logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać regulator do sterowania rekuperatorem sygnałem 0-10V?

ratpaw 20 Mar 2024 10:10 429 15
  • #1 21011659
    ratpaw
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witajcie.

Buduję wentylację w swoim domu. Działa ona inaczej niż typowa wentylacja mechaniczna z rekuperacją, mianowicie w każdym pomieszczeniu chcę umieścić niezależny wywiew z wentylatorem w kanale. Wszystkie kanały maja się zbiegać w jednej skrzynce. Ciśnienie w tej skrzynce będzie więc zależne od sumy nastaw wszystkich wentylatorów nawiewnych.

To co chcę zrobić, to sterować wentylatorem wyciągowym rekuperatora, aby jego wydajność była dokładnie taka sama jak suma wydajności wszystkich wentylatorów wyciągowych, czyli żeby ciśnienie różnicowe w skrzynce względem atmosfery wynosiło zero Paskali.

Rekuperatory sterowane są zazwyczaj sygnałem 0-10V albo Modbus. Na tę chwilę skupiam się na sygnale 0-10V. Znalazłem kilka przetworników ciśnienie różnicowe -> 0-10V, z tym nie ma problemu. Nie umiem jednak dobrać regulatora, żeby ustawiał mi napięcie na rekuperatorze. Regulator powinien w miarę szybko (sekundy) reagować na zmiany nastaw wentylatorów wyciągowych.

Domyślam się, że potrzebny będzie regulator PID, pracujący z sygnałami analogowymi 0-10V. Co dalej? Jaki konkretnie wybrać regulator? Czy możecie mi pomóc w ugryzieniu tematu?
  • #2 21011672
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3362
    Ja bym zbudował coś na Arduino z zaimplementowanym regulatorem PID. Można by też zbierać informację o nastawach poszczególnych wentylatorów i wartość dla wentylatora ustalać wstępnie na podstawie danych historycznych ewentualnie doregulować PID-em. Wtedy czujnik ciśnienia/podciśnienia/różnicy ciśnieniń mógłby być 5V.
  • #3 21011717
    ratpaw
    Poziom 7  
    Dzięki. Jedyną informacją wejściową do regulatora może być sygnał 0-10V, ponieważ wentylatory są sterowane z aktora KNX. Wolałbym też jakiś regulator przemysłowy.
  • #4 21011753
    sigwa18
    Poziom 43  
    Skoro masz Sterownik KNX to nie najprościej w nim zaprogramować PID i wykorzystać wolne wejście lub dołożyć moduł we-wy. Byłoby to najbardziej eleganckie rozwiązanie i w pełni zintegrowane z całym systemem.
  • #5 21011889
    ratpaw
    Poziom 7  
    Oczywiście zacząłem od PID w KNXie, ale do tej pory nie znalazłem takiego, który ma swobodny dostęp do wszystkich parametrów, a przede wszystkim ma wszystkie człony P, I oraz D. 99% regulatorów to PI do sterowania ogrzewaniem domów.
  • #6 21011928
    sigwa18
    Poziom 43  
    PI powinno wystarczyć jak dopisać jeszcze tabele wartości historycznych-wstępnych. Układ działał by tak że po zmianie warunków np włączeniu/wyłączeniu wentylatora ustalał by wartość wyjścia z tabeli i ją korygował już regulatorem PI. Po osiągnieciu stanu ustalenia (możliwie najmniejsza odchyłka) wyliczał by średnią wysterowania wyjścia i ją zapisywał w tabeli. Oczywiście wszystko do momentu aż znowu ktoś nie włączy wentylatora i stan się zmieni. Idealnie wg mnie nie zdołasz kontrolować ciśnienia bo i tak będą minimalne różnice dla poszczególnych pomieszczeń.
  • #7 21011948
    ratpaw
    Poziom 7  
    W każdym pomieszczeniu będzie indywidualny wentylator. Wszystkie one (osiem sztuk) będą dmuchać do skrzynki rozdzielczej, z której będzie jedna gruba rura do rekuperatora. Chodzi o to, aby ciśnienie w tej skrzynce wynosiło 0 względem ciśnienia we wnętrzu pomieszczeń, a to nastąpi, gdy wentylator wyciągowy rekuperatora będzie wyciągał tyle powietrza, ile w sumie "wepchną" do niego wentylatory wyciągowe w pokojach. Oczywiście wentylator nadmuchowy rekuperatora będzie musiał pracować współbieżnie z wyciągowym Teraz wszystko powinno być jasne.

W KNX nie ma możliwości dopisywania tabel. W urządzeniu jest co jest, jak nie pasuje, to trzeba wybrać inne urządzenie. Można sie bawić w liczbowe sumowanie nastaw wentylatorów pokojowych i podawać jako nastawę wstępną, ale jak tylko dojdzie jakiś wentylator spoza KNX, to regulacja nie zadziała.
  • #8 21011967
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to suma plus doregulowanie regulatorem PI i powinno wystarczyć.
  • #9 21012014
    ratpaw
    Poziom 7  
    Ale skąd wezmę sumę, skoro w układzie będzie jeden lub więcej wentylatorów on/off? To ma być sterowanie rekuperatorem uniwersalne, niezależne od wentylatorów.
  • #10 21012028
    aut0matyk

Poziom 17  
    Ocena: 15
    Konto firmowe:
    E-TRONIX
    ul. Ściegiennego 89/42, Kraków, 30-809 | Strona WWW: www.e-tronix.eu
  • #11 21012075
    ratpaw
    Poziom 7  
    To wygląda sensownie. Muszę się temu przyjrzeć bliżej, ale zdaje się da się tym ogarnąć cały temat.
  • #12 21012166
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    Trochę dziurawe są twoje założenia.
    Nie robi się 0Pa, w budynku zawsz na plusie a dopuszczalnie to 25Pa
    Regulator nie może być szybki bo każde potworzenie drzwi oraz pierdy ( pare Pa to pierd motyla) będą zaburzały regulację.
    Życzę miłego odpoczywania w szumie wszystkich wentylatorów :) domyślam się że to wentylatory osiowe bo na promieniowe brak miejsca
    Maksymalna dopuszczalne cyrkulacja w budynku to 0,70% kubatury na godzinę przy sprawności rekuperacji przeciwprądowej to 80% masz kasę na ogrzewaniem, a suma działający wentylatorów w kW/h to? 70Wx8 plus ze 300w (ten musi być mocniejszy o i 2 dwa bo nawiew wywiew) na rekuperacji jakiś 1kW do 1,40kW/h no ale może źle liczę możesz nas oświecić na wyliczaniach
  • #13 21012247
    ratpaw
    Poziom 7  

romulus73 napisał:
    Trochę dziurawe są twoje założenia.
    Nie robi się 0Pa, w budynku zawsze na plusie a dopuszczalnie to 25Pa

Wentylacja jest zrównoważona z definicji, a że rekuperator wytworzy lekkie nadciśnienie, to ja już wpływu nie mam, bo steruję jednym sygnałem jego wydajnością. Natomiast różnicę ciśnienia mierzę nie między budynkiem i otoczeniem, a między skrzynką rozdzielczą i wnętrzem budynku. Innymi słowy rekuperator na wyciągu może mieć niemal zerowy sprzęż dyspozycyjny. Oczywiście na nawiewie będzie musiał pokonać wszystkie opory instalacji.
    Cytat:
    Regulator nie może być szybki bo każde potworzenie drzwi oraz pierdy ( pare Pa to pierd motyla) będą zaburzały regulację.

Wiem o tym, dzięki.
    Cytat:
    Życzę miłego odpoczywania w szumie wszystkich wentylatorów domyślam się że to wentylatory osiowe bo na promieniowe brak miejsca
    Maksymalna dopuszczalne cyrkulacja w budynku to 0,70% kubatury na godzinę przy sprawności rekuperacji przeciwprądowej to 80% masz kasę na ogrzewaniem, a suma działający wentylatorów w kW/h to? 70Wx8 plus ze 300w (ten musi być mocniejszy o i 2 dwa bo nawiew wywiew) na rekuperacji jakiś 1kW do 1,40kW/h no ale może źle liczę możesz nas oświecić na wyliczaniach

Indywidualna wentylacja wyciągowa jest wyjątkowo cicha, bo o wiele (ok. 2x) wydajniejsza niż taka nawiewna. Potrzeba o wiele mniej powietrza do utrzymania komfortu. Kanały oczywiście trzeba wygłuszyć, co jest bardzo proste i tanie w wykonaniu.

Wentylatory kupiłem takie o mocy max 18 W, sterowane napięciem 0-10V. Przy normalnej wydajności biorą jakieś 2-3 W, razem na dom średnio będzie 20-30 W, których nie musi pobierać rekuperator.

Jakaś norma zakazuje wentylować więcej niż 0,7 kubatury budynku na godzinę? Ja nie znam, znam za to problemy z wentylacją w kuchni, gdzie potrzeba np 300 m3/h, gdy jednocześnie w innych pomieszczeniach nie potrzeba więcej niż 20 m3/h w sumie. Zrób to klasyczną WM.
  • #14 21012527
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    Interesuje mnie model tego silnika 18W, podasz? 2W powiadasz... Są normy na wszystko, rurka pomiarowa nie może mieć więcej jak 2m. 300m3/h jak planujesz skompensować wydatek.
    Kanały -wygłuszanie nie jest tanie, jakim materiałem wygłuszysz? jaka jest średnica kanału? Pierwiastek z delty P razy K to prędkość powietrza co za tym idzie ciśnienie akustyczne też ci wyliczę. Aby system działał i utrzymywał komfort to jako fachowiec powinieneś wiedzieć, że nie wyciąga się tylko nawiewa a steruje się klapą w kanale nie wentylatorem. Czyli w skrócie VAV. Cały czas twoje założenia są.. Ale po raz drugi życzę miłego odpoczynku.
  • #15 21012535
    ratpaw
    Poziom 7  
    No ale ja nie chcę cię przekonywać do pewnych rozwiązań. Skoro masz swoje zdanie i wiesz, że "się nawiewa", a jeśli już to steruje klapami, to OK. Chcesz rozmawiać merytorycznie?
  • #16 21013065
    ratpaw
    Poziom 7  
    sigwa18 napisał:
    Ja bym zbudował coś na Arduino z zaimplementowanym regulatorem PID. Można by też zbierać informację o nastawach poszczególnych wentylatorów i wartość dla wentylatora ustalać wstępnie na podstawie danych historycznych ewentualnie doregulować PID-em. Wtedy czujnik ciśnienia/podciśnienia/różnicy ciśnieniń mógłby być 5V.

Jest problem z dostępnością sterownika od E-Tronix. Spróbuję na szybko na Arduino. Jaki konkretnie produkt nadawałby się do tego Twoim zdaniem? Potrzebuję wejście i wyjście analogowe 0-10V oraz możliwość sterowania nimi z poziomu języka C albo podobnego (nie asembler).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik buduje system wentylacji w swoim domu, w którym każdy pokój ma niezależny wentylator wyciągowy. Celem jest utrzymanie ciśnienia w skrzynce rozdzielczej na poziomie 0 Pa względem atmosfery, co wymaga precyzyjnego sterowania wentylatorem rekuperatora za pomocą sygnału 0-10V. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym wykorzystanie regulatora PID na platformie Arduino oraz integrację z systemem KNX. Użytkownik napotkał trudności w znalezieniu odpowiedniego regulatora, który obsługiwałby wszystkie parametry PID. Zasugerowano również użycie programowalnego sterownika SU 1.5, który może współpracować z rekuperatorem. Wskazano na wyzwania związane z regulacją ciśnienia oraz konieczność dostosowania systemu do różnych wentylatorów, w tym wentylatorów on/off.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA