logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel perfecta 16 set A bez manipulatora.Konfiguracja programem.

XMarian 31 Gru 2023 13:10 1689 27
REKLAMA
  • #1 20884796
    XMarian
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    cześć
    Nabyłem Satel perfecta 16 set A. instrukcja konfiguracji pierwszej za pomocą komputera nie jest opisana .
    Czy do pierwszej konfiguracji konieczny jest manipulator czy samym softem +plus kabel 3 pin + programator usb to ttl pl2303 można to skonfigurować?

W dobrej kolejności to planuje podłączyć ?
    1:akumulator
    2.Transformator włączam zasilanie 220V
    3. Podłączam Kabel usb to ttl PL2303
    4.Konfiguruje komputerem z oprogramowaniem satela.
    A pin karty sim ,
    B wejscia/wyjscia .
    C montaż sim
    D Testowanie

Czy do użytkowania tej centrali przez 2 osoby wystarczy program na telefonie czy jednak manipulator musi być.Zazbrajanie i rozbrajanie przez 2 osoby odczyt alarmów przez 1 osobę.
  • REKLAMA
  • #2 20884877
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    Wytłumacz mi jedno - JAK będziesz obsługiwał system w momencie awarii GSM?
    Manipulator to integralna część systemu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20884971
    XMarian
    Poziom 10  
    Nie będę .
  • #4 20884999
    sosarek

Poziom 43  
    No więc na co Ci taki system z którym NIC nie zrobisz jeśli padnie nadajnik/telefon/karta SIM itd.?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20885167
    XMarian
    Poziom 10  
    Pomieszczenia gospodarcze, nic się nie stanie jak pare dni postoi zamknięte.
    Czy w razie w można programem i kompem się podłączyć i nową kartę zaprogramować ?
  • #6 20885181
    sosarek

Poziom 43  
    Jak nie uruchomisz komunikacji z poziomu manipulatora to się nie połączysz.
    Skoro to pomieszczenia gospodarcze to można to zabezpieczyć na kilka sposobów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20885663
    XMarian
    Poziom 10  
    Sprzedawca zapewniał że nie potrzeba manipulatora i że mozna z aplikacji wylacznie obslugiwac. A w razie awarii sima można dodać manipulator czy centralka na śmieci albo do serwisu musi jechać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20886170
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Stricte technicznie.
    Manipulator nie musi być przy Perfecta, aby dało się sterować strefami systemu z aplikacji mobilnej. Aplikacja działa jednak wtedy w ograniczonym zakresie (brak zakładek dot. wejść, wyjść i pamięci zdarzeń, czyli nie da się podejrzeć z apki, kto kiedy włączył czuwanie itp.). Da się jednak zalogować zdalne przez program konfiguracyjny i tam podejrzeć pamięć zdarzeń.
    Dostęp jest tylko do zakładki sterowania strefami i podgląd awarii.
    Manipulator nie jest potrzebny, aby uruchomić połączenie centrali z komputerem.

Stricte teoretycznie.
    Warto mieć przynajmniej jeden fizyczny manipulator.
  • #10 20886519
    XMarian
    Poziom 10  
    Plan był taki żeby skonfigurować centralkę programem a potem zazbrajać telefonem i rozbrajać a w razie awarii systemu po prostu odłączyć syrenę i podpiąć się programem i usunąć awarię lub kartę sim wymienić na pełną.To miało być budżetowe rozwiązanie ale nie szajs z allegro który cały czas alarm wzbudza i smsy pis.

Takiej właśnie technicznej odpowiedzi szukałem.
    Jestem swiadomy że dobrze mieć manipulator .Kupiłbym używkę ale nie ma na olx allegro do perfecty tylko do versy i starszych ca10 ale te chyba nie współpracują...
  • #11 20886772
    sosarek

Poziom 43  
    XMarian napisał:
    w razie awarii systemu po prostu odłączyć syrenę i podpiąć się programem i usunąć awarię

Myślisz że usuwanie awarii ogranicza się do podłączenia komputera? Dobre sobie... :)
    W Instrukcji masz listę obsługiwanych manipulatorów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20899446
    XMarian
    Poziom 10  
    Zamówiłem manipulator.
    Przy okazji dopytam jak prawidłowo podłączyc sygnalizator bez własnego zasilania o stykach sa i tmp do centralki model spw210 satel .
    W instrukcji perfecty 16 jest ze sa do wyjscia out 1 a s0 do wyjscia out 2.Natomias w instrukcji sygnalizatora jest sa do out1 i com a tmp do com i z1.
    Ja bym podłączył sa do out + i out- a tmp do com i z1 ale wolę się upewnić.

Schemat podłączenia centrali Integra 32 z sygnalizatorem SPW-210. Schemat podłączenia sygnalizatora do centralki Perfecta
  • #13 20899455
    sosarek

Poziom 43  
    Dlaczego akurat do Z1?
    Masz zamiar zamontować tylko sygnalizator wewnętrzny?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20899577
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    dariusz.bembenek napisał:
    Manipulator nie musi być przy Perfecta, aby dało się sterować strefami systemu z aplikacji mobilnej. Aplikacja działa jednak wtedy w ograniczonym zakresie (brak zakładek dot. wejść, wyjść i pamięci zdarzeń, czyli nie da się podejrzeć z apki, kto kiedy włączył czuwanie itp.).

Dla wyjaśnienia, zgadzam się z tym że manipulator jest ważnym elementem systemu i nie należy go pomijać.
    Natomiast totalnie nie rozumiem, z czego wynika to ograniczenie narzucone przez Satela. Domyślam się, że masz wiedzę blisko źródła. Czy to jest taki celowy zabieg marketingowy, żeby zapewnić większą sprzedaż (chcesz korzystać w pełni z apki? kup manipulator choćby miał być zamknięty w drewutni), czy może stoi za tym jakieś nieoczywiste powiązanie natury technicznej?
  • #15 20899632
    dariusz.bembenek
    Niestety nie posiadam takiej wiedzy, tj. nie wiem dlaczego takie ograniczenie. Wydaje mi się, że chodzi o coś technicznego (np. od początku aplikacja - moduł GSM - zaciągał dane z magistrali, na której krążyły te dane). Jak nie ma co krążyć (bo nie ma manipulatora), to nie ma "ramek" transmisyjnych zawierających niezbędne informacje. Oczywiście mogliby to programowo rozwiązać inaczej, ale zapewne mają swoje powody, dla których tego nie robią.

Ale.. jak napisałem wyżej, nie mam żadnych oficjalnych danych na ten temat.
  • #16 20899662
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Raczej wynika to z obowiązujących norm.
  • #17 20899673
    dariusz.bembenek
    Z drugiej strony wiesz... norma w ogóle nie używa pojęcia "manipulator", "klawiatura", "szyfrator" itp. Nie ma tam (PN-EN 50131-1) wprost wymagań co do tego, żeby manipulator istniał w instalacji. Są ogólne zapisy, że użytkownik powinien mieć możliwość zarządzania i kontrolowania pracy systemu (upraszczając). Te zadania dzisiaj może w znacznej części (jak nie w całej) przejąć właśnie aplikacja mobilna.
    Integra bez manipulatora oferuje działanie aplikacji mobilnej w pełnym zakresie (przy czym aplikacja sama posiada wirtualny manipulator).

Natomiast jak pisałem wyżej, jestem zwolennikiem przynajmniej jednego manipulatora fizycznego w systemie.
  • #18 20899704
    fred4u
    Poziom 27  
    Normy może nie wymagają manipulatora jako takiego, ale narzucają np. przekazywanie odpowiednich informacji (sygnalizacja). Niektórych z tych wymagań nie da się spełnić inaczej, niż z użyciem manipulatora. Natomiast trop jest (raczej) chybiony, bo gdyby chodziło o zgodność z normami, to uniemożliwiliby uruchomienia systemu bez tego elementu. Nie ma sensu dopuszczenie pracy bez klawiatury, przy jednoczesnym obcięciu funkcjonalności apki (zwłaszcza w systemie w którym to apka stała by się podstawowym centrum sterowania).
    Teoria "magistrali" - brzmi dziwnie (po co komunikacja via magistrala gdy dane przetwarzane są przez procesor połączony z GSM-em na jednej płycie), no i nawet jeżeli jest tam jakaś wewnętrzna magistrala, to dlaczego GSM miałby być izolowany od tych danych? No ale może to faktycznie jakaś konstrukcyjna zaszłość, jakich akurat w Satelu jest sporo...
  • #19 20899735
    dariusz.bembenek
    dariusz.bembenek napisał:
    powinien mieć możliwość zarządzania i kontrolowania pracy systemu (upraszczając)

fred4u napisał:
    narzucają np. przekazywanie odpowiednich informacji (sygnalizacja)

Czyli to co napisałem wyżej, tylko innymi słowami.

Jednak co by nie było, myślę, że norma niekoniecznie tutaj narzuca istnienie "manipulatora", bo są systemy jak choćby ukraiński AJAX, gdzie bez manipulatora jest w stanie pracować zachowując stopień wg PN-EN (...).
    Jednak aplikacja do AJAX lub aplikacja Integra Control to zupełnie inny level niż aplikacja do Perfecty. Tamte potrafią oprócz podstawowego zarządzania systemem, zmieniać hasła, tworzyć użytkowników itp. Czyli to, co norma poniekąd już "sugeruje". Dlatego te aplikacje w mojej ocenie "kwalifikują się" do tego, aby być w zgodzie z wytycznymi w normie.
    Aplikacja Perfecty jest pewnie za mało funkcjonalna, aby dogodzić wytycznym w normie.

Dlatego to może być właściwy trop (niekoniecznie technikalia). Tj. producent np. celowo ogranicza działanie Perfecty Control do totalnego minimum w celu ewidentnego wykluczenia tego rozwiązania jako zastępstwo fizycznego manipulatora. Przez to nikt nie będzie miał wątpliwości, że system nie otrzyma stopnia 2, bo aplikacja nie pozwala na realizację założeń normy.
    Może trochę zamotałem, ale myślę, że jest to do zrozumienia;)

fred4u napisał:
    Teoria "magistrali" - brzmi dziwnie

Wiem, dlatego to była luźna myśl. Swoją drogą, może nie w pełnie analogicznie bo to dotyczyło zewnętrznego modułu, ale pewnego czasu było tak, że Integra z ETHM-1 (bez plus) i czujką ATD-100 (temperatura abax) - to zestawienie nie było zdolne do wysyłania wartości zmierzonej temperatury do aplikacji Integra Control, bo dana o temperaturze nie krążyła po magistrali. Dopiero podłączenie jakiegokolwiek LCD w możliwością wyświetlenia temperatury na widżecie sprawiało, że wymuszało to pojawienie się ramki z temperaturą na magistrali i aplikacja mobilna (poprzez ETHM-1) mogła już tą informację zaciągnąć. To jednak wątek sprzed kilku lat, ale pokazuje, że nie jest to takie zero-jedynkowe;)
  • #20 20899764
    fred4u
    Poziom 27  
    Szczerze wątpię, żeby dało się samą apką uzyskać zgodność z normami, choćby ze względu na to że wymagają pewnych wskaźników dla użytkownika "postronnego". Apka to już będzie użytkownik z uprawnieniami (bo zalogowany w systemie). Nie musi to być pewnie manipulator, wystarczą być może jakieś diodki na obudowie, ale trzeba byłoby wniknąć w treść żeby to ustalić. Kiedyś się nad tym próbowałem pochylać, ale trzebaby wejść głębiej.
    Tak czy siak, dzięki za info.
  • #21 20899779
    XMarian
    Poziom 10  
    Proszę nie zaśmiecać tematu.
    Co do z1 to tak jest w instrukcji nie chciałem robić zamieszania . Mam aktualnie z1 ,z2 czujki ,z3 sygnalizator.
    Może ktoś wyjaśnić niezgodność 2 instrukcji odnośnie podłączenie sygnalizatora .
  • #22 20899807
    dariusz.bembenek
    XMarian napisał:
    Co do z1 to tak jest w instrukcji nie chciałem robić zamieszania . Mam aktualnie z1 ,z2 czujki ,z3 sygnalizator.

Producent podał Z1 jako przykład. Może to być dowolne inne wejście (i zwykle jest to inne wejście - wybierane wg potrzeb i zastanej sytuacji). Ważne jest to, jak dane wejście zostanie podłączone i skonfigurowane, a nie jego numer.

XMarian napisał:
    Może ktoś wyjaśnić niezgodność 2 instrukcji odnośnie podłączenie sygnalizatora .

Jaka dokładnie niezgodność? Możesz przytoczyć? Pamiętaj, że instrukcja do Perfecta pokazuje ogólny sposób podłączenia. Twoja instrukcja nie wie, z jakim docelowo sygnalizatorem będziesz miał do czynienia.
  • #23 20899964
    XMarian
    Poziom 10  
    No właśnie producent wyszczególnił ten model i do niego podał instrukcję podłączenia.W instrukcji satel perfecta 16 , a ten sam producent podał inny rodzaj podłączenia w instrukcji sygnalizatora i nie wiem którą instrukcją się lepiej posługiwać.
    Co ciekawe wg satela sygnalizatory mają być podłaczone do wyjsc wysokopradowych sa i s0 .Załączyłem pare postów wyżej fotki z 2 instrukcji.

Czy podłączenie sa + do out1 + , oraz sa - do out1 - oraz styków tmp do com oraz z1-z8 jest poprawne. styk z będzie jako sabotażowy a out 1 jako co ustawić.
  • #24 20899981
    dariusz.bembenek
    W instrukcji do Perfecta nie ma pokazanego Twojego sygnalizatora.
    W instrukcji do sygnalizatora nie ma pokazanej Twojej centrali.

Podane są schematy do innych wariantów urządzeń. Twoim zadaniem jako instalatora danego systemu jest umiejętność wyciągnięcia wniosków z tych połączeń i dopasowania tego do Twojej sytuacji.
    Wyjścia wysokoprądowe w centralach Integra i Perfecta mają inny charakter pracy, tj. Integra podaje "+", a Perfecta podaje "-", przy czym ta druga ma dodatkowo obok siebie złącze z potencjałem "+", który dostępny jest cały czas.
    Te dane są oczywiście dostępne w dokumentacji.

XMarian napisał:
    Czy podłączenie sa + do out1 + , oraz sa - do out1 - oraz styków tmp do com oraz z1-z8 jest poprawne

Tak - to jeden z możliwych wariantów podłączeń. Można też skorzystać z OUT2 (+ , -) zamiast OUT1 (+ , -), ale zwyczajowo robi się po kolei (czyli OUT1).

XMarian napisał:
    a out 1 jako co ustawić.

Jednak proponuję porządnie przysiąść do tematu. Na dzień dobry nie trzeba nic ustawiać bo jak zauważysz, już domyślna konfiguracja zawiera typ "Sygnalizator zewnętrzny". A kiedy ten typ się aktywuje? To już dokładnie mówi instrukcja. Jeżeli jednak masz inne potrzeby niż te, które oferuje Ci wyjście "Sygnalizator zewnętrzny", to zgodnie ze swoimi potrzebami możesz wybrać inny typ - wg uznania.

Jak wybierzesz np. "Wskaźnik awarii", to wyjście (czyli też sygnalizator) uruchomi się w momencie jakiejś awarii, a nie w momencie alarmu. Czy tak to ma działać? Zapewne nie. Więc już wiesz na czym polega dobieranie odpowiednich typów reakcji wejść i wyjść - robi się to wg potrzeb. Domyślny typ "Sygnalizator zewnętrzny" dla sygnalizatora to zwykle ten typ, który zostawiamy.
  • #25 20900048
    XMarian
    Poziom 10  
    Co do tego czy nie ma w instrukcji do perfecty16 wyszczególnionego sygnalizatora spw 210 to nie byłbym taki pewny:P
    Wygląda ze firma celowo w błąd wprowadza co finalnie może doprowadzić do zwarcia na wyjsciu wysokoprądowym out .

Jutro będę miał manipulator to włącze centralkę po raz 1 i popatrze jakie są opcje wyjść i wejść oraz konfiguracji.
    Załączniki:
    • Satel perfecta 16 set A bez manipulatora.Konfiguracja programem. perfecta16.JPG (95.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 20900052
    dariusz.bembenek
    Ok, jest wymieniony w rozpisce, ale stricte dla niego schematu nie ma. Jest dla modeli sygnalizatorów, które mają tor optyczny i akustyczny. Niewiele się różni, ale jednak. Nie zmienia to faktu, że na pewno tutaj producent nikogo w błąd celowo nie wprowadza.
    Instrukcja była by zbyt obszerna, gdyby producent chciał zamieścić schematy podłączeń każdego modelu sygnalizatora. Myślę, że lekko z 50-100 schematów by musiało się znaleźć w takiej instrukcji. Tyle modeli sygnalizatorów nie ma, ale każdy dostępny można podłączyć na różne sposoby. Zamiast tego, producent zdecydował się przedstawić ogólną koncepcję elektryczną, a osoba podłączająca powinna posiadać odpowiednie kompetencje do wykonania tego (tj. nie są to systemy z grupy DIY).
  • #27 20936911
    XMarian
    Poziom 10  
    Centralka działa ,dobrze że kupiłem manipulator za namową forumowicza bo jednak jej obsługa bez byłaby wyjątkowo uciążliwa bo program nie ma funkcji zazbrajania ani rozbrajania centralki jedynie podgląd zdarzeń.

Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd w konfiguracji bo nie dostaje powiadomień sms.
    Karta sim działa i mogę zdalnie łączyć się z alarmem programem perfecta.
    Siec to T mobile karta typu abonament,slot sim 1.
    Załączniki:
    • Satel perfecta 16 set A bez manipulatora.Konfiguracja programem. powiadomienia satel.JPG (54.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Satel perfecta 16 set A bez manipulatora.Konfiguracja programem. satel net.JPG (20.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Satel perfecta 16 set A bez manipulatora.Konfiguracja programem. sterowanie sms.JPG (20.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik nabył centralę alarmową Satel Perfecta 16 Set A i poszukuje informacji na temat konfiguracji bez użycia manipulatora. W dyskusji poruszono kwestie związane z możliwością konfiguracji systemu za pomocą oprogramowania i kabla USB TTL PL2303, a także ograniczenia aplikacji mobilnej w porównaniu do manipulatora. Uczestnicy forum podkreślają, że manipulator jest istotnym elementem systemu, zwłaszcza w przypadku awarii GSM, oraz że aplikacja mobilna nie oferuje pełnej funkcjonalności bez niego. Użytkownik zdecydował się na zakup manipulatora, co ułatwiło obsługę systemu. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące podłączenia sygnalizatora SPW210 do centrali, gdzie wystąpiły niezgodności w instrukcjach producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA