logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo uziemić przewody S/FTP w nowej skrzynce multimedialnej?

Srubinsky 03 Lut 2024 13:11 516 4
REKLAMA
  • #1 20942575
    Srubinsky
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

stoję przed wyborem skrzynki multimedialnej do do mieszkania, obecna podłączona przez dewelopera jest zbyt mała.
    W standardzie była poprowadzona jedna skrętka cat.5e do salonu, chciałbym zmienić to na cat.6a i w peszlu puścić kilka przewodów, w tym jeden "WAN" do routera ISP i powrót do switcha zarządzalnego, gdzie skonfiguruję sobie sieć i podłączę resztę pokoi w topologii gwiazdy.
    Wybrałem przewody S/FTP i tutaj pytanie do ekspertów, jak uziemić przewody z dwóch stron? Przypuśćmy, że zarobię metalowe RJ-45 i metalowe keystone'y, a jak to wygląda od strony skrzynki multimedialnej? Obecnie mój patchpanel w małej skrzynce jest metalowy, czyli keystony będą miały styk. Czy wystarczy puścić PE do płyty montażowej z gniazdka?
    Skrzynka multimedialna z przewodami i gniazdkiem elektrycznym
    Czy jeżeli wymienię skrzynkę np. na taką, to nie będę w stanie tego osiągnąć przez plastikowy patchpanel? Czy swego rodzaju uziemieniem będzie switch z wtyczką z uziemieniem?
    https://allegro.pl/oferta/rozdzielnia-natynkowa-multimedialna-multialfa-530-7729564717
    Z góry dziękuję za podpowiedzi i miłego dnia :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20942583
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Na co Ci S/FTP? Bierz zwykłą dobrej jakosci miedzianą a nie miedziowaną skrętkę CAT.6 i tyle.
    Operator w jakiej technologii dostarcz usługę?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20942592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20942605
    Srubinsky
    Poziom 5  
    Dziękuję Wam za odpowiedzi.
    Podłączenie będzie poprzez światło, w środku ONT i skrętka do routera w salonie, chyba że puszczę dodatkowo światło w peszlu i dociągnę je do combo od operatora z wtykiem na światło, jedno urządzenie mniej.
    Cat.6A już przyszłościowo pod 10Gbps, ekran w zasadzie głównie z ciekawości, chciałem spróbować to podłączyć, poza tym metalowe keystony i końcówki lepiej mi "leżą" :)
    Niestety o dziwo nie jestem w stanie znaleźć na rynku skrzynki w okolicach 500x350x100 z metalu, najbliżej Karwasz (ma listwę uziemiającą, wszytko z metalu), ale mały patchpanel, nie widzę takich do dokupienia: https://allegro.pl/oferta/rozdzielnica-multimedialna-natynkowa-mrn-2-z-14061874446
    Ta, którą wstawiłem ma dużo miejsc na keystony, z tym że to plastik, więc już mi odbiera "radochę" przez brak możliwości uziemienia.
  • #5 20943381
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @Srubinsky
    A to musi być uziemione, bo sieciówka idzie razem z 240/400 V o dużym obciążeniu, na długości powiedzmy 50 m?

Jeśli nie, i to tylko fanaberia, zostaw bez uziemienia, a będzie działać jak UTP.
REKLAMA