Nowo napełniona butla turystyczna 11kg propan-butan. Po zważeniu brakuje na starcie 0.5 kg gazu. Ogrzana do temperatury 22°C. Podpięty reduktor 37mbar / 1.5kg/h z manometrem. Manometr pokazuje tylko 3 atm. Czy nie jest to za mała wartość?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAdam Walko napisał:Raczej brakujące 0.5 kg gazu nie wpłynęło by na tak niskie wskazania manometru? Tak przeglądając różne filmiki. To przeważnie ciśnienie na manometrze reduktora. Powinno oscylować 7-8 atm. A tu mamy tylko 3 atm. Nowy reduktor i nowa butla. I nie wiem czy manometr kiepski czy coś z ciśnieniem w butli?Każdy kombinuje. Nie każdy lubi, jak go oszukują. Taka jest rzeczywistość!
murgrabia napisał:Powinno oscylować 7-8 atm
murgrabia napisał:butla turystyczna 11kg propan-butan.
Krzysztof Kamienski napisał:pokojowej dla propanu
stachu_l napisał:
Dla propanu tak ale dla mieszanki propan-butan nie koniecznie. Mieszanka 70% butanu i 30% propanu ma ciśnienie około 3 bar przy 20 stopniach.
sq3evp napisał:Nawet powietrze atmosferyczne naciska na 1m² z ciężarem ok 1 tony w temperaturze ok 20°C.
stachu_l napisał:Jeżeli w butli pozostaje nawet minimalna ilość frakcji ciekłej to ciśnienie jest utrzymywane a na koniec zobaczysz na manometrze szybki spadek ciśnienia.
murgrabia napisał:Jest tam pozycja : Wyjściowe ciśnienie znamionowe 7 bar
murgrabia napisał:Nie będzie stopniowo schodził do zera podczas ubytku gazu?
murgrabia napisał:
Jest tam pozycja : Wyjściowe ciśnienie znamionowe 7 bar
sq3evp napisał:A czy napięcie w gniazdku 230V oznacza, że zawsze i w każdej sytuacji jest takie? Powinno być, ale nie musi.
murgrabia napisał:Nowo napełniona butla turystyczna 11kg propan-butan. Po zważeniu brakuje na starcie 0.5 kg gazu. Ogrzana do temperatury 22°C. Podpięty reduktor 37mbar / 1.5kg/h z manometrem. Manometr pokazuje tylko 3 atm. Czy nie jest to za mała wartość?
murgrabia napisał:W końcu ponosimy koszty za opłatę jakościową. Czyż nie?
Moderowany przez ArturAVS:3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.
stachu_l napisał:W zasadzie to będzie pokazywał ubytek gazu ale ściśle trzymając się terminu "gaz" czyli dopiero jak się skończy faza ciekła (skroplony gaz). Na konie pracy widzisz, że butla jest pusta i tyle, ewentualnie, że nie odkręciłeś zaworu na butli.
sq3evp napisał:Kolegi brat napełniał butle powietrzem dla nurków - zawsze mówił ze waga jest istotna, ciśneinie stanowi pomoc tylko.
murgrabia napisał:Dzisiaj zawiozłem butlę na działkę. Chciałem sobie zrobić kawę. Po odpaleniu palnika płomień całkowicie pomarańczowy. Po odkręceniu reduktora widać w środku jakąś dziwną białą, śmierdzącą maź. Nie wiem co o tym sądzić. Może trefna butla ze stacji? Butla nawet nie zdążyła się całkowicie wychłodzić. Podczas przewiezienia w miejsce docelowe.
Michał_74 napisał:sigwa18 napisał:Zresztą sama nazwa 11 kg stąd się bierze że w butli powinno być 11kg gazu.
Ale ta sama butla i ten sam opis ale nalany czysty propan i mamy tylko 10kg zawartości.
Pozdrawiam.