.

FourierSTM napisał:
    Nie tylko łączyć, ale i ciąć szybko, tak aby zacząć przerwany wydruk od konkretnej warstwy.

A to zależy od konfiguracji drukarki a nie silcera.

A co obecnie nie jest prehistorią ?
  • REKLAMA
  • #8 20872448
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Kolega ciągle próbuje to zrobić? Czy już się poddał?
  • #9 20872454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 20872461
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Zrób sześcian, ale potnij go tak (swoim slicerem), żeby w środku był pusty (vase mode, spiralization) i zobacz, czy wynik będzie zadowalający.

Ciekawy też jestem, jakiego nowoczesnego slicera używasz?

Slic3r - raz działa, a raz nie, często brakuje plików współdzielonych nawet przy .appimage

Orca - fork bambu ... ?? dopiero się przymierzam, wygląda na to że nie jest całkowicie aplikavją lokalną?

Slicery w chmurze - takiego czegoś nawet nie ruszam
  • #11 20872484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20872492
    FourierSTM
    Poziom 15  
    A teraz dodaj jedną górną warstwę która będzie spiralna od krawędzi do środka (nie linie).

Ogolnie ok, zgoda, Prusa Slicer lepiej to ogarnia niż Cura.
  • #13 20872512
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20873510
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Dzisiaj spotkałem się z takim problemem i niestety nie znalazłem rozwiązania, czy to w Cura czy w Prusa Slicer (ale z tym drugim nie mam dużego doświadczenia).

Potrzebuję pociąć właśnie taki sześcian jak wyżej w trybie spiralizacji, ale później po pewnej warstwie chcę wyjść z trybu spiralizacji i zacząć drukować od krawędzi górnej "normalnie" (oczka zawiasów).

Znowu użyłem programu z pierwszego postu. Ale może da się to zrobić w jakimś slicerze za jednym zamachem?

Wieczorem wrzucę plik.

Czyli podsumowując: czy jakiś slicer pozwala wybrać konkretne warstwy, aby były drukowane w trybie spiralizacji, oraz te, które mają być drukowane bez spiralizacji?

Tutaj podobny problem (Prusa Slicer): https://www.reddit.com/r/3Dprinting/comments/vteq45/vasemode_starting_at_a_specific_layer_in/

Pytanie zadane rok temu, więc może już to ogarnęli?
  • #15 20874659
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Może jeszcze prostszy przykład.

Walec, wysokości 120 mm, od wysokości 0 do 50 mm ma być wydrukowany w trybie spiralizacji, od wysokości 50 do 70 mm ma być wypełniony w 100%, od 70 do 120 mm wysokości ma być wydrukowany w trybie spiralizacji, spód i góra mają być zamknięte.

Model 3D walca z różnymi ustawieniami drukowania.

Nazwa .zip->.obj
    Załączniki:
    • plywak.zip (36.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #16 20875501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #17 20875551
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Tak :) Fajnie, że to ogarnęli jednak. Jeśli można prosić o jakiś krótki opis ustawień.
  • #18 20875825
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20875832
    FourierSTM
    Poziom 15  
    A to ok :) na pewno to wykorzystam nie raz :) Jedno ale, przy tylko 20 mm i warstwach 0,2 to będzie jakieś ~100 szczelinek do zrobienia. Te szczelinki mogą też trochę osłabić wydruk (a przy abs czy asa obawiał bym się jeszcze słabszego połączenia warstw - ale to pewnie da się zniwelować).
  • #20 20875940
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20875999
    FourierSTM
    Poziom 15  
    No tak, zgadza się, przyjąłem cięcie po 1 warstwie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programu FUSER, który umożliwia łączenie plików g-code, co jest przydatne w kontekście edycji plików do druku 3D, szczególnie w trybie spiralizacji. Użytkownicy podnoszą kwestie związane z ograniczeniami oprogramowania Cura, które nie pozwala na modyfikację parametrów dla poszczególnych warstw. Wskazują na potrzebę cięcia i łączenia warstw z różnymi ustawieniami, co FUSER ma na celu ułatwić. Pojawiają się również porównania z innymi slicerami, takimi jak Prusa Slicer i Slic3r, które oferują lepsze możliwości w zakresie spiralizacji i modyfikacji warstw. Uczestnicy dyskusji dzielą się doświadczeniami i przykładami zastosowania różnych slicerów, a także omawiają techniczne aspekty druku 3D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA