logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW E46 M52B25 - wyciek płynu chłodniczego i słaba nagrzewnica

tomek9828 15 Sty 2024 14:37 1155 2
REKLAMA
  • #1 20910769
    tomek9828
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Siemka, zakupiłem niedawno gruzika zeswapowanego na m52b25, przyjechałem nim na kołach 80km i wszystko było okej, a temperatura pokazuje pion. Po kilku dniach zaczęła się zapalać kontrolka od płynu chłodniczego, która po chwili sama gasła. Pod domem na zimnym silniku sprawdziłem stan i okazało się, że pływak leży w najniższym punkcie. Dolałem więc płynu i zacząłem odpowietrzanie, chodziła około 40minut zanim przestała wyrzucać bąbelki powietrza i myślałem że temat został zamknięty, ponieważ gdy tak chodziła na wolnych obrotach to nigdzie nic nie kapało. Nic bardziej mylnego.
    Okazuje się, że wystarczy nią przejechać kawałek i zaczyna lać pod siebie, mniej więcej z centralnej części silnika (spod maski jest słaby widok, a samochód stoi za nisko żeby sie pod niego wczołgać). Do tego nagrzewnica dość słabo grzeje, bo przy temperaturach -5° na zewnątrz musiałem ustawiać w środku 32° żeby było ciepło.
    Osobiście podejrzewam nieszczelność i zapowietrzenie układu, bo tak jak wspomniałem na wolnych obrotach nic nie widać, a dopiero po krótkiej przejażdżce zaczyna się lać.
    Czy ktoś może miał podobny problem i mógłby nakierować od czego zacząć sprawdzanie?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20910842
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5046
    Słabo widać na filmie skąd.
    Skoro leci z góry i widać na filmie że jest mokro pod kołem pasowym pompy cieczy chłodzącej to raczej pompa do wymiany.
    Jeżeli jest wyciek to zazwyczaj będzie się co chwilę zapoeietdac więc z ogrzewaniem mogą być problemy.
    Zazwyczaj leci z okolic tego broku zaznaczonego na zdjęciu.
    Pompa cieczy chłodzącej z zaznaczonym na czerwono obszarem potencjalnego wycieku.
REKLAMA