logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie TV TCL, dekoderem UPC i Soundbarem Sony jednym pilotem - problem eARC CEC

emarti 03 Kwi 2024 12:20 3516 10
REKLAMA
  • #1 21030544
    emarti
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Telewizor TCL, dekoder UPC Horizon, Soundbar Sony. Podłączyłem kablem HDMI 2.1 dekoder z telewizorem pod wejście HDMI 3 eARC CEC. W ustawieniach telewizora włączyłem sterowanie jednym pilotem czyli włączyłem eARC CEC. Niestety nadal nie można sterować tymi sprzętami jednym pilotem. W ustawieniach dekodera UPC nic nie ma odnośnie eARC CEC żeby móc też tam włączyć tą funkcję. Ogólnie to zależy mi abym mógł włączać dekoder i telewizor jak i regulować głośność pilotem od dekodera. Pilot ma tam dwa przyciski do włączenia TV i BOX. Już nie wymagam żeby włączało się wszystko jednym przyciskiem. Soundbar jest podłączony kablem optycznym pod telewizor. Czy coś może robię źle? Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21031032
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Podaj MODELE urządzeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21031402
    emarti
    Poziom 15  
    Telewizor TCL 43C645, Soundbar Sony HT-CT180, dekoder UPC - Horizon HS.
  • #4 21278999
    emarti
    Poziom 15  
    Wybaczcie post pod postem ale chciałbym odświeżyć pytanie. Czy ktoś może pomóc w tym temacie?
  • #5 21279246
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    emarti napisał:
    Czy ktoś może pomóc w tym temacie?

dekoder podłącz kablem optycznym z soundbarem oraz kablem HDMI do zwykłego gniazda w TV.
    TV podłącz kablem HDMI z gniazda oznaczonego eARC do soundbara.

Kiedy oglądasz kablówkę, w soundbarze przełączasz na źródło optyczne, a kiedy oglądasz aplikacje streamingowe na TV, przełączasz w soundbarze źródło na HDMI.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21279331
    emarti
    Poziom 15  
    Tylko że soundbar nie ma HDMI. Ma już kilka lat. Jest połączony kablem optycznym z telewizorem.
  • REKLAMA
  • #7 21279406
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Aaaa... dobra, teraz skumałem.
    Tak nie będzie działać, jak opisałeś w pierwszym poście, bo dekoder nie ma gniazda HDMI obsługującego ARC.
    Dekoder połącz z soundbarem kablem optycznym, a TV z soundbarem kablem minijack-minijack ze złącza słuchawkowego.
    I wtedy będzie dźwięk z obu urządzeń (ale nie naraz).

Pozdrawiam
  • #8 21285357
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    @emarti
    Dekoder UPC Horizon, zadebiutował w 2015 roku.
    Oczekujesz rzeczy niemożliwych od tego urządzenia.
    Oprogramowanie tego dekodera, miało 2 updaty - od co najmniej 5 lat, nic nie dzieje się w tej materii.
    I nic się już więcej nie wydarzy.

Co prawda obecnie Play, podpisał umowę z Kudelski Grup i będzie wdrażał system kodowania Nagravision - pytanie czy stare dekodery kablowe
    UPC dostaną aktualizacje.
    Wątpliwe, raczej utylizacja.
  • #9 21285368
    emarti
    Poziom 15  
    @KOCUREK1970 Nie oczekuje rzeczy niemożliwych. Ja tylko zapytałem. Jeżeli tak się nie da to ok. Tylko że inna bliska osoba ma taki sam dekoder ale inny telewizor. Sony jakiś naprawdę stary ale z tych "płaskich" i może włączać i wyłączać cały sprzęt pilotem od dekodera. Tak więc myślę że problem leży po stronie mojego telewizora TCL który jest znacznie nowszy ale widać że nie może współgrać z dekoderem UPC.
  • #10 21285656
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    emarti napisał:
    Tylko że inna bliska osoba ma taki sam dekoder ale inny telewizor. Sony jakiś naprawdę stary ale z tych "płaskich" i może włączać i wyłączać cały sprzęt pilotem od dekodera.

Bo pilot od Horizona może współpracować z TV i dekoderem w kwestii samego tylko sterowania (przez IRDA - TV i BT - dekoder).
    W sensie: włącz, wyłącz, przełącz - ot podstawowe zastosowania i tylko tyle.
    emarti napisał:
    Tak więc myślę że problem leży po stronie mojego telewizora TCL który jest znacznie nowszy ale widać że nie może współgrać z dekoderem UPC.

Powinien działać, ale tylko w zakresie, jak akapit wyżej.
    W czasach, kiedy ten dekoder powstawał, nikt nie słyszał jeszcze o HDMI ARC, HDMI CEC, czy jakieś formaty dźwięku przestrzennego - pod tym względem, możesz zapomnieć o takim wykorzystaniu możliwości dekodera.
  • #11 21362196
    wielgusmm
    Poziom 1  
    Parowanie pilota z telewizorem:

Jeżeli chcą Państwo sterować podstawowymi funkcjami telewizora (tj. włączaniem, regulacją głośności lub wyborem źródła sygnału) za pomocą pilota Horizon, należy go sparować z telewizorem.

W tym celu należy włączyć telewizor za pomocą fabrycznego pilota, a następnie skierować pilota Horizon w stronę TV. Dalej należy nacisnąć i przytrzymać dolny przycisk od regulacji głośności (VOL -), a następnie nacisnąć i przytrzymać przycisk od wyboru źródła sygnału, który znajduje się na samej górze pilota, pomiędzy pomiędzy przyciskami TV i BOX. Następnie należy przytrzymać obydwa przyciski przez kilka sekund aż do momentu gdy przycisk TV podświetli się na czerwono. Następnie należy wprowadzić kod telewizora z poniższej listy

JVC 1464
    Panasonic 2153
    Philips 2195
    Royal Lux 2420
    Samsung 2448
    Sharp 2550
    Sony 2679
    Toshiba 3021
    TCL 2856
    Thomson 2972
    Pioneer 2212
    Funai 1056
    Grundig 1162
    LG 1628
    Loewe 1660
    Po wpisaniu kodu należy przyciskiem TV wyłączyć i włączyć telewizor a następnie zakończyć procedurę parowania przytrzymując czerwony przycisk "REC" na pilocie. Przycisk "REC" należy przytrzymać tak długo, aż zgaśnie mrugający na czerwono przycisk TV. Zgaśnięcie przycisku oznacza, że pocedura parowania została zakończona.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telewizor TCL 43C645, dekoder UPC Horizon HS oraz soundbar Sony HT-CT180. Próbuje sterować wszystkimi urządzeniami jednym pilotem, korzystając z funkcji eARC CEC na telewizorze, podłączając dekoder kablem HDMI 2.1 do wejścia HDMI 3 (eARC CEC). Soundbar jest podłączony kablem optycznym do telewizora. Problem polega na braku możliwości sterowania dekoderem i telewizorem jednym pilotem, mimo włączenia eARC CEC w TV. Dekoder UPC Horizon nie posiada opcji eARC CEC i jest starszym modelem z ograniczonym wsparciem aktualizacji, co uniemożliwia pełną integrację. Zalecane jest podłączenie dekodera kablem optycznym do soundbara oraz HDMI z telewizora do soundbara (jeśli soundbar ma HDMI ARC), jednak w tym przypadku soundbar nie posiada HDMI, co komplikuje sytuację. Alternatywnie można połączyć dekoder z soundbarem kablem optycznym, a telewizor z soundbarem kablem minijack-minijack ze złącza słuchawkowego, co pozwoli na dźwięk, ale nie jednocześnie z obu źródeł. Pilot dekodera Horizon może sterować telewizorem i dekoderem jedynie podstawowymi funkcjami przez IR i BT, bez obsługi HDMI CEC. Możliwe jest sparowanie pilota Horizon z telewizorem TCL, wpisując odpowiedni kod marki TCL (2856), co umożliwi podstawowe sterowanie telewizorem pilotem dekodera (włączanie, regulacja głośności, zmiana źródła). Jednak pełna integracja eARC CEC między tymi urządzeniami jest niemożliwa ze względu na ograniczenia sprzętowe i brak wsparcia dekodera UPC Horizon dla tej funkcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA