logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[W600][BL0937]Inteligentna wtyczka: pomiar mocy 1 w bez obciążenia

cicciobastardo 09 Kwi 2024 09:47 4473 18
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21038418
    cicciobastardo
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Uważam, że pomiar mocy podaje zużycie „1,xx W” również bez OBCIĄŻENIA
    Także jeśli wtyczka jest ustawiona w pozycji OFF

Znalazłem FLAGę oznaczającą, że wartości nie zostały wysłane przez MQTT, gdy wtyczka jest WYŁĄCZONA (myślę, że jest to obejście),
    ale chciałbym zrozumieć, czy istnieje:
    - problem z BL0937
    - problem z lutowaniem chipa W600 (TW-02)
    - problem z jakąś konfiguracją pinów

Mam dwie inteligentne wtyczki i jedna jest stabilniejsza od drugiej,
    więc przypuszczam, że może to być problem sprzętowy?!?

Ktoś inny ma tę „moc fantomową”?

PS
    Mam ostatnią wersję oprogramowania OpenW600 1.17.540
  • #2 21039045
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12854
    Po pierwsze, czy skalibrowałeś swoje urządzenie? Z poleceniamiNapięcieSet/CurrentSet/PowerSet itp.? Lub za pośrednictwem aplikacji internetowej (sekcja narzędzi)?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21039235
    cicciobastardo
    Poziom 2  
    p.kaczmarek2 napisał:
    Po pierwsze, czy skalibrowałeś swoje urządzenie? Z poleceniamiNapięcieSet/CurrentSet/PowerSet itp.? Lub za pośrednictwem aplikacji internetowej (sekcja narzędzi)?

tak, wszystko kalibrowane z lampą 60W

prąd fantomowy wynosi 0,011A
    moc fantomowa wynosi 1,43 W

na razie znalazłem tylko „obejście”, aby nie wysyłać tego „zasilania fantomowego” do MQTT za pomocą polecenia:
    VCPPpublishPróg 0,5 0,015 1,45 0,01
    (ustawiam to w poleceniu startowym)

ale chciałbym wiedzieć, czy jest jakiś problem z W600/TW-02
  • #4 21039272
    ElektroTechnikus
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Ktoś inny ma tę „moc fantomową”?

Rodzaj:
    Dwa zrzuty ekranu panelu sterowania inteligentnych wtyczek OBK-SmartPlug1 i OBK-SmartPlug2, oba wyłączone.

Jest to stosunkowo rzadkie, około +/- 0,02 W, „OBK-Smartplug1” i „OBK-Smartplug2” nie są zsynchronizowane i bardzo rzadko zdarza się następująca sytuacja:
    Dwa zrzuty ekranu paneli sterowania inteligentnymi wtyczkami OBK-SmartPlug1 i OBK-SmartPlug2 pokazujące dane dotyczące napięcia, prądu i zużycia energii.

Obydwa zostały podłączone do tej samej listwy i dlatego były pod napięciem w tym samym czasie. Nic nie podłączone - puste gniazda.

To inteligentna wtyczka zasilania Action LSC 320 2087
    Kompilacja 8 kwietnia 2024 r. 09:55:01 wersja 1.17.540
    Krótka nazwa: OBKSP1, Chipset BK7231N (CB2S)

PS: Obydwa zostały skalibrowane jako kompromis z żarówką o mocy 60 W i 100 W, 4-cyfrowym multimetrem cyfrowym o rzeczywistej wartości RMS (nnn.n V) i multimetrem cyfrowym o nieprawdziwej wartości RMS (n.nnn A)

Dodano po 55 [minutach]:

Sytuacja wygląda teraz następująco (Energia z ostatniej godziny/dziś)

Zrzuty ekranu dwóch okien przeglądarki z danymi dotyczącymi dwóch inteligentnych wtyczek OBK-SmartPlug1 i OBK-SmartPlug2.

(Zrzuty ekranu przedstawiają dwa okna przeglądarki umieszczone obok siebie w tym samym czasie)
  • #5 21039520
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Zanim będziemy dalej debugować, czy możesz nam powiedzieć, czy używasz PowerSave, tak zwanego dynamicznego uśpienia?

Mieliśmy już raporty mówiące, że PowerSave łamie precyzję BL0937, ponieważ BL0937 działa poprzez wysyłanie impulsów zliczanych przez przerwanie GPIO, a dynamiczny sen ma z tym problemy...

Mimo to, sądząc po opisie problemu, nie sądzę, że to PowerSave, ale mimo wszystko warto to sprawdzić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21039529
    cicciobastardo
    Poziom 2  

>>21039272
    Dokładnie tak:
    Dwie karty statusu urządzeń OpenW600 z różnymi danymi o zasilaniu.

Zrzut ekranu dwóch interfejsów użytkownika dla wtyczek OpenW600, pokazujący różnice w danych dotyczących energii.

Zrzut ekranu dwóch interfejsów OpenW600, ukazujących różnice w parametrach energetycznych.

ten po lewej ma mniej „zasilania fantomowego” niż ten po prawej... ale to ten sam Chipset W600 smart Plug z tą samą wersją oprogramowania 1.17.540

Pytanie brzmi:
    to zależy od oprogramowania sprzętowego?
    czy na sprzęcie?

Dodano po 34 [minutach]:

p.kaczmarek2 napisał:
    Zanim będziemy dalej debugować, czy możesz nam powiedzieć, czy używasz PowerSave, tak zwanego dynamicznego uśpienia?

Mieliśmy już raporty mówiące, że PowerSave łamie precyzję BL0937, ponieważ BL0937 działa poprzez wysyłanie impulsów zliczanych przez przerwanie GPIO, a dynamiczny sen ma z tym problemy...

Mimo to, sądząc po opisie problemu, nie sądzę, że to PowerSave, ale mimo wszystko warto to sprawdzić.

zwykle w poleceniu uruchamiania mam „PowerSave 1”,
    ale wysyłam polecenie „Powersave 0”, aby przetestować…
    Nic się nie zmienia
  • #7 21040082
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Czy wszystko inne działa w miarę dobrze i dokładnie przy bieżącej kalibracji?

BL0937 raportuje napięcie/prąd/moc, wysyłając impulsy o określonej częstotliwości do modułu WiFi, a moduł WiFi zlicza te impulsy.

Nie sądzę, żeby można było błędnie liczyć impulsy, jeśli pomiary dla większych obciążeń są prawidłowe.

Może się zdarzyć, że będziemy musieli po prostu zignorować bardzo niskie pomiary, takie jak 0,5 W itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21040120
    ElektroTechnikus
    Poziom 8  

To jest obecny stan (sumy energii)
    Ekran pokazujący dane energetyczne dla dwóch wtyczek OBK-SmartPlug1 i OBK-SmartPlug2, obie wyłączone.

Moje polecenie startowe to:
    zaległości startDriver ntp; serwer ntp_set 192.168.0.1; ntp_timeZoneOfs 1; ntp_setLatlong 50.012345 7.012345; poczekaj na stan NTTP 1; konfiguracjaenergostaty 1 60 180;

Większymi obciążeniami spróbuję wieczorem... "Moce" (pozorne i reaktywne) tylko czasami i tylko na krótko są niezerowe, moc rzeczywista jest bardzo rzadko, ale się sumuje.
  • #9 21040184
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Może jako obejście mógłbym wprowadzić konfigurowalne polecenie, takie jak:

MinPower 0.5

który skutecznie usunie wszystkie wartości mocy mniejsze niż podana wartość?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21041197
    cicciobastardo
    Poziom 2  

p.kaczmarek2 napisał:
    Czy wszystko inne działa w miarę dobrze i dokładnie przy bieżącej kalibracji?

BL0937 raportuje napięcie/prąd/moc, wysyłając impulsy o określonej częstotliwości do modułu WiFi, a moduł WiFi zlicza te impulsy.

Nie sądzę, żeby można było błędnie liczyć impulsy, jeśli pomiary dla większych obciążeń są prawidłowe.

Może się zdarzyć, że będziemy musieli po prostu zignorować bardzo niskie pomiary, takie jak 0,5 W itp.

- „zasilanie fantomowe” w moim przypadku wynosi 1,43W
    – ta „zasilanie fantomowe” moim zdaniem jest też „dodawane” do wszystkich pomiarów mocy

ES:
    początkowo 0W -> czasami pomiar 1,43W
    przy obciążeniu 5W -> czasami pomiar 6,43W
    przy obciążeniu 10W -> czasami pomiar 11,43W
    itp...

Myślę, że tak, ponieważ taktowanie przy pomiarze wynosi 0W lub 1,43W
    jest tym samym, który zmienia zmianę pomiaru „onload”… z NORMAL LOAD (W) i NORMAL LOAD + 1,43W
    (nie wiem, czy potrafię lepiej wyjaśnić)

PS
    MinPower 1.45 może ostatecznie pomóc w przypadku fałszywych pomiarów
    Dzięki

ALE myślę, że to nie rozwiązuje problemu
    Może niska jakość BL0937, +/- 2W jest obecna w arkuszu danych (?)
  • #11 21041340
    ElektroTechnikus
    Poziom 8  
    Mój ostatni stan to
    Zrzut ekranu z wykresami stanu dwóch gniazdek smart plug.

Mocy pozornej i biernej IMO nie należy nigdzie dodawać. Są to pewne aspekty obciążeń, które nie powinny być zliczane przez liczniki energii elektrycznej, ale powodują (wyższe/dodatkowe) obciążenie linii energetycznych ze względu na (wyższy/dodatkowy) prąd, z którym są powiązane. Z tego powodu współczynnik PFC* jest obowiązkowy na przykład w przypadku zasilaczy komputerów PC. Naliczana i opłacana jest tylko moc czynna, ale sieć musi przenosić/transportować także moc bierną.

Myślę, że, jak widać na jednym z moich zrzutów ekranu, BL0937 też czasami podrabia trochę mocy czynnej. Dzieje się tak jednak bardzo rzadko i tylko na krótko.

„Lepsza” z moich wtyczek jest podłączona bezpośrednio do listwy zasilającej, ta gorsza ma pomiędzy sobą tani licznik energii. Jutro zamienię obydwa i przeprowadzę test "dużej mocy" z czajnikiem i tosterem...

* PFC = kontrola współczynnika mocy. W przeszłości kondensatory były używane do kompensacji obciążeń indukcyjnych silników i oświetlenia fluorescencyjnego (ewentualnie ich dławików ograniczających prąd).
  • #13 21043304
    ElektroTechnikus
    Poziom 8  

@miegapele Nie sądzę, że to prawdziwy problem, ale to ciekawość napędza świat w pozytywny sposób. Ale OK, czasami w pewnym sensie kosztuje to trochę za dużo czasu... ;-)

@p.kaczmarek2 Zrobiłem kilka testów z moimi dwoma rzeczami Action-LSC, czajnikiem 1900W i żarówką 100W. Porównałem je do bardzo dokładnie skalibrowanego NOUS A1T (który również wykorzystuje BL0937) i taniego licznika energii, który ma dokładność od 1% (V) do 2% (W) - jeśli można w to uwierzyć.

NOUS z Tasmotą wyświetla wszystkie wartości nieco wolniej i płynniej. Udało mi się jednak skalibrować oba LSC do węższych tolerancji. Obydwa jednak pozostają nieco inaczej „niestabilne”, jeśli chodzi o moc bierną i pozorną oraz współczynnik mocy. W NOUS bez obciążenia wszystkie wartości pozostają stale na poziomie zera.

Ale: Kiedy podłączyłem do NOUSa tylko gniazda LSC, miałem podejrzenia: NOUS również zaczął sporadycznie wyświetlać moc bierną/pozorną i zmieniające się wartości PF o porównywalnej wielkości. Czy to możliwe, że niektóre marki złączy mierzą również zużycie energii przez własne SPS?

Niestety 8-) Nie mam ochoty ponownie otwierać LSC i sprawdzać obwodu ze względu na majstrowanie przy tych nieco specjalnych obudowach. Może @cicciobastardo będzie mógł łatwiej otworzyć swoje wtyczki i rzucić okiem?

Jak dotąd dziękujemy za wsparcie dla „Jugend forscht”, jak to mówimy w Niemczech, gdy starsi mężczyźni spędzają czas ze starymi lub nowymi zabawkami technicznymi...

Życzę wszystkim miłego i ciekawego weekendu
  • #14 21043313
    miegapele
    Poziom 16  
    Ocena: 29

Fałszywa moc to prawdopodobnie po prostu szum, ze względu na sposób działania tych urządzeń, myślę, że Tuya ukrywa moc poniżej 4 W, aby sobie z tym poradzić.

Obliczany jest także współczynnik mocy i moc bierna, ale nie są one prawidłowe. Dane do obliczeń nie są odczytywane jednocześnie. BL0937 nie jest precyzyjnym urządzeniem pomiarowym. W przybliżeniu wynosi około 5%. Ale to wystarczy w większości przypadków użycia.
  • #15 21043357
    ElektroTechnikus
    Poziom 8  
    Jest jeszcze jedna rzecz:

Miałem dzisiaj przed oczami mnóstwo „wirujących” cyfr – licznik energii, dwa różne multimetry i wyświetlacze trzech wtyczek IoT w moim laptopie i smartfonie.

Jakoś przyszło mi do głowy, że będziemy mieli do czynienia z różnie „zanieczyszczonymi” sieciami energetycznymi – z dala od jakiejkolwiek czystej sinusoidy – i że każde cyfrowe urządzenie pomiarowe będzie próbowało w jakiś sposób zintegrować to, co „widzi” na możliwie bardzo zakrzywionych przebiegach i każdy w innym krótkie okresy czasu. Mniej lub bardziej utalentowani... (LSC kosztowało 6,95 €, cztery NOUS A1T 50 €)

Prawda o „prawdziwej wartości skutecznej” zawsze będzie stosunkowo względna :-P
  • #16 21050512
    cicciobastardo
    Poziom 2  

Znalazłem kolejną inteligentną wtyczkę z BL0937
    Ta inteligentna wtyczka wykorzystuje chip ESP 02s, więc flashuję Tasmotę na chipie.

Cóż, problem jest zawsze obecny:
    - włączam bez obciążenia i pomiar wynosi 1,4 W
    :O
    Ekran inteligentnej wtyczki Tasmota z odczytem mocy.

Ekran pokazujący interfejs inteligentnej wtyczki OpenW600 z informacjami o zużyciu energii.

Kalibruję z tą samą lampą 60W:
    wynik w watach fantomowych jest podobny, ale widzę, że prąd fantomowy i współczynnik mocy podczas zasilania fantomowego są różne
    (?)

ale w przypadku „głównego” problemu PhantomPower myślę, że przyczyną jest układ BL0937, który dokonuje pomiaru
    (może zużycie watów przez sam układ BL0937? lub zużycie inteligentnej wtyczki?)

Szukam innej wtyczki do przetestowania, ale może ten wątek można zamknąć

Dodano po 1 [minutach]:

p.kaczmarek2 napisał:
    Może jako obejście mógłbym wprowadzić konfigurowalne polecenie, takie jak:

MinPower 0.5

który skutecznie usunie wszystkie wartości mocy mniejsze niż podana wartość?

to polecenie istnieje w ostatnim oprogramowaniu?
  • #17 21050950
    ElektroTechnikus
    Poziom 8  

@cicciobastardo

Z dwoma NOUS A1T/BL0937 na Tasmocie 13.4.0, o dziwo, nie mam tego problemu (jak wspomniano powyżej). Pozostają solidne na poziomie zera. Jednak teraz, eksperymentując z rezystorami, odkryłem, że pomiary mocy poniżej 2 watów nie są zbyt wiarygodne, nawet w przypadku NOUSów.

Interfejs Tasmota z wyświetlanymi parametrami elektrycznymi dla NOUS A1T.

Jedna z dwóch wtyczek LSC („gorsza”) działała nawet bardzo nierówno w ciągu ostatnich godzin: skądś wyczarowała 275 W/h, z czego 220 w ciągu zaledwie jednej minuty. Z nieznanego powodu, kiedy tam dotarłem, był on włączony, ale nie można było już się z nim połączyć przez Wi-Fi. Chyba powinienem na to uważać?

Ekran pomiaru energii elektrycznej pokazujący wartości zużycia i mocy.

Podłączone urządzenie to suszarka bębnowa, ale musiała znajdować się w trybie STBY (prawdziwe wyłączniki sieciowe stały się bardzo rzadkie...)

Myślę więc, że jakość BL0937 nie jest szczególnie dobra i może się wahać, dlatego też w dużym stopniu zależy od projektu obwodu materiałowego i oprogramowania, jak „ładnie” zmierzone wartości odpowiadają rzeczywistości.
  • #19 21651946
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Możesz skalibrować go w OBK, tak jak robisz to w tasmota, za pomocą poleceń VoltageSet/PowerSet/CurrentSet.

Powinieneś także zaktualizować OBK do najnowszej wersji, jeśli używasz powersave, ponieważ MCU powersave powoduje, że BL0937 pomija cykle. Zostało to naprawione w nowszych wersjach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu pomiaru mocy w inteligentnych wtyczkach z układem BL0937 i chipem W600 (TW-02), gdzie nawet bez obciążenia i przy wyłączonej wtyczce pojawia się tzw. „moc fantomowa” na poziomie około 1,4 W. Użytkownicy potwierdzają, że kalibracja urządzeń była przeprowadzona poprawnie, jednak pomiary niskich wartości mocy są niestabilne i mogą zawierać szumy. Wskazuje się, że BL0937 generuje impulsy pomiarowe, które są zliczane przez moduł WiFi, a niska precyzja i niestabilność pomiarów poniżej około 2 W są typowe dla tego układu. PowerSave (dynamiczny sen) nie wpływa znacząco na problem. Proponowane obejścia to filtrowanie wartości mocy poniżej określonego progu (np. MinPower 0,5 W lub 1,45 W) oraz ignorowanie bardzo niskich pomiarów. Różnice w stabilności pomiarów między dwoma egzemplarzami tej samej wtyczki sugerują możliwe problemy sprzętowe lub jakościowe BL0937. Porównania z innymi urządzeniami (np. NOUS A1T z BL0937 na Tasmocie) pokazują, że problem „mocy fantomowej” może być mniej widoczny, ale nadal obecny. Dyskusja podkreśla, że BL0937 nie jest precyzyjnym miernikiem, a pomiary mocy biernej i pozornej są często niedokładne. Wartość „mocy fantomowej” jest na tyle niska, że w praktyce nie stanowi dużego problemu energetycznego, ale jest istotna z punktu widzenia dokładności pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA