logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam sterowników bez dodatków do Radeon 9550 AGP dla Windows XP

patryk50cc 17 Mar 2024 13:21 645 12
REKLAMA
  • #1 21007606
    patryk50cc
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, poszukuję gołych sterowników do karty graficznej radeon 9550 na złącze AGP pod windows xp. Pomoże ktoś? Instalacja dedykowanych ze strony nie pomaga. Próbowałem już różnych sterowników i żadne nie działają dlatego chcę spróbować zainstalować bezpośrednio przez menadżera urządzeń.
  • REKLAMA
  • #2 21007668
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Sprawdź te.
    Załączniki:
    • 10-2_legacy_xp32-64_dd_ccc.rar (75.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21007861
    patryk50cc
    Poziom 4  
    Niestety żaden ze sterowników nie działa
  • #6 21007917
    patryk50cc
    Poziom 4  
    Tak system 32 bitowy. Wszystkie inne sterowniki sa zainstalowane poprawnie.
    Ekran komputera w menedżerze urządzeń pokazujący właściwości kontrolera wideo. Zrzut ekranu okna właścwości kontrolera wideo z identyfikatorem urządzenia. Zrzut ekranu Menedżera urządzeń na systemie Windows z niezainstalowanym kontrolerem wideo.
  • #8 21008033
    patryk50cc
    Poziom 4  
    Też nie działają. Widocznie coś z kartą jest.
  • #9 21008214
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    patryk50cc napisał:
    Widocznie coś z kartą jest.

W menedżerze urządzeń, właściwościach jest kod błędu czy komunikat to urządzenie działa poprawnie?
    Można spróbować sterowniki omega
    Jaka wersja DirectX, oraz NetFramework jest zainstalowana?
    Załączniki:
    • rad_w2kxp_omega_38330.exe (26.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21009561
    patryk50cc
    Poziom 4  
    Niestety nie działaja rownież te omega. Pisze: To urządzenie nie jest poprawnie skonfigurowane (kod 1)

Dodano po 10 [minuty]:

Nie wiem czy problem nie jest w tym że na karcie graficznej brakuje jednego kondensatorka elektrolitycznego, jest po prostu wyrwany zostaly tylko nóżki. Juz zamówiłem druga dokładnie taką samą karte i sprawdzę
  • REKLAMA
  • #11 21009777
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Brak kondensatora elektrolitycznego to zwykle dość poważny problem, jeśli był i został wyrwany (a do tego nie jest to jeden z kilku pracujących równolegle na tej linii) to bez niego karta raczej nie będzie działać poprawnie.
  • #12 21010013
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Kolobos napisał:
    Identyfikator wskazuje na FireGL T2, ktos pewnie grzebal i przerabial ;-)

Sprawdz te -> https://www.philscomputerlab.com/ati-firegl-drivers.html albo fireglx1x2t2z1-win2kxp-79621.exe z google.

Nie wiem jak jest dla kart Radeon, ale w nVidii przeróbka (na poziomie BIOS) skutkowała, że nie było możliwości zainstalowania i działania zwykłych sterowników (nie Quadro). Drugi problem, to że sterowniki udostępniane na stronach AMD (wcześniej ATI) oraz nVidii dla starych kart, mimo oficjalnego wsparcia, można rozbić o kant tyłka. Już 15 lat temu był z tym problem. Ściągałem drivery, niby pod kartę taką a taką, niby pod system taki a taki a tu purc. Nie działa i koniec. I nie ma żadnej opcji zainstalować gołego sterownika przez menedżer urządzeń - dostaniesz wykrzyknik i działać to nie będzie. Jak nie masz zachomikowanych albo jakichś płyt ze starych czasopism to jest problem.

Pierwsze co bym zrobił to ustalił co było przerobione i to cofnął. Potem szukał sterowniki. Mam na pewno działające pod XP na Radeonach od 9200 do 9600. Sam ich używałem.
  • #13 21012331
    patryk50cc
    Poziom 4  

Jednak był problem z kartą, dziś podłączyłem drugą dokładnie taką samą kartę i przyjęła pierwsze lepsze sterowniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał gołych sterowników do karty graficznej Radeon 9550 AGP dla systemu Windows XP, jednak napotkał problemy z instalacją dedykowanych sterowników. W odpowiedziach zasugerowano użycie sterowników z serii 9.x z podpisem cyfrowym WHQL, jednak żadne z proponowanych rozwiązań nie przyniosły efektu. Po dalszej diagnostyce okazało się, że karta mogła być przerabiana, co potwierdził identyfikator wskazujący na model FireGL T2. Użytkownik zidentyfikował również problem z brakiem kondensatora elektrolitycznego na karcie, co mogło wpływać na jej działanie. Po wymianie karty na identyczny model, udało się zainstalować sterowniki bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA