logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w Renault Clio 2 powinny wystrzelić poduszki przy uderzeniu?

KarolinaZajac 25 Gru 2023 20:12 1077 24
REKLAMA
  • #1 20876113
    KarolinaZajac
    Poziom 5  
    Ocena: 1

Witam.
    2 dni temu miałam kolizję, a dokładniej dostałam dość mocnego uderzenia w tył samochodu. Wpadłam w poślizg, próbowałam z niego wyjść, zgasł silnik, a po chwili poczułam tylko srogie uderzenie w tył (zdjęcia). Z okropnych nerwów podpisałam oświadczenie o swojej winie, bo cwaniaczki z tamtego auta tak mnie zakręcili, że bardzo głupio dałam się wrobić (proszę nie oceniać, ale serio byłam w szoku, teraz próbuję to odkręcać). Ale jeśli chodzi o samochód, o ile da się to odkręcić, to nie wiem, czy w ogóle opłaca się to naprawiać. Raczej jestem nastawiona na nie, ale pytanie takie. Czy przy takim uderzeniu (można to sobie zobrazować po zdjęciach, mam też naderwanie więzadeł i stawów w kręgosłupie szyjnym) powinny wystrzelić poduszki? Tak samo od razu w samochodzie poczułam zapach spalenizny, myślałam, że coś poważnego, ale auto ogólnie odpala i jedzie, więc czy taki zapach, jaki np. zostaje po fajerwerkach, to były najprawdopodobniej napinacze, które wybuchły? Pytam, ponieważ jeśli zdecyduję się go zostawić, chcę wiedzieć, o czym muszę pamiętać i powymieniać po tym uderzeniu. (Oczywiście poza całym tyłem xd) Zdjęcie uszkodzonego tyłu czarnego samochodu po kolizji.
  • REKLAMA
  • #2 20876169
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3915
    Przy takim zderzeniu raczej nie... Tylko napinacze.
  • #3 20876203
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Przy uderzeniu w tył poduszki dlaczego miałyby odpalić?
    Naprawa tego auta nieopłacalna.
  • #4 20876244
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1085
    Poduszki "odpalą" dopiero po przekroczeniu odpowiedniego opóźnienia w stosunku do prędkości pojazdu.
    Świeci się jakaś kontrolka na desce?
    Części ze szrotu i jedzie dalej.
  • REKLAMA
  • #5 20876285
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 380
  • #7 20876548
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Masz przemieszczoną podłogę bagażnika i tylny pas, nowa klapa nie będzie się zamykała, naprawa nieopłacalna. Zapach spalenizny był od wystrzelonych napinaczy pasów.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #8 20876897
    KarolinaZajac
    Poziom 5  
    tak właśnie ta podłoga raczej zadecyduje że nie będę tego naprawiać dzięki za ,,potwierdzenie " :D

Dodano po 8 [godziny] 39 [minuty]:

Jeszcze dodatkowe pytanie, pomijając zagmatwanie tej sytuacji że względu na to ze musze odkręcać to oswiadczenie... w każdym razie jeśli się uda, raczej będzie to szkoda całkowita? Bo po tym aucie nie sądzę żeby dali mi więcej niż 2-2,5 k
  • #9 20877592
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    Ocena: 31

KarolinaZajac napisał:
    Z okropnych nerwów podpisałam oświadczenie o swojej winie

Tu jest największy problem.
    Teraz pytanie za 100 pkt.
    Czy oświadczenie pisałaś odręcznie czy tylko podpisałaś jakiś gotowy formularz?
    Jest to istotne, ponieważ pisząc odręcznie opis zdarzenia, ciężko będzie udowodnić, że działało się w nerwach. Przy gotowym formularzu to prostsze. Tak czy siak potrzebujesz konsultacji prawnika, aby to odkręcić.
  • #10 20877598
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Czy masz wideorejestrator w aucie?
    Czy masz jakieś zdjęcia wszystkich aut uczestniczących?
  • #11 20877638
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    KarolinaZajac napisał:
    Wpadłam w poślizg, próbowałam z niego wyjść...
    Skoro TY wpadłaś w poślizg i od tego wszystko się zaczęło, to winny miałby być ktoś inny?
  • #12 20877639
    milejow

Poziom 43  
    KarolinaZajac napisał:
    musze odkręcać to oswiadczenie

Pisałaś wcześniej, że wpadłaś w poślizg a potem uderzył w ciebie inny samochód, znalazłaś się na przeciwnym pasie i tam cię auto stuknęło, jak to wyglądało? Opisz dokładny przebieg zdarzenia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 20877660
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    KarolinaZajac napisał:
    będzie to szkoda całkowita?
    Bez najmniejszych wątpliwości, za takie szkody można by spokojnie wyciągnąć 8-10k zł, ale auto tyle nie warte.
  • #14 20877731
    KarolinaZajac
    Poziom 5  
    milejow napisał:
    KarolinaZajac napisał:
    musze odkręcać to oswiadczenie

Pisałaś wcześniej, że wpadłaś w poślizg a potem uderzył w ciebie inny samochód, znalazłaś się na przeciwnym pasie i tam cię auto stuknęło, jak to wyglądało? Opisz dokładny przebieg zdarzenia

Jechałam powoli z górki i zaczęło mnie znosić na jedną stronę więc wyszłam z tego poślizgu, ale auto zgasło. Szybko je odpaliłam ale wtedy poczułam
    tylko to uderzenie. Nie zjechałam na inny pas ruchu. Wiem że ciężko to odkręcić ale na policji powiedzieli, że to ona powinna zachować bezpieczny odstęp, ale jak to się skończy nie wiem

Dodano po 2 [minuty]:

user64 napisał:
    Czy masz wideorejestrator w aucie?
    Czy masz jakieś zdjęcia wszystkich aut uczestniczących?

Nie mam niestety wideorejestratora. Zdjęcia mam także tamtego auta. Tam właściwie (przynajmniej na pierwszy rzut oka) nie ma zniszczen. Wiem też że mieli AC
  • #15 20877740
    milejow

Poziom 43  
    Jeśli w wyniku zgaśnięcia silnika auto z tyłu w ciebie wjechało, to nie przyznajesz się do winy i wycofujesz swoje oświadczenie (podpisane w wyniku stresu), to ewidentne najechanie na tył poprzedzającego auta w wyniku niedostosowania odstępu.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #16 20877742
    user64
    Poziom 36  
    Szkoda, że nie masz nagrania tej sytuacji, to mogłoby wiele pomoc.
    Cóż, nie wiem, czy masz szansę to odkręcić; wiem, że bez prawnika nie masz. Z prawnikiem może się uda.
  • #17 20877748
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    I weź tu nie wzywaj policji. Najpierw pokorą i napisane oświadczenie z przyznaniem się do winy, a po czasie szukanie ch...do du...y. Obecnie wezwanie służb wiąże się ze sporym kosztem dla sprawcy ale czasem lepiej się nie litować.
  • REKLAMA
  • #18 20878466
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    milejow napisał:
    to ewidentne najechanie na tył poprzedzającego auta w wyniku niedostosowania odstępu

Ale tu nie jest to oczywiste, samochód zatrzymał się bo zgasł. Kluczowa sprawa czy zapaliły się światła STOP czy nie.
    O awaryjne nie pytam bo pewnie nie wie że trzeba włączyć jak się zatrzymasz np w momencie dojechania do miejsca w którym tworzy się korek.
    Policja to dobry pomysł, wyprostują babkę i solidnie odchudzą portfel, dopiszą parę lajków do bazy bo tu nie tylko stłuczka będzie punktowana ale i stworzenie realnego zagrożenia poprzez "niedostosowanie" i utratę panowania nad pojazdem.
    No i papuga zarobi za to że oznajmi: "Niestety, przegraliśmy."
  • #19 20878514
    milejow

Poziom 43  
    Ja to zrozumiałem tak: kobietka zaczęła wpadać w poślizg, depnęła po heblach, aż zadusiła silnik; kierowca z tyłu nie zachował odstępu i wjechał w tył. W takim przypadku ja tu nie widzę winy autorki tematu.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #20 20878522
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Mastertech napisał:
    Ale tu nie jest to oczywiste, samochód zatrzymał się bo zgasł. Kluczowa sprawa czy zapaliły się światła STOP czy nie.
    Przecież nie zgasł sam z siebie. W poślizgu, w strachu dała po heblach bez sprzęgła i zgasł. A z resztą - jak hamujesz silnikiem, to mogą sobie walić w Ciebie, bo się stopy nie świecą?
  • #21 20878524
    KarolinaZajac
    Poziom 5  
    Tak było, najpierw poślizg, hamulec i zobaczyłam tylko na desce rozdzielczej akumulator tak wiec zgasł (tak działały światła stopu dla tego pana wyżej, działają nawet teraz te na górze po środku, więc z tym nie było problemu).
  • #22 20878574
    user64
    Poziom 36  
    Nie czekaj koleżanko na dalsze posty tutaj, bo nastąpi typowe rozbicie g. na atomy i każdy będzie miał inne zdanie i każdy będzie w stanie zagryźć drugiego. Szukaj radcy prawnego i na tym się skup.
  • #23 20878596
    KarolinaZajac
    Poziom 5  
    user64 napisał:
    Nie czekaj koleżanko na dalsze posty tutaj, bo nastąpi typowe rozbicie g. na atomy i każdy będzie miał inne zdanie i każdy będzie w stanie zagryźć drugiego. Szukaj radcy prawnego i na tym się skup.

Noo właśnie niepotrzebnie opisałam cale te okoliczności, bo głównie chodziło o sens naprawy auta i co ewentualnie wymienić, a także pytanie o EWENTUALNĄ szkodę całkowitą. Masz rację, w inna stronę to poszło 😬
  • #24 20878616
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Ta sprawa nie jest taka prosta jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Utarło się że zawsze przy pocałowaniu w du** winny jest ZAWSZE ten co od tyłu wszedł, są niby wyjątki ale musisz być co najmniej posłem w hierarchii społecznej.
    I to jest szansa ale... sąd może uznać że utrata panowania nad pojazdem była bezpośrednią przyczyną a nie niezachowanie odległości i ostrożności przez kierowcę jadącego za tą kobitką. W sumie to nawet na Apelacji się nie skończy a w kasacji to totolotek jaki wyrok zapadnie. Masz kupę kasy albo ładną 4litery to próbuj szczęścia. Najprawdopodobniej wyrok będzie salomonowy czyli obaj winni co nawet w części nie zwróci poniesionych kosztów.
  • #25 20900256
    KarolinaZajac
    Poziom 5  
    Ostatecznie sprawa zakończona tak, że dostanę odszkodowanie z oc sprawcy w związku z decyzja policji. Wycenili mojego złoma na 5k a wrak na 800 więc i tak nieźle. Dzięki za odpowiedzi niektórym tutaj:**
    Moderowany przez carrot:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię działania poduszek powietrznych w Renault Clio 2 po kolizji, w której użytkownik doznał uderzenia w tył pojazdu. Uczestnicy forum wskazali, że przy takim uderzeniu poduszki nie powinny się aktywować, a zapach spalenizny mógł pochodzić od wystrzelonych napinaczy pasów. Wiele osób zasugerowało, że naprawa pojazdu może być nieopłacalna, zwłaszcza w przypadku uszkodzeń strukturalnych, takich jak przemieszczenie podłogi bagażnika. Użytkownik rozważał również możliwość odkręcenia oświadczenia o winie, które podpisał w stresie, co mogłoby wpłynąć na proces odszkodowawczy. Ostatecznie, po konsultacjach, użytkownik uzyskał informację o przyznaniu odszkodowania z OC sprawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA