logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Historie sukcesu z OpenBeken: kompatybilne urządzenia, przypadki użycia i gdzie kupić

evaluation 02 Cze 2024 20:11 3675 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21104782
    evaluation
    Poziom 3  

Cześć wszystkim,

Jestem całkiem nowy w dziedzinie OpenBeken, ale mam pewne doświadczenie w dziedzinie Tasmota.
    Ponieważ urządzenia Tasmota są coraz trudniejsze do zdobycia (lub coraz droższe), próbuję dowiedzieć się, czy OpenBeken może być dla mnie rozwiązaniem.

Do tej pory próbowałem szczęścia ze zdemontowaną żarówką (7231T) i kontrolerem RGBW (BL602) i oba się nie powiodły.
    Być może po prostu skupiłem się na niewłaściwych urządzeniach, ale z mojego osobistego punktu widzenia obawiam się, że OpenBeken wprowadzi potencjalnie więcej problemów niż rozwiązań dla mnie.

Jestem naprawdę ciekawy waszych historii sukcesu z OpenBeken.
    Jakie interesujące urządzenia masz w domu, jakie przypadki użycia rozwiązujesz za ich pomocą, za jaką cenę i gdzie mogę kupić sprzęt?

Znam listę kompatybilności urządzeń, ale prawie wszystkie urządzenia, które mnie zaciekawiły, nie są już dostępne na rynku.

Krótko mówiąc:
    Jakie urządzenia obecnie kupujesz i z powodzeniem używasz?
    Zanim kupię nowy sprzęt, np. na A**Exp***s, chciałbym wiedzieć, czy łatwo będzie go odblokować i zintegrować z moim domem.

Moje osobiste pole działania/zainteresowania:
    - bramki MQTT dla IR, RF433, Zigbee, BLE (mam używane bramki Tasmota, ale bez części zamiennych)
    - urządzenia do wyświetlania "informacji o statusie", "ostrzeżeń" lub podobnych (obecnie sam opracowałem małe rozwiązanie z 8x8 diodami LED RGB)
    - urządzenia głośnikowe do ogłaszania statusu/ostrzeżeń (np. wciąż otwarte okno lub niezamknięta brama garażowa)
    - urządzenie głosowe (bez chmury) do identyfikacji predefiniowanych "słów akcji" i aktywacji pewnego przepływu w automatyce domowej (w moim przypadku: Node Red)
    - piloty (obecnie uwielbiam używać pilotów IK*A zigbee typu Tradfri i Styrbar, które zapewniają wiele przycisków w jednej obudowie kompatybilnej z WAF)
    - czujniki temperatury (obecnie używam czujników XI**MI MI*A, ale nie lubię ogniw guzikowych, a urządzenia wymagają od czasu do czasu resetu zasilania)
    - wiele wtyczek pomiarowych do pomiaru zużycia energii i sterowania włączaniem / wyłączaniem według reguły (wyeliminowanie zużycia w trybie gotowości, np. dla drukarki sieciowej, ...)

jeszcze nie zainstalowane
    - czujniki zaniku zasilania z brzęczykiem alarmowym?
    - kontrolery do żaluzji lub podobne
    - <ciekawość przypadków użycia>

Chętnie udzielę więcej informacji na temat każdego z moich przypadków użycia, jeśli jesteś zainteresowany.

Pozdrawiam
    Eva
  • REKLAMA
  • #2 21104799
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12798
    Najlepszą rzeczą, jaką mogę polecić, jest lista, którą najprawdopodobniej już znasz, tutaj:
    https://openbekeniot.github.io/webapp/devicesList.html
    Możesz również zaznaczyć pole wyboru "Only detailed teardowns", aby zobaczyć pełne raporty użytkowników, z których wiele zostało napisanych bezpośrednio przeze mnie.
    Sflashowałem już setki urządzeń z powodzeniem i większość z nich działa bardzo dobrze, o ile wiesz, jak je skonfigurować. Najgorszym problemem, jakiego do tej pory doświadczyłem, jest niska jakość sprzętu, patrz:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3898805.html , ale można temu zapobiec w mniejszym lub większym stopniu, używając PowerSave 1

Podkreślam, że kupowanie urządzeń jest zawsze loterią, ponieważ elementy wewnętrzne mogą się zmieniać z czasem. Mimo to, po prostu kup jedną sztukę i opublikuj temat, pomogę z flashowaniem.

Niektóre z rzeczy, które wymieniłeś, mogą być lepsze w formie Zigbee, Zigbee jest zawsze zalecane dla urządzeń zasilanych bateryjnie, bez względu na to, jakiego oprogramowania układowego używasz.

Buzzery można dodawać do istniejących urządzeń, z OBK, istnieje wiele opcji....

Jeśli masz jakieś problemy z żarówkami BK7231T lub paskami BL602, otwórz również osobne tematy na pytania (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, ponieważ jestem pewien, że widziałem już Twój temat o żarówkach.... to rzeczywiście bardzo dziwny problem, wydaje się, że jesteś pierwszą osobą, która go zgłasza).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21104815
    evaluation
    Poziom 3  
    p.kaczmarek2 napisał:
    Jeśli masz jakieś problemy z żarówkami BK7231T lub paskami BL602, otwórz również osobne tematy na pytania (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, ponieważ jestem pewien, że widziałem już Twój temat dotyczący żarówek.... to rzeczywiście bardzo dziwny problem, wydajesz się być pierwszą osobą, która go zgłasza)

tak, już otworzyłem 2 osobne tematy.
    Urządzenie oparte na BL602 robi się bardzo gorące, a "PowerSave 1" nie ma jak dotąd żadnego wpływu na urządzenia BL602 (o ile zrozumiałem i sprawdziłem na moim urządzeniu)
    Urządzenie BK7231 obecnie już nie odpowiada, a wcześniej miało problemy z dostaniem się do mojej sieci lokalnej :-(
    =>jak dotąd 2/2 nieudane testy z OpenBekenem, ale jestem przekonany, że to nie jest normalne i prawdopodobnie moja wina!
  • #4 21105116
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12798
    Sądząc po aktualizacji w poprzednim temacie, problem z WiFi BK7231T jest już rozwiązany, więc 1/2 działają w tej chwili?

W takim razie mogę spróbować zajrzeć również do Twojego tematu BL602....

A co do Twojego pytania z pierwszego postu - co powiesz na to - czy możesz sam wybrać kilka urządzeń i oboje się nimi zajmiemy? Najpierw w oferty, a potem, jeśli zdecydujesz się je zamówić, pomogę w ich uruchomieniu (przynajmniej tak długo, jak są na obsługiwanych chipach)? Jeśli masz problem, zawsze otwieraj temat, możesz też wysłać mi link do tematu w prywatnej wiadomości, abym mógł go szybciej znaleźć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA