Pora na kolejny mini projekt z serii praktyczny wydruk 3D - zapraszam na relację z projektowania zamiennika elementu mocowania lampki w programie Blender, całość krok po kroku, wraz z demonstracją końcowego efektu. Oryginalny element był metalowy ale po dwóch latach się złamał, czy PLA da tutaj radę?
Lampkę prezentowałem trzy lata temu w temacie: Duża "trzecia ręka", lupa, lampka na USB - Newacalox - recenzja
A więc uszkodzeniu uległo to łączenie:
Zamiennik utworzyłem w programie Blender. Rozpocząłem przygodę od okręgu o średnicy zgodnej ze średnicą lampki:
Następnie przygotowałem sobie bloczek o długości pasującej do pożądanego elementu (wycinka z okręgu):
Na bazie tego ten wycinek wyciąłem i nadałem mu grubości:
W tym momencie był on wciąż dwuwymiarowy:
Z tego powodu następnie nadałem mu trzeci wymiar:
Wykonałem wydruk na przymiarkę:
Pasuje:
Teraz pora na otwory. Utworzyłem cylinder tak, by jego punkt origin był na osi symetrii elementu, to w celu późniejszego dodania lustrzanego odbicia by mieć dwa otwory symetrycznie:
Po dodaniu modyfikatora "mirror":
Potem dodałem "boolean" - czyli wycinamy nowy kształt z poprzedniego elementu:
Następnie przyszła pora na kolejny walec, też z "boolean" - ale tym razem operacja sumy:
Przymiarka:
Kilka usprawnień później jeszcze wyciąłem trzeci otwór i kształt jest wstępnie gotowy:
Trzeci otwór jest potrzebny bo przez niego przeprowadzone są przewody.
Wydrukowany element:
Element wydrukowałem po skosie aby nieco troszkę wzmocnić jego strukturę.
Gotowe! Teraz pytanie tylko ile to wytrzyma...
Podsumowanie
Z napisaniem tematu czekałem jakiś miesiąc, przez ten czas korzystałem normalnie z lampki i już mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że wydruk się sprawdził. Nic jeszcze nie pękło, a nawet jak pęknie, to mam drugą sztukę w zapasie. To praktycznie nic nie kosztuje. Element waży tylko 2-3 gramy, a biorąc pod uwagę, że za 1kg filamentu płacę około 50 zł to są to naprawdę grosze, nawet wliczając energię elektryczną i czas spędzony w Blenderze.
Czy dało się to inaczej naprawić? Nie wiem, Wy możecie mi powiedzieć, ale pod kątem moich możliwości rozwiązanie z drukiem 3D sprawdziło się idealnie.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.