logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] OpenBK - problem z dodaniem urządzeń funkcją Auto discover w HAOS

kamilm20 13 Sty 2024 15:39 1863 5
REKLAMA
  • #1 20907210
    kamilm20
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Cześć,

Zacząłem flashowanie moich urządzeń na OpenBK (ver. 1.17.405) przy czym zatrzymałem się w jednym miejscu z którego nie do końca potrafię ruszyć.

Mam już skonfigurowanie połączenie z Mosquitto broker (ver. 6.4.0) w HA (ver. 2023.12.4). De facto mam komunikat, że połączenie z serwerem zostało ustanowione:

Zrzut ekranu statusu MQTT pokazujący połączenie.

Zrzut ekranu pokazujący logi połączeń MQTT z serwerem Mosquitto.

Natomiast w dalszym ciągu nie MQTT nie wyświetla mi urządzenia na liście - jest to żarówka oparta o BK7231N.

Oczywiście mam ustawione automatyczne wyszukiwanie:
    Włącznik z opcją automatycznego wykrywania MQTT włączony.

Widać jakąś komunikację:
    Zrzut ekranu z komunikatami logów systemowych pokazujący dane dotyczące połączenia z MQTT oraz sieciowego.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak w konfiguracji? Podejrzewam, że to jakiś błąd w konfiguracji albo jakieś moje niedopatrzenie - generalnie urządzenie działa - kolory itp. działają poprawnie, jest widoczne w sieci.
  • REKLAMA
  • #2 20907818
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12657
    Wydaje mi się, że po prostu nie włączyłeś Home Assistant Discovery. Trzeba kliknąć raz w opcjach, by to ruszyło. To dlatego, że w niektórych przypadkach użytkownicy wolą ręcznie pisać YAML, więc Discovery nie wchodzi z automatu.

Poniżej masz video tutorial HASS discovery:

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20907880
    kamilm20
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź, ale nie pomogło - być może nie klikam gdzie trzeba - jeśli możesz to daj znać czy o te dwa miejsca Ci chodziło:

Zrzut ekranu opcji konfiguracyjnych Home Assistant dotyczących automatycznego wykrywania MQTT.
    Zrzut ekranu z ustawień systemowych dla MQTT w Home Assistant.

Uprzednio korzystałem z poradnika, który jest zamieszczony na YT - mimo kilku restartów, zmian wybrania opcji Start Home Assistant Discovery oraz wpisaniu wSet/Change/Clear startup command line - scheduleHADiscovery 10, nadal mam tą samą sytuację. Czy masz jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić/zweryfikować? Ciągle widze w MQTT 15 urządzeń - czyli tyle samo co przy stanie początkowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20907889
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12657
    To bardzo dziwne. Następnym krokiem w takim razie byłoby podejrzenie w Home Assistant w logu lub w nasłuchiwaniu czy OBK publikuje informacje o Discovery w momencie jego wywołania. HASS Discovery działa w ten sposób, że jak je wywołasz to OBK na odpowiednim temacie powinno wykonać publish z opisem urządzenia. Możesz też pokazać konfigurację OBK, chociaż tam wszystko powinno być ok.

Przykład HASS discovery poniżej:

Topic: homeassistant/light/WinTest_3145CAFF_light/config
    Payload: {"dev":{"ids":["WinTest_3145CAFF"],"name":"WT3145CAFF","sw":"Win_Test","mf":"Microsoft","mdl":"WIN32","cu":"http://127.0.0.1/index"},"name":"Light","~":"testRGBCW","avty_t":"~/connected","pl_on":"1","pl_off":"0","uniq_id":"WinTest_3145CAFF_light","qos":1,"rgb_cmd_tpl":"{{'#%02x%02x%02x0000'|format(red,green,blue)}}","rgb_val_tpl":"{{ value[0:2]|int(base=16) }},{{ value[2:4]|int(base=16) }},{{ value[4:6]|int(base=16) }}","rgb_stat_t":"~/led_basecolor_rgb/get","rgb_cmd_t":"cmnd/testRGBCW/led_basecolor_rgb","clr_temp_cmd_t":"cmnd/testRGBCW/led_temperature","clr_temp_stat_t":"~/led_temperature/get","min_mirs":"154","max_mirs":"500","stat_t":"~/led_enableAll/get","cmd_t":"cmnd/testRGBCW/led_enableAll","bri_stat_t":"~/led_dimmer/get","bri_cmd_t":"cmnd/testRGBCW/led_dimmer","bri_scl":100}

Powinieneś widzieć podobne jak będziesz nasłuchiwał pod tematami zaczynającymi się od homeassistant/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20907973
    kamilm20
    Poziom 11  
    Dzięki za naprowadzenie - przyczyną były polskie znaki użyte w nazwie - przez literę "Ś" w Topicu - dlatego mnie nie puszczało. Dzięki za pomoc!
  • #6 20907992
    kamilm20
    Poziom 11  
    Usunięcie polskich znaków z konfiguracji
REKLAMA