logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór ogrzewania podłogowego: wodne czy maty podczerwieni do pokoju 10m2?

diablo113 08 Lut 2024 02:09 330 2
REKLAMA
  • #1 20950727
    diablo113
    Poziom 9  
    Ocena: 13

Witam, stoję przed remontem pokoju. Chciałbym zlikwidować grzejnik i założyć ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się nad wodnym lub matą podczerwieni. Pokój ma 10 m2. Co lepsze?
  • REKLAMA
  • #2 20950803
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Jaka mata podczerwieni? Pierwsze słyszę. W małym pomieszczeniu (łazienka) montowałem elektryczne podłogowe. Kaloryfery zostały. Raczej wolałbym teraz zamontować wodne podłogowe. Większy upierd, ale jakoś mam do takiego wodnego zaufanie. Zaleta elektrycznego- sterownik. Przy wodnym nie byłoby. W innym mieszkaniu mam wodne w kuchni - rewelacja (brak grzejników) oraz w łazience. W kolejnym w kuchni, łazience i pokoju jest podłogowe wodne.. Jest bardzo ciepło. Nawet za bardzo.
  • #3 20950872
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1472
    Przy remoncie łazienki zrobiłem eksperyment. Na nowym ogrzewaniu wodnym dołożyłem przewód grzewczy. Ten bez maty, trudniejszy w układaniu. Wszyscy twierdzili, że tak się nie robi. Z perspektywy czasu, nie mogłem podjąć lepszej decyzji. Wygoda, elastyczność, komfort, pstryk - grzeje, pstryk - nie grzeje, prawie same plusy. Latem nie trzeba uruchamiać całej kotłowni żeby podłoga nie ziębiła w stopy.
    Do wodnego można podłączyć pompę ciepła i podnieść współczynnik COP. Jedyny minus to, że przewód grzewczy ma COP=1.
    Cztery etapy instalacji ogrzewania podłogowego w łazience.
REKLAMA