logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bezpieczne jest prowadzenie kabla elektrycznego za rurą gazową?

pseudocfoch 26 Kwi 2024 21:53 5664 17
REKLAMA
  • #1 21061661
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Elektryk odnawia starą instalację aluminiową. Brakuje jednak podłączenia do kuchenki indukcyjnej i piekarnika elektrycznego. Jednak moje mieszkanie znajduje się w budynku komunistycznym i aby poprowadzić kabel elektryczny, jedyną możliwością jest przecięcie ściany za rurą gazową. Czy to dobra praktyka?
  • REKLAMA
  • #2 21061679
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    A w czym to ma niby przeszkadzać?
  • REKLAMA
  • #3 21061688
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Przywołam Ci rozporządzenie z Dziennika Ustaw :

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. nr 75 z 2002 r. poz. 690 z późn. zm.)nakazuje prowadzić instalację elektryczną i rozmieszczać urządzenia elektryczne w budynku tak, aby zapewnić bezkolizyjność z innymi instalacjami.

Zgodnie z paragrafem§ 164.odległość między przewodami instalacji gazowej a innymi przewodami, w tym elektrycznymi, powinna umożliwiać wykonywanie prac konserwacyjnych.

Poziome odcinki instalacji gazowych powinny być usytuowane w odległości co najmniej 0,1 m powyżej innych przewodów instalacyjnych. Natomiast jeżeli gęstość gazu jest większa od gęstości powietrza, przewody gazowe powinny być umieszczane poniżej przewodów elektrycznych i urządzeń iskrzących.

Przewody instalacji gazowej krzyżujące się m.in. z przewodami elektrycznymi powinny być od nich oddalone co najmniej o 0,02 m.

Gazomierzy nie można instalować we wspólnych wnękach z licznikami elektrycznymi.
  • #4 21061698
    balonika3
    Poziom 43  
    @krzydan To jest taki przepis, jak o zakazie gwizdania w lesie. Pokaż mi gazownika, który kładzie rurę i bada, co znajduje się w ścianie pod nią.
  • #5 21061700
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1

U mnie rura gazowa jest pionowa od podłogi do sufitu.
  • REKLAMA
  • #6 21061704
    krzydan
    Poziom 18  
    Jest też taki przepis, że w mieście jeździ się do 50 km/h. Wszyscy o tym wiedzą, a tracą lejce.
    Wszystko można zrobić, tylko jak coś się przykrego stanie i przychodzą smutni panowie ubrani na czarno to gazownik (czy też elektryk) są bardzo zdziwieni, iż jest taki przepis, ale to ich nie zwalnia z odpowiedzialności.
  • #7 21061713
    balonika3
    Poziom 43  
    krzydan napisał:
    jest też taki przepis że w mieście jeździ się do 50 km/h. , wszyscy o tym wiedzą a tracą lejce.
    Wszystko można zrobić tylko jak coś się przykrego stanie i przychodzą smutni panowie ubrani na czarno to gazownik ( czy też elektryk) są bardzo zdziwieni iż jest taki przepis, ale to ich nie zwalnia z odpowiedzialności.
    Ale taka jest codzienność. W niemal każdej ścianie są jakieś przewody. Co ma zrobić monter? Wyrwać je?
  • #8 21061717
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    balonika3 napisał:
    @krzydan To jest taki przepis, jak o zakazie gwizdania w lesie. Pokaż mi gazownika, który kładzie rurę i bada, co znajduje się w ścianie pod nią.

Ja badam :)
  • #9 21061719
    balonika3
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    balonika3 napisał:

To w takiej chałupie, jak moja, nigdzie byś rury nie położył. I co wtedy?
  • #10 21061729
    krzydan
    Poziom 18  
    balonika3 napisał:
    Plumpi napisał:
    balonika3 napisał:

to proste - nie miał byś rury z gazem.
  • #11 21061749
    balonika3
    Poziom 43  
    krzydan napisał:
    balonika3 napisał:
    Plumpi napisał:
    balonika3 napisał:

to proste - nie miał byś rury z gazem.
    A jednak mam. I wszyscy w takich mieszkaniach mają. A teraz powiedzcie, czym grozi to, że leci sobie poziomo rura gazowa na odpowiednich uchwytach po ścianie, a w tej ścianie jest zatynkowany pionowy przewód do wyłącznika światła, albo nawet do gniazdka. To nie jest ironia, może się czegoś ważnego dowiem. Bo u mnie na pewno tak jest.
  • #12 21061755
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Pracownik ze Spółdzielni Mieszkaniowej dał mi wytyczne 6 miesięcy wstecz:
    Gaz czy elektryka w osobnych ciągach.
    W wolnej przestrzeni pionowo 1m od siebie.
    W poziomie gaz nad prądem nigdy odwrotnie.
  • REKLAMA
  • #13 21061759
    krzydan
    Poziom 18  
    Ależ sam sobie odpowiedziałeś : rura z gazem poziomo a instalacja elektryczna pionowo i to jeszcze zatynkowane
    Zgodnie z rozporządzeniem :
    Przewody instalacji gazowej krzyżujące się m.in. z przewodami elektrycznymi powinny być od nich oddalone co najmniej o 0,02 m.

czyli 2 centymetry, twierdzę iż Twoja instalacja spełnia w/w przepis.
    czym to grozi:
    Jest bardzo małe prawdopodobieństwo iż uszkodzi się stalowa rura i zacznie wypływać gaz i w tym samym czasie ulegnie uszkodzeniu przewód elektryczny idący obok rury.
    Najczęstsze wypadki to celowe odkręcenie kurka w kuchence gazowej, czyli świadome doprowadzenie do sytuacji niebezpiecznej.
    Przy dużym uszkodzeniu rury z gazem( rozcięcie, przewiercenie, pęknięcie) nastąpi automatyczne zamknięcie dopływu gazu poprzez specjalny zawór zainstalowany blisko gazomierza.
    i na koniec więcej ludzi ginie porażonych niewłaściwą lub uszkodzoną instalacją elektryczną niż "zagazowanych" lub w wyniku wybuchu gazu.
    Pozdrawiam.

Dodano po 10 [minuty]:

pszczyna napisał:
    Pracownik ze Spółdzielni Mieszkaniowej dał mi wytyczne 6 miesięcy wstecz :
    Gaz czy elektryka w osobnych ciągach .
    W wolnej prz2szxzeni pionowo 1m od siebie.
    W poziomie gaz nad prądem nigdy odwrotnie.

Nie widząc całości pisma nie jestem w stanie odnieść się do tego. Czy powołał się na przepisy prawa, kto podpisał pismo urzędnik, czy jakiś inspektor budowlany? Z jakiej przyczyny dostałeś takie pismo ?, kto jest właścicielem mieszkania, kto jest administratorem ? kiedy został zbudowany lub oddany do użytku blok ( czyli jakie przepisy prawa wtedy obowiązywały)
    I nie każdy urzędnik zna się na przepisach ?
  • #14 21061785
    balonika3
    Poziom 43  
    Nie sądzę, żeby elektryk kładł przewód po ścianie, a rura gazowa ma jednak pewien dystans od niej, stąd moja odpowiedź na zapytanie autora. Myślę, że się rozumiemy.
  • #15 21061795
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Właścicielem - ja.
    Administratorem - Spółdzielnia.
    Blok 1979, licznik gazowy w WC tzw. szachcie, lecz w 2018 przeniesiono wszystkie na klatkę schodową.
    Kiedyś rura gazowa musiała być ciągniona - bezszwowa, skręcana na pakuły, lecz w 2018 już można było łączenia spawać, przepisy się zmieniają.
  • #16 21061875
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 954
    Parę lat temu szwagier zakładał gaz (dom na wsi, gaz z baniaka przed domem) i cała instalacja miedziana a połączenia zaciskane, robiła firma, kilka godzin i zrobione.
  • #17 21061898
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Instalacji zaciskanych nie wolno jest robić na zewnątrz budynku. Na zewnątrz tylko instalacja stalowa, a w ziemi moze być rura PE. Poza tym instalacje zaciskane (miedziane) można stosować w budynkach o wysokości nie większej jak 12m.

Podsumowanie tematu

✨ Prowadzenie kabla elektrycznego za rurą gazową w budynku komunistycznym budzi kontrowersje. Użytkownicy wskazują na przepisy dotyczące odległości między instalacjami, które nakazują, aby przewody gazowe były oddalone od elektrycznych o co najmniej 2 cm. W praktyce jednak, wiele instalacji w starym budownictwie nie spełnia tych norm, co rodzi pytania o bezpieczeństwo. Wskazano, że najczęstsze wypadki związane z gazem wynikają z celowego działania, a nie z uszkodzeń instalacji. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku uszkodzenia rury gazowej, systemy zabezpieczeń automatycznie odcinają dopływ gazu. Warto również zauważyć, że przepisy mogą być różnie interpretowane, co wpływa na praktyki montażowe.
REKLAMA