logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie światłowodu do switcha Netgear - czy możliwe bez routera?

matios222 16 Maj 2024 16:27 720 5
REKLAMA
  • #1 21084764
    matios222
    Poziom 9  
    Ocena: 3

Cześć,

Przychodzę z pewnym tematem, a mianowicie niedługo będą wprowadzać mi światłowód do domu do skrzynki multimedialnej, w której mam Switch od Netgear. Aktualnie moja sieć wygląda następująco: Antena zewnętrzna z Play (w garażu) -> router ZTE (w garażu) -> Switch Netgear (w domu w kotłowni w skrzynce multimedialnej) -> skrętki, które idą do Access Point, TV, itp. Teraz moje pytanie polega na tym, czy jest możliwość wpięcia światłowodu w konwerter na skrętkę i skrętkę bezpośrednio do switcha, a następnie ze switcha do obecnego Access Pointa, który po zainstalowaniu światłowodu będzie głównym routerem. Chciałbym uniknąć routera od dostawcy. Chyba, że musi być tak: światłowód -> konwerter -> Router -> i dopiero Switch?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21084810
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    matios222 napisał:
    Chyba, że musi być tak: światłowód -> konwerter -> Router -> i dopiero Switch?
    Musi.
  • REKLAMA
  • #3 21084818
    matios222
    Poziom 9  
    Ocena: 3

Ok, rozumiem. Teraz pytanie, czy jest możliwość rezygnacji z routera dostawcy, a podłączenie światłowodu (może nie bezpośrednio) do routera Asus Ax6600? Kolejna sprawa, jak wygląda sytuacja z TV? Mam ze switcha skrętki do każdego TV oraz do każdego TV również koncentryk. Czy jest możliwość przesyłania TV ze światłowodu po przewodzie koncentrycznym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21084850
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    W większości przypadków tak, można bez routera operatora ale musi być ONT (konwerter) dostawcy. U jednych operatorów jest to prościej u innych trzeba kombinować. Jeśli dobrze rozumiem pytanie 2 to można użyć koncenrtyka jako element LAN. Wymaga to jednak odpowiednich mediakonwerterów.
  • REKLAMA
  • #5 21085018
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Co to za dostawca?
    Jaki masz sprzęt od niego?
    W przypadku IPTV bywa różnie rezygnując z jego urządzenia, poza tym powinieneś mieć od niego jakiś dekoder do tv.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21085046
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    matios222 napisał:
    Czy jest możliwość przesyłania TV ze światłowodu po przewodzie koncentrycznym?

Raczej nie. Zwykle światłowodem jest dostarczana telewizja jako IPTV - skrętką do dekodera, a dekoder do telewizora HDMI. Może być problem. IPTV jest zwykle przesyłane oddzielnym VLANem. Gdy jest to router od dostawcy, ten ustawi odpowiednio konfigurację VLAN - to jego zadanie. Jak dasz swój router, musisz o to zadbać ty. Router musi móc ten VLAN obsłużyć (nie każdy ma takie możliwości), dostawca niekoniecznie da dane do konfiguracji. Ten VLAN jest wyprowadzany z routera określonym portem i dedykowanym kablem/skrętką. Jeśli to Smart TV, potrzebny będzie internet i jeszcze jedna skrętka. Czyli dwie skrętki na telewizor.
REKLAMA