Koszty podgrzewacza i wkładu kominowego. Co to znaczy w porównaniu z utratą życia?
W rodzienie miałem przypadek zaczdzenia 18-letniej osoby podczas kąpieli. Na szczęscie osoba ta przeżyła, ale zatrucie tlenkiem węgla pozostawiło wiele problemów zdrowotnych.
Faktem jednak jest, że nie zawsze jest możliwość montażu takiego podgrzewacza ze względu na kominy oraz strefy elektryczne. Podgrzewacz taki zasilany jest napieciem sieciowym 230V dlatego powinien być zamontowany w III strefie, która jest odległa co najmniej 0,6m od wanien, pryszniców i umywalek.
Ale jeżeli jest możliwe zamontowanie takiego podgrzewacza to naprawdę warto. Zwłaszcza jeżeli jest to ostatnie czy przedostatnie piętro budynku wielorodzinnego. Na tych piętrach kanały spalinowe są zbyt krótkie, aby zapewniły prawidłowy ciąg kominowy. Dlatego też często dochodzi w takich mieszkaniach do cofnięcia się spalin.
Jeżeli z jakiegoś powodu nie można zamontować takiego podgrzewacza to warto pomyśleć o montażu elektrycznego podgrzewacza pojemnościowego tzw. bojlera.
Co do podgrzewaczy gazowych z zamkniętą komorą spalania to na polskim rynku można kupić takich marek wiele m.in.: Ariston, Ferroli, ale także i Termet ma takie w swojej ofercie. Co do jakości i porównania nieststy się nie wypowiem, bo miałem styczność tylko z marką Ariston i to dość dawno. Wtedy ludzie byli zadowoleni z tych podgrzewaczy. Ale jaka jest jakość obecnie, kiedy Ariston przeniósł produkcję do Chin to już nie wiem. Uprzedziłem się do tej marki po montażach podgrzewaczy z otwartymi komorami spalania serii Evo w których nagrzewnice ledwo wytrzymywały okres 12-miesięcznej gwarancji. Na kilkanaście sztuk tylko 2 sztuki wytrzymały wiecej jak 4 lata. Rok, dwa, góra trzy i po nagrzewnicy.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.