logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat o braku akumulatora w satel Perfecta 32. Dodatkowo pali bezpiecznik transformatora.

lucas20001 29 Sty 2024 19:07 2529 10
REKLAMA
  • #1 20935217
    lucas20001
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    Posiadam alarm Perfecta 32 Satela. Mam problem, który wydawał się banalny ale jednak nie. Bardzo rzadko pokazywało słaby akumulator. Pewnego dnia wywaliło bezpiecznik w transformatorze. Wymieniłem i zaczęło pokazywać brak akumulatora. Wymieniłem go i dalej to samo. Na jeden dzień pokazało wszystko ok i znowu to samo. Chciałem sprawdzić czy alarm ładuje akumulator. Odpiąłem go i chciałem zmierzyć czy z płytki idzie jakieś napięcie. W momencie kiedy włączyłem zasilanie alarmu znowu wywaliło bezpiecznik w transformatorze. Podpiąłem akumulator włączyłem zasilanie i alarm zaczął działać ale bez akumulatora. Pytanie. Zasilanie akumulatora idzie bezpośrednio z płytki. Czy myśleć jeszcze o złym transformatorze czy walnęła mi płyta główna? Czy we własnym zakresie można to zdiagnozować? Czy możliwe że było jakieś przepięcie w sieci i mimo że po drodze do płytki jest transformator walnęła płyta.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 20935238
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    lucas20001 napisał:
    Bardzo rzadko pokazywało słaby akumulator.

Wtedy należało go wymienić.
    Zrób zdjęcie płyty - lewy dolny narożnik.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20935240
    lucas20001
    Poziom 3  

Komunikat o braku akumulatora w satel Perfecta 32. Dodatkowo pali bezpiecznik transformatora.

• REKLAMA
  • #4 20935242
    sosarek

Poziom 43  
    sosarek napisał:
    Zrób zdjęcie płyty - lewy dolny narożnik.

Poza tym jak bilans prądowy?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20935272
    lucas20001
    Poziom 3  
    Układ elektroniczny w obudowie z polami zaciskowymi, kondensatorami i przewodami.
  • REKLAMA
  • #6 20935286
    sosarek

Poziom 43  
    Sprawdź bezpiecznik F1 na płycie na początek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20935307
    lucas20001
    Poziom 3  
    Jeżeli chodzi o bilans prądowy to jestem laikiem w te sprawy. Dopiero się uczę rozumiem że mam mieć pewność że dostarczam wystarczające zasilanie. Akumulator jest nowy 7AH/20HR. Transformator oryginalny zakładany jeszcze przez serwisantów. Zdjęcia za chwilę załączę. Zalecany transformator w opisie płyty to 40VA. Mój ma 60VA. Transformator 60 VA i akumulator Ultracell 12V 7AH/20HR na półce

Dodano po 3 [minuty]:

Bezpiecznik sprawdzony. OK.

Dodano po 11 [minuty]:

Sprawdziłem przewód od akumulatora. Jest OK.
  • #8 20935857
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    lucas20001 napisał:
    W momencie kiedy włączyłem zasilanie alarmu znowu wywaliło bezpiecznik w transformatorze. Podpiąłem akumulator włączyłem zasilanie i alarm zaczął działać ale bez akumulatora.

Nie wiem jak inni, ale ja nie potrafię zrozumieć opisu sytuacji.
    Napisz jeszcze raz, w jakiej kolejności podłączasz i jaki efekt uzyskujesz.
    Trafo masz niewłaściwie dopasowane do centrali. Sprawdź jakie napięcie podajesz na płytę, tam masz kilka wyprowadzeń.
    Zmierz napięcie akumulatora odłączonego od systemu. Zmierz napięcie DC na zaciskach akumulatora wychodzących z centrali, bez podłączonego akumulatora.
    To na początek.
  • #9 20935976
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

lucas20001 napisał:
    Zalecany transformator w opisie płyty to 40VA. Mój ma 60VA.

fred4u napisał:
    Trafo masz niewłaściwie dopasowane do centrali.

Przecież skoro ma mocniejsze trafo, to chyba lepiej ;) Gorzej byłoby w drugą stronę...
    Najważniejsze aby było podłączone AC z prawidłowego odczepu.

Pozdrawiam.
  • #10 20936054
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    bhtom napisał:
    Przecież skoro ma mocniejsze trafo, to chyba lepiej Gorzej byłoby w drugą stronę...
    Najważniejsze aby było podłączone AC z prawidłowego odczepu.

Niby tak, ale nie do końca: napięcie trafa określane jest dla znamionowego obciążenia. Niedociążone trafo na wyjściu da napięcie wyższe niż znamionowe, a to może wyzwalać zabezpieczenie przeciwprzepięciowe w centrali. Stosowanie takiego przewymiarowanego trafola to ryzyko upalenia płyty.
  • #11 20936845
    lucas20001
    Poziom 3  
    Opiszę jeszcze raz co się działo po kolei. Alarm działa u mnie od trzech lat. Na początku zdarzyło się że pokazał informację o słabym akumulatorze. Było to ze dwa razy i trwało bardzo krótko. Alarm działał bez zarzutu do tej pory. Pewnego dnia zgasł cały alarm łącznie z manipulatorem. Wszyscy podpowiadali że akumulator. Nie wierzyłem do końca a że nie jest drogi to kupiłem nowy. Pomyślałem że będę miał zapas bo i tak czas nagli na wymianę. Mijają trzy lata. Nic nie pomogło. Sprawdziłem bezpiecznik w transformatorze. Był spalony. Wymieniłem. Alarm ruszył ale pokazywał brak akumulatora. Na wyłączonym dopływie prądu odczepiłem akumulator aby sprawdzić to co kolega sugeruje napięcie na zworach ale w momencie załączenia prądu znowu spaliło bezpiecznik transformatora. Podłączyłem akumulator, wymieniłem bezpiecznik i alarm zaczął działać ale pokazywał brak akumulatora. Po jednym dniu zniknęła ta informacja i pomyślałem że doładowało może ten nowy akumulator i koniec problemu ale nie. Góra po dwóch dniach znowu pokazuje brak akumulatora. Sprawdzony bezpiecznik F1. jest ok. Dzisiaj odłączyłem znowu akumulator i udało mi się sprawdzić napięcie na zworach. Wynik 13,63 V. Napięcie starego akumulatora 11,83 V. Nowy, który jest teraz podłączony 13,10 V. Załączam zdjęcie transformatora. Dla mnie podpięty prawidłowo.
    Zdjęcie transformatora AWT682 z podpiętymi przewodami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z alarmem Perfecta 32 firmy Satel, który wyświetla komunikat o braku akumulatora oraz spala bezpiecznik transformatora. Po wymianie akumulatora i bezpiecznika, alarm działał przez krótki czas, ale problem powrócił. Użytkownik sprawdził napięcie na płytce oraz przewody, jednak nadal występują problemy. W dyskusji poruszane są kwestie związane z odpowiednim doborem transformatora oraz bilansowaniem prądu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie bezpiecznika F1 na płycie oraz pomiar napięcia na zaciskach akumulatora. Istnieje obawa, że transformator może być niewłaściwie dopasowany, co może prowadzić do uszkodzenia płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA