logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór siłowników do bramy dwuskrzydłowej 2,5m x 2m, FAAC 414 czy NICE TOONA?

imperialgroom 01 Cze 2024 21:14 651 17
  • #1 21103587
    imperialgroom
    Poziom 4  

Witam, muszę kupić siłowniki do bramy dwuskrzydłowej, wymiary skrzydła to 2,5m na 2m, wypełnienie pełne z kompozytu, waga skrzydła około 100-110 kg.
    Przeglądając forum niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, zauważyłem, że głównie polecany firmami są FAAC i NICE ale nie wiem szczerze, który model wybrać, jeśli chodzi o budżet to myślę, że max do 3500 ale wiadomo, każda złotówka się liczy. Z tego co znalazłem to w podobnych kwotach są zestawy FAAC 414 i NICE TOONA. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 21103727
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    W perspektywie czasu może się okazać, że są jeszcze inne parametry ważne niż tylko wybór ze względu na jakość.
    Silniki 230V są proste w użytkowaniu i bez bajerów jak silniki 30V, czyli zamykanie bazuje tylko na zasadzie zaprogramowanego czasy otwierania i zamykania z tego też ich obowiązkiem jest posiadanie odbojników na zamykaniu i otwieraniu również, zaleta taka, że są bardzo żywotne. Silniki 30V nie muszą mieć odbojnika dzięki specjalnym czujnikom.
    Ja wybrałem Faaca 230V ze względu na ich żywotność jak i możliwość połączenia funkcji automatycznego zamykania bramy z możliwością zostawienia jej otwartej na stałe.
    Tam gdzie mieszkam nie mogę sobie pozwolić, żeby zapomnieć zamknąć bramę stąd musiałem ustawić bramę na automatyczne czasowe zamykanie, lecz też dobrze by było mieć możliwość zaostawienia bramy otwartej jak ktoś w najbliższym czasie przyjedzie. Centrala 452MPS ma tą możliwość z odpowiedniej logice a centrala 455D nie ma lecz można to zrobić przez zamienienie otwierania jednego skrzydła na aktywowanie funkcji STOP (tak w skrócie pisząc.
    Więc, kiedy wychodzę z domu otwieram bramę, wsiadam do auta i kiedy wyjadę brama się sama zamyka, kiedy otworzę a nie wyjadę brama się sama zamknie. Kiedy wiem, żę ktoś się zbliża zostawiam bramę otwartą na stałe, zamknie się dopiero wtedy kiedy ja ją zamknę.
    Mój G-bat 300 z centralą 452MPS działa już cztery lata.
  • #3 21103735
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    gadek80 napisał:
    Więc, kiedy wychodzę z domu otwieram bramę, wsiadam do auta i kiedy wyjadę brama się sama zamyka, kiedy otworzę a nie wyjadę brama się sama zamknie. Kiedy wiem, żę ktoś się zbliża zostawiam bramę otwartą na stałe, zamknie się dopiero wtedy kiedy ja ją zamknę.
    Mój G-bat 300 z centralą 452MPS działa już cztery lata.

To jak u mnie w starej poczciwej centrali Mindy A400, oczywiście siłowniki na 230 V, Nice Wingo 4000, wymienione przez Ciebie funkcjonalności są nie do przecenienia, u mnie się buja już od 2005 roku, co najważniejsze, ani jednej usterki ;).
  • #4 21104810
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak jak poprzednik napisał, widać, że te dwie firmy są bardzo dobre, natomiast ja piszę tylko o swoim doświadczeniu i nie zajmuję się tym zawodowo a jeden z liderów i specjalistów z tego forum Kotbury jak na razie się nie odzywa ;), a to on by tu najlepiej doradził. Postaram Ci się tylko zarysować temat, żebyś już określił swoje potrzeby zanim ktoś z dobrą wiedzą się wypowie, bo wybrałeś jeden siłownik na 230V a drugi na 24V.
    Ten pierwszy (silnik 230V) w budowie ma tylko silnik i śrubę, żeby się odpowiednio zamknąć musi mieć odbojnik na środku bramy i na otwarciu również, nie będzie miał czujnika antyzgnieceniowego więc jeśli trafi na przeszkodę zatrzyma się na niej i będzie parł tak długo aż skończy się zaprogramowany czas. Mi się już tak zdarzyło dwa razy, na aucie nie było żadnych wgnieceń i rys, trzeba tylko pamiętać, żeby trzymać nogę na hamulcu, żeby auto się nie ruszyło w tym momencie. Siłowniki 230V z reguł są dużo Żywotniejsze niż te 24V.
    Siłowniki 24V, biorą mniej prądu i są trochę cichsze, mają czujniki antyzgnieceniowe, więc jeżeli trafi na przeszkodę zacznie się cofać i nie musi mieć odbojników. wystarczy dobrze zaprogramować i ładnie i równo się zamknie na środku. Wada taka, że ma więcej w sobie dodatków, skoro jest ich więcej ma się bardziej co psuć.
    Mi siłowniki doradzał Kobtury, wybrałem te co polecił i jestem bardzo zadowolony. Priorytetem była dla mie cena i długowieczność.
    No i jeszcze kwestia logik działania bramy. Nie każda centrala ma możliwość otwierania bramy na określony czas z możliwością zostawienia jej otwartej na stałe. Czasem mają tak, że albo sam otwierasz i zamykasz albo otwiera się czasowo, a dla mnie połączenie tych dwóch logik jest bardzo ważne w codziennym użytkowaniu.
  • #5 21104861
    rokbok
    Poziom 40  
    gadek80 napisał:
    Ten pierwszy (silnik 230V) w budowie ma tylko silnik i śrubę, żeby się odpowiednio zamknąć musi mieć odbojnik na środku bramy i na otwarciu również, nie będzie miał czujnika antyzgnieceniowego więc jeśli trafi na przeszkodę zatrzyma się na niej i będzie parł tak długo aż skończy się zaprogramowany czas.

Nie wiem jak w innych centralach, ale u mnie (Mindy A400) w manualu jest zapis, cyt.

"Sprawdzić czy poziom czułości na przeszkodę jest odpowiedni dla danej instalacji.
    - Podczas ruchu zarówno otwierania jak i zamykania zablokować ruch skrzydła symulując działanie przeszkody i sprawdzić czy ruch zmieni kierunek"

Wydaje mi się że zadziałanie amperometryki prowadzi w razie napotkania przeszkody do odwrócenia ruchu.
  • #6 21104903
    gadek80
    Poziom 31  
    Skoro tak pisze to tak jest a z ciekawości pewnie to sprawdzisz niedługo u siebie :) U mnie tak nie ma i do teraz uważałem, że tak jest w przypadku siłowników 230V bo problem amperometryki byłby problem w momencie kiedy już brama dotarła do końca czuje opór na odbojniku i odczytuje to jako przeszkodę, ale widocznie Nice znalazło na to rozwiązanie.
    A autor tematu chyba znikł :P albo czeka na inne konkretne komentarze :)
  • Pomocny post
    #7 21104953
    rokbok
    Poziom 40  
    gadek80 napisał:
    Skoro tak pisze to tak jest a z ciekawości pewnie to sprawdzisz niedługo u siebie

Sprawdzę bo sam jestem ciekaw czy słowo pisane w manualu to prawda czy fałsz, po próbie nie omieszkam tu napisać o wyniku sprawdzianu :).

Dodano po 11 [minuty]:

A co mi tam, ciekawość mnie zżerała, podniosłem tyłek i poszedłem sprawdzić, faktycznie przy napotkaniu przeszkody, czytaj zatrzymaniu ruchu bramy ręką, odwraca bieg zarówno przy otwieraniu jak i zamykaniu ;).
  • #8 21105121
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Nie ulega kwestii, że ta centrala ma ma amperometrykę, tyle że działa ona niepewnie (co w instrukcji uwzględnia producent: "Gdy warunki będą tego wymagały to można wyłączyć funkcję amperometryczną i doprowadzić do funkcjonowania centrali na czas") . Zakładałem niegdyś jedną A400 z siłownikami Wingo 4000, brama była ciężka, stara i byle wiaterek powodował zadziałanie zabezpieczenia - w rezultacie amperometrykę mus było wyłączyć.
    W zestawach z siłownikami 230V takie zabezpieczenie w ogóle ciężko zrealizować - w odróżnieniu od siłowników 24V, w których zablokowanie skrzydła powoduje skok prądu pod niebiosa, siłowniki 230V na blokadzie pobierają niewiele więcej prądu niż w trakcie normalnej pracy i stąd kłopoty w wyłapaniu przeszkody. Z central oprócz A400 znam tylko jeszcze jedną pod siłowniki 230V, w której użyto amperometryki - DTM Varia B232 Soft - nie wiem jak ze skutecznością zabezpieczenia ale w niej producent użył dośc wypasionego rozwiązania czyli przekładników prądowych.
  • #9 21105245
    imperialgroom
    Poziom 4  

Nigdzie nie uciekłem, tylko czytam wypowiedzi, choć nie do końca są one odpowiedzią na moje pytanie. Precyzując, nie zależy mi na bajerach, potrzebuję funkcji "furtki" i współdziałania z fotokomórką. Znalazłem zestaw siłowników Faac 414 z WiFi i opisem, że nie potrzebują dodatkowych odbojników. Pytanie: czy to błąd w opisie, czy coś się pozmieniało? Boję się, że kupię za słabe siłowniki i po chwili będzie mnie czekać wymiana. Pełne skrzydła, wjazd z lekkim spadem i obudowany ogrodzeniem na 2m może powodować spore podmuchy powietrza.
  • Pomocny post
    #10 21105255
    gadek80
    Poziom 31  
    W tym na pewno Ci dobrze poradzi Kotbury, ale dodam że też myślałem jak Ty na początku, że nie potrzebuję żadnych bajerów bo już samo to, że sama brama się otworzy i nie będę musiał wychodzić z auta będzie dużym luksusem. Że lubię sprawę przemyśleć szybko się okazało, że to nie będzie tak piękne jak człowiek sobie wyobraża.
    Żona już na samym początku zapomniała zamknąć bramę i doszedłem do wniosku, że będzie tak często a co to za brama która zostaje często otwarta i może wejść kto chce a myśląc że to się nie zdarzy od razu Ci mówię, że się mylisz, stąd teraz mam pewność, że brama się sama zamknie a do wygody doszło to, że tylko raz naciskam guzik w domu wychodzę i jadę, reszta się sama robi.
    Potem okazuje się, że pilot działa z max 50 metrów a częściej z 30 i tak dalej trzeba czekać pod bramą aż się otworzy a po pewnym czasie jak bateria słabnie działa jeszcze z mniejszej odległości i stojąc już pod bramą czekasz aż pilot załapie i brama się otworzy, więc założyłem moduł Zamel i telefonem otwieram z wyprzedzeniem bramę, tak aby była już otwarta kiedy będę do niej dojeżdżał.
    Mówię jak to jest w praktyce a zrobisz co chcesz.
    Mój filmik jak to u mnie działa
    https://www.youtube.com/watch?v=dYa8hQww7XE
  • #11 21105507
    kotbury
    Cytat:
    Znalazłem zestaw siłowników Faac 414 z WiFi i opisem, że nie potrzebują dodatkowych odbojników. Pytanie: czy to błąd w opisie, czy coś się pozmieniało? Boję się, że kupię za słabe siłowniki i po chwili będzie mnie czekać wymiana. Pełne skrzydła, wjazd z lekkim spadem i obudowany ogrodzeniem na 2m może powodować spore podmuchy powietrza.

Potrzebują odboju środkowego na zamknięciu. Instalacja siłowników tylko na czasach nie jest w stanie poprawnie zgrać skrzydeł na zamknięciu. Pomiar czasów centralki jest za mało precyzyjny. Odboje na otwarciu można pominąć ale tak dobierając wymiary montażowe siłowników, aby maksymalne wciągnięcie tłoków odpowiadało krańcom otwarcia skrzydeł (czyli właściwie to też odboje powiedzmy wbudowane w siłowniki).
    Podobnie jest w zestawie Nice TOO3000 (nie myl z krytymi profesjonalnymi siłownikami Nice Toona bo to zupełnie inna bajka i cena).
    Jeśli idzie o siłę - 414 NA PEWNO nie będą za słabe ani awaryjne - to jedne z najmocniejszych siłowników na rynku, bez problemu radzą sobie ze skrzydłami ważącymi pół tony. Ja bym sie raczej martwił, że zbyt duża ustawiona siła ciągu zrobi z twoich skrzydeł pałąki....
    Funkcja furtki, jak i fotokomórki są obligatoryjne.
  • #12 21106539
    imperialgroom
    Poziom 4  

Czy siłę ciągu można ustawić za pomocą sterownika czy wynika ona z siły nominalnej siłownika? Jeśli jest ryzyko, że Faac 414 będzie za mocne na te skrzydło to może faktycznie jakiś inny zestaw będzie bardziej odpowiedni tylko jaki?
  • Pomocny post
    #13 21106614
    kotbury
    Siłę ciągu ustawiasz w centrali. Zwróciłem tylko uwagę, abyś na starcie nie ustawił jej za bogato.
    A co do nadmiaru siły - jestem przeczulony, bo współpracuję na stałe ze ślusarzem-konstruktorem, który produkuje bramy (nawet harmonijkowe oraz giganty przesuwne pod 2 tony) a on ma źródełko w dobrej cenie zestawów z Faac 414 i pcha je wszędzie czy trzeba takich koni czy nie (czyli niezależnie czy brama ma 2m skrzydło ważące 50kg czy 5m półtonowe).
    Inna sprawa, że taki przewymiarowany siłownik, ciągnąc skrzydło którego nawet nie zauważy - będzie wieczny
  • #14 21106621
    imperialgroom
    Poziom 4  
    dziękuję za szybką odpowiedź, a czy zamiast tego faaca 414 mógłbyś polecić coś innego dla porównania ?
  • Pomocny post
    #15 21106631
    kotbury
    Tego samego systemu - czyli 230V teleskopowe - to wcześniej wymieniany Nice TOO3000, Beninca Bill 30 lub 40, DTM400 i podobne - wszystkie wymagają odboju w gruncie.
    Są siłowniki 230V ale kryte, czyli z wodzikiem z dołu - i one juz nie potrzebują odbojów bo jest możliwość montażu ograniczników w samym siłowniku. Takowe to Beninca BOB, Nice Wingo 4000 i podobne.
    I najciekawsze (ale i najdroższe) siłowniki kryte na z silnikami 24V - takowe przeważnie są standardowo wyposażone w antyzgniecenie przeciążeniowe i także w większości w ograniczniki w silowniku - Nice Wingo 2024, Somfy serii SGS, Beninca BOB w wersji 230V, niemal wszystkie hipermarketówki....
  • Pomocny post
    #16 21106757
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 384
    Zamiast tego FAAC proponuje zainteresować ostatnio topem wśród napędów czyli ATS30AGM / ATS30AGS lub w wersji z silnikami na 24V ATS30DGM.

Dzięki !
  • #17 21270030
    imperialgroom
    Poziom 4  
    Witam po dłuższym czasie, wybór padł na firmę Came ATS AGM, dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia.
  • #18 21270031
    imperialgroom
    Poziom 4  
    Kupiłem siłowniki came ats

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał siłowników do bramy dwuskrzydłowej o wymiarach 2,5m x 2m, z wypełnieniem kompozytowym i wagą skrzydła około 100-110 kg. W dyskusji porównywano modele FAAC 414 i NICE TOONA, zwracając uwagę na różnice między siłownikami 230V a 24V. Użytkownicy podkreślali, że siłowniki 230V są bardziej żywotne, ale wymagają odbojników, podczas gdy 24V mogą mieć wbudowane czujniki przeciążeniowe. Wskazano na potrzebę funkcji "furtki" oraz współpracy z fotokomórkami. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na siłowniki Came ATS AGM, po rozważeniu różnych opcji i rekomendacji z forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA