Witam wszystkich, poszukuję gołych sterowników do karty graficznej radeon 9550 na złącze AGP pod windows xp. Pomoże ktoś? Instalacja dedykowanych ze strony nie pomaga. Próbowałem już różnych sterowników i żadne nie działają dlatego chcę spróbować zainstalować bezpośrednio przez menadżera urządzeń.
W menedżerze urządzeń, właściwościach jest kod błędu czy komunikat to urządzenie działa poprawnie?
Można spróbować sterowniki omega
Jaka wersja DirectX, oraz NetFramework jest zainstalowana?
Załączniki:
rad_w2kxp_omega_38330.exe(26.86 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Niestety nie działaja rownież te omega. Pisze: To urządzenie nie jest poprawnie skonfigurowane (kod 1)
Dodano po 10 [minuty]:
Nie wiem czy problem nie jest w tym że na karcie graficznej brakuje jednego kondensatorka elektrolitycznego, jest po prostu wyrwany zostaly tylko nóżki. Juz zamówiłem druga dokładnie taką samą karte i sprawdzę
Brak kondensatora elektrolitycznego to zwykle dość poważny problem, jeśli był i został wyrwany (a do tego nie jest to jeden z kilku pracujących równolegle na tej linii) to bez niego karta raczej nie będzie działać poprawnie.
Nie wiem jak jest dla kart Radeon, ale w nVidii przeróbka (na poziomie BIOS) skutkowała, że nie było możliwości zainstalowania i działania zwykłych sterowników (nie Quadro). Drugi problem, to że sterowniki udostępniane na stronach AMD (wcześniej ATI) oraz nVidii dla starych kart, mimo oficjalnego wsparcia, można rozbić o kant tyłka. Już 15 lat temu był z tym problem. Ściągałem drivery, niby pod kartę taką a taką, niby pod system taki a taki a tu purc. Nie działa i koniec. I nie ma żadnej opcji zainstalować gołego sterownika przez menedżer urządzeń - dostaniesz wykrzyknik i działać to nie będzie. Jak nie masz zachomikowanych albo jakichś płyt ze starych czasopism to jest problem.
Pierwsze co bym zrobił to ustalił co było przerobione i to cofnął. Potem szukał sterowniki. Mam na pewno działające pod XP na Radeonach od 9200 do 9600. Sam ich używałem.
✨ Użytkownik poszukiwał gołych sterowników do karty graficznej Radeon 9550 AGP dla systemu Windows XP, jednak napotkał problemy z instalacją dedykowanych sterowników. W odpowiedziach zasugerowano użycie sterowników z serii 9.x z podpisem cyfrowym WHQL, jednak żadne z proponowanych rozwiązań nie przyniosły efektu. Po dalszej diagnostyce okazało się, że karta mogła być przerabiana, co potwierdził identyfikator wskazujący na model FireGL T2. Użytkownik zidentyfikował również problem z brakiem kondensatora elektrolitycznego na karcie, co mogło wpływać na jej działanie. Po wymianie karty na identyczny model, udało się zainstalować sterowniki bez problemów. Wygenerowane przez model językowy.