logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon ABAXO MC-820C nie wygasza monitora - cykliczny sygnał wywoławczy

elektron888 02 Lut 2024 18:19 417 8
  • #1 20941422
    elektron888
    Poziom 12  
    Ocena: 5

Witam serdecznie,
    mam drobny problem z wideodomofonem ABAXO MC-820C.
    Po włączeniu zasilania rozchodzi się sygnał wywoławczy, po określonym czasie świecenia monitora powinno nastąpić jego wygaszenie, ale w momencie wygaszania następuje ponownie sygnał wywoławczy i sytuacja się powtarza. Reasumując, monitor nie wygasza.
    Zasilanie ok. Jeżeli miał ktoś podobną usterkę, proszę o sygnał (kamerka czy monitor zaniemógł?).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 20941671
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    elektron888 napisał:
    mam drobny problem z wideodomofonem ABAXO MC-820C.
    Po włączeniu zasilania rozchodzi się sygnał wywoławczy, po określonym czasie świecenia monitora powinno nastąpić jego wygaszenie, ale w momencie wygaszania następuje ponownie sygnał wywoławczy i sytuacja się powtarza. Reasumując, monitor nie wygasza.
    Zasilanie ok. Jeżeli miał ktoś podobną usterkę, proszę o sygnał (kamerka czy monitor zaniemógł?).

Wygląda jakby cały czas "szło" wywołanie, a wywołanie, to zwarcie audio (biały) do GND (czarny).
    Zwarcie może być:
    1. z poziomu kasety (przycisk) - do testów można odłączyć tam żyłę audio
    2. z przewodu - do testów można odłączyć żyłę audio przy monitorze

Oczywiście może być też uszkodzony sam monitor, ale to raczej rzadziej spotykany przypadek.
  • #4 20942247
    elektron888
    Poziom 12  
    Jak tylko przestanie padać zabieram się do testów, tymczasem dzięki za sugestie.

Dodano po 7 [godziny] 28 [minuty]:

Witam gorąco w ten chłodny dzionek, jestem po manewrach z domofonem.
    Przewody sprawdzone oczywiście, są ok natomiast problemem jest kamerka. Pytanie zasadnicze czy można zastąpić Abaxo jakimś innym modelem? Nie mam pretensji ponieważ domofon służył w trudnych warunkach przez ponad 13 lat, monitor jest w stanie idealnym chętnie zaadoptował bym nową kamerkę aby użytkować sprzęcik w dalszym ciągu. Serdeczne dzięki za podpowiedzi forumowiczom to dla mnie dużo znaczy.
  • #5 20943103
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    elektron888 napisał:
    chętnie zaadoptował bym nową kamerkę aby użytkować sprzęcik w dalszym ciągu.

Zamiennie za kasetę C-700C można zastosować panel COMMAX serii DRC-xxx, np. DRC-4CPN3.

Można skontaktować się z GDE, na pewno coś doradzą.

https://www.gde.pl/

Panel domofonu COMMAX z osłoną.
  • #6 20943226
    elektron888
    Poziom 12  
    Witam,
    dziękuję za namiary ale współmiernie rozważam zakup nowego urządzenia, ponieważ ten mój Abaxo mc 820c w porównaniu do obecnych to jak furmanka przy promie kosmicznym :-)
  • #7 20943258
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    To musisz się zdecydować, napisałeś to odpowiedziałem ;).

elektron888 napisał:
    chętnie zaadoptował bym nową kamerkę aby użytkować sprzęcik w dalszym ciągu.
  • #8 20943268
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Wygląda jak Zamel, mam coś takiego jakby co.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20943954
    elektron888
    Poziom 12  
    >>20941671
    Dziękuję za błyskawiczny odzew, po przeanalizowaniu zaistniałego faktu decyzja zapadła kupno nowego wideodomofonu.
    Rozebrałem kamerkę i nie mam wątpliwości, że to bardziej sentyment mnie przywiązywał do sprzętu. Raz jeszcze serdeczne dzięki wszystkim uczestnikom przedmiotowego forum pozdrawiam:
    elektron888

PS.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wideodomofonem ABAXO MC-820C, który nie wygasza monitora po upływie czasu, co skutkuje cyklicznym sygnałem wywoławczym. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń kablowych oraz ewentualne zwarcie w przewodach audio. Po testach użytkownik stwierdził, że problem leży w kamerce, a nie w monitorze. Rozważano możliwość wymiany kamerki na inny model, a także zakup nowego wideodomofonu, ponieważ obecny sprzęt jest przestarzały. Użytkownik podjął decyzję o zakupie nowego urządzenia, kończąc dyskusję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA