logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja spalonego tranzystora w module CDI Suzuki Savage LS 650 93

Bizza 06 Cze 2024 12:35 3378 68
Najlepsze odpowiedzi

Jaki tranzystor mógł być spalony w module zapłonowym Suzuki Savage LS 650 z 1993 roku i czym go zastąpić?

Najprawdopodobniej był tam darlington 2SD1071, który można zastąpić TIP152, ale samo wylutowanie i wymiana tranzystora nie rozwiązuje sprawy, jeśli uszkodzony jest cały moduł [#21109439][#21111543] W toku diagnostyki ustalono też, że w tym motocyklu to nie jest klasyczne CDI, tylko zapłon elektroniczny bateryjny/TCI, więc trzeba dobrać właściwy moduł do instalacji 12 V i odpowiednią cewkę, a nie cewkę do CDI [#21110281][#21113961] Ostatecznie silnik uruchomiono na module DC CDI po poprawnym podłączeniu: wyjście „do cewki” poszło na plus po stacyjce, „pickup” do czujnika, a przewodu gaszenia nie podłączano [#21115249][#21115330]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21109427
    Bizza
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    witam serdecznie, prośba o zidentyfikowanie tego spalonego tranzystora
    jest to modul CDI z motocykla Suzuki Savage LS 650 ( jeden cylinder ) rocznik 93
    motocykl zostal na wlaczonym zaplonie i temperatura uszkodzila modul oraz cewke.
    na moje oko wyglada na to, ze byl to tranzystor w izolowanej obudowie ktora sie stopila
    po wylutowaniu nie ma zadnych inych oznaczeń.

Spalony tranzystor na płytce modułu CDI motocykla Suzuki Savage LS 650. Spalony tranzystor na płytce modułu CDI motocykla.
  • REKLAMA
  • #3 21109449
    Bizza
    Poziom 4  
    >>21109439
    chyba tak bo zostalo kawalek tego oznaczenia i wyglada podobnie, dziekuje bardzo !
    a czy po tej plytce widac, ze cos jeszcze uleglo zniszczeniu ? ew co moge zmierzyc miernikiem zeby sprawdzic parametry ?

Zbliżenie na dwa tranzystory zamontowane na płytce drukowanej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21109472
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 573
    Ten motor ma zapłon przyśpieszany w dwóch krokach,a moduł jest ten sam co do GN 125,Marouder itp. Dzisiejsze CDI mają trzy punkty zmiany zapłonu.
    Proponuję zakupić pierwszy lepszy na 12DC (istotne).
    https://allegro.pl/listing?str...a%C5%82y&description=1&order=p

https://allegro.pl/oferta/modu...9c6e61630a3346ef7abf0742c8b1f5

https://allegro.pl/oferta/modu...24ef0862320b2d7366fdd6604cf017
    Identyfikacja spalonego tranzystora w module CDI Suzuki Savage LS 650 93
    Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to odcięcie awaryjne zapłonu z kierownicy .
    Na mniejszej kostce są więc albo piny zmostkowane,albo ten od gaszenia jest zwierany do masy przy gaszeniu.
    Suzuki robiło i odcięcie zasilania i zwieranie do masy.
    Masz prawdiopodobnie odcinanie prądu.
    Można zakupić do tego kostki na Ali za grosze,można też zakupić moduł w innej obudowie,np dedykowanej.
    https://allegro.pl/oferta/suzuki-gn125-gn-125-4t-modul-zaplonowy-zaplon-7275819534

EDIT : cewkę też nmasz tą samą co w 2000 modeli Suzuki i nie tylko.
    Pasują od Hyosung,Kreidler,Sachs i wszystkich 125 z tym silnikiem.
  • #5 21109846
    Bizza
    Poziom 4  
    Cewka od 125 do 650? jakoś to wszystko zbyt piękne żeby było prawdziwe :) wymieniłem ten tranzystor na ten co kolega wyżej pisał, cewka nowa JMP ale iskry brak.. Możliwe że iskrownik przy statorze padł? Kręci jak szalony, do cewki dochodzi prąd, ale nawet z samego kabla jak fajkę zdjąłem to iskry nie ma.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi, w tym rezystorami i tranzystorem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21109871
    m2606
    Poziom 34  
    Bizza napisał:
    Cewka od 125 do 650 ?

A jaka to różnica ?

Popatrz dobrze na nie,różnica jest jedynie w długości fajki,którą można przełożyć.
    Choć przy cenie zamiennika do Savage nie wiem czy się opłaca
    https://allegro.pl/oferta/cewka-zaplonowa-wys...DrEcxYCYdQY6cvZCOZoSHd-XYBEHkuwxoCu6IQAvD_BwE

https://allegro.pl/oferta/cewka-zaplonowa-pasuje-do-suzuki-savage-650-15077611360

Moduł prawdopodobnie jest uszkodzony nadal,choć możliwe jest że przebicie usadziło czujnik.
    Podepnij woltomierz i pokręć silnikiem,jak coś tam pokaże to jest sprawny.
    One tak mają,albo działa dobrze,albo wcale.
    Jeden przewód od czujnika jest na masie,drugi idzie wprost do CDI.

EDIT. Na cewkę idzie prąd,ale to ma być sygnał przerywany,iskra pzreskakuje w chwili zaniku prądu .Skoro nie ma przerwań to iskry też nie będzie.
    Nie zdejmuj przewodu jak krecisz,ew. włóż w niego świecę,bo kręcąc w powietrzu doprowadzisz do wyładowania wewnatrz cewki i przebijesz tym samym izolację na zawsze.
  • #7 21109882
    Bizza
    Poziom 4  
    ok.. jak czytam to rozumiem :) teraz powiedz mi jaki czujnik moglo uwalic, o ktorym wspomniales ? Da sie sprawdzic ten iskrownik bez otwierania dekla ? Dopiero co zalalem olejem po wymianie rozrzadu jest nowa uszczelka i szkoda mi to otwierac

Dodano po 3 [minuty]:

wydaje mi sie, ze na poczatku po wymianie tego tranzystora taka bardzo slaba iskra byla jak przytykalem sam kabel do bloku bez fajki, bo tez nie mialem pewnosci ze fajka jest ok po tym upaleniu, ale byla bardzo slaba taka 3 mm moze

Dodano po 5 [minuty]:

To sa przewody do CDI a ponizej schemat zielony i pomaranczowy to sa te od iskrownika ? Jak podllaczyc miernik ? Zaplon wlaczony ? Krecic silnikiem do pomiaru ? Sorry za pytania pewnie banalne dla wiekszosci, ale z elektryka nie mam za wiele wspolnego i nie chce czegos przeoczyc Wtyczka z przewodami elektrycznymi w różnych kolorach trzymana w dłoni.
    [img-1]
  • Pomocny post
    #8 21109898
    m2606
    Poziom 34  
    Mogło dojść do przebicia na obwód czujnika i został on po prostu pod prądem.
    Wątpię żeby takie 12v go uszkodziło,ale sprawdzić nie zaszkodzi.
    Nie musisz niczego otwierać,jak wspomniałem wcześniej to jeden przewód idzie na masę a drugi do CDI i tam możesz się do niego dobrać.Znajdziesz bez problemu po kolorach.
    Trzy przewody jednej barwy(przy silniku)to ładowanie,jeden od kontrolki luzu zwierany do masy (jeśli masz wyświetlacz biegów to będą w jednej wiązce wszystkie) i dwa od czujnika.
    Nie pamiętam już jak on tam ma,ale żeby się dostać to wystarczy zdjąć pewnie osłonę łańcucha i będzie widać czujnik wybieraka. Te trzy od ładowania i dwa od czujnika wału będą wchodziły w strefę mokrą,nie sposób się pomylić.
    Mam rozrysowanego koreańczyka na japońskim silniku,powinien mieć niemal tą samą instalkę.Możesz luknąć jak to działa,to będzie Ci łatwiej.
    Schemat elektryczny motocykla z oznaczeniami przewodów i komponentów.

Kolory oczywiście przypadkowo naniosłem,żeby tylko było widać.
    Poszukaj jakiegoś schematu to Ci powiem dokładniej co zrobić.
  • #9 21109907
    Bizza
    Poziom 4  
    Dobra wetknalem plus od miernika w zielony pin kostki DCI a minus do masy moto, po przekreceniu kluczyka pokazaly sie takie parametry

Wyświetlacz miernika UNI-T pokazujący wartość 0,93 V. Multimetr cyfrowy pokazujący odczyt 1.105 V

Dodano po 3 [minuty]:

>>21109907

A to jest nawet przy wylaczonym zaplonoe po przekreceniu wskakuje na 1.2 tak jak na zdjeciu wczesniejszym

Cyfrowy miernik napięcia UNI-T UT33B wskazujący wartość 0.977 V.
  • #10 21109916
    m2606
    Poziom 34  
    Źle. Zielony to pewnie masa.
    Jeśli dobrze widzę to w kostce jest przewód ekranowany,pewnie jest od czujnika.
    Musisz miernik podpiąć do masy a drugim końcem w ten ekranowany przewód,a potem zakręcić rozrusznikiem.
    Powinien pomimo bezwładności miernika widoczny być impuls.
  • #11 21109921
    Bizza
    Poziom 4  
    Zgadza sie miernik ustawiony na 20v i po zakreceniu rozrusznikiem wskoczylo na ponad 7 na chwile, nie krecilem dlugo tylko pyknalem
  • #12 21109925
    m2606
    Poziom 34  
    Gdyby odpalił to potrafią dawać 160-200v.
    Czujnik jest zatem sprawny.
    Masz normalną probówkę?
  • #13 21109932
    Bizza
    Poziom 4  
    Mam taka igle ze swiatelkiem i na koncu krokodylek, ale srubokreta ze swiatelkiem nie mam przy sobie

Na tym schemacie ten ekranowany przewod idzie do rozrusznika to o niego chodzilo ? Dobrze patrze ???
    Schemat elektryczny motocykla z kolorowymi liniami i symbolami.
  • #14 21109955
    m2606
    Poziom 34  
    Schemat elektryczny motocykla z legendą i opisami.
    Nie wiem jaką masz probówkę,ale najlepsza jest do tego taka z żarówką,bo obciąża obwód,a miernik czy dioda nie.
    Przy nędznym styku miernik pokaże poprawność,a jak się wepniesz to może nie wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #15 21110000
    Bizza
    Poziom 4  
    Na 1,2 sa te parametry co na zdjeciach wyzej, gdy krece rozrusznikiem niewiele sie zmienia w granicach 0,5V w gore lub w dol
    reszta probowka mierzona i wszystko jest tak jak piszesz, w przypadku sygnalu przerywanego probowka swieci slabym swiatlem i nie nazwalbym tego sygnalem przerywanym, bardziej przygasa niz miga, a jak przestaje krecic rozrusznikiem to swieci dalej tak samo slabo

Dodano po 3 [minuty]:

>>21110000
    teraz jeszcze podpialem plus z miernika do tego pinu 5 i jak krecilem rozrusznikiem to pokazuje 7,4V jak przestaje krecic dalej jest to napiecie na mierniku widoczne dopiero po wylaczeniu zaplonu sie kasuje tak jak bylo z zarowka

Dodano po 3 [minuty]:

Akumulator naladowany w razie co, mam tylko odpiete tylne kierunki i stop, ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia..
  • #16 21110140
    m2606
    Poziom 34  
    CDI jest uszkodzony ,cewka powinna mieć pełne napięcie,lub go nie mieć wcale w zależności od modelu.
    1-2 wpinałeś się między nie,czy badałeś między nimi a masą? Trzeba się wpiąć miernikiem w oba jednocześni i mierzyć miedzy nimi przy kręceniu.
  • #17 21110165
    Bizza
    Poziom 4  
    No mierzylem miedzy nimi a masa.. jutro rano sprawdze pomiedzy nimi.. ile powinien wskazywac miernik przy kreceniu ? jeszcze jakbys mi mogl napisac od jakich motocykli moglbym kupic modul, bo bede rano w sklepie moze beda mieli cos na miejscu.. w ogole dzieki za poswiecenie tyle czasu

Dodano po 28 [minuty]:

Pojade jutro do nich mam kawalek ale musze uruchomic moto na sobote..

https://www.italyracing.pl/pl/produkty,2,-1,1,50,cewki-i-moduly-zaplonowe.html
  • Pomocny post
    #18 21110281
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    m2606 napisał:
    Gdyby odpalił to potrafią dawać 160-200v.

Namieszałeś kolego :D. To nie jest moduł CDI, od tego trzeba zacząć. To elektroniczny zapłon bateryjny. Darlington NPN w zapłonie CDI?

Bizza napisał:
    teraz jeszcze podpialem plus z miernika do tego pinu 5 i jak krecilem rozrusznikiem to pokazuje 7,4V jak przestaje krecic dalej jest to napiecie na mierniku widoczne dopiero po wylaczeniu zaplonu sie kasuje tak jak bylo z zarowka

Ten pin 5 to w odniesieniu do schematu z #14? Tam po włączeniu zapłonu powinno być 12V a tranzystor wewnątrz modułu zwiera je do masy krótkim impulsami co generuje iskrę. Podłącz zamiast cewki tą próbówkę, powinna lekko błyskać podczas kręcenia.

Bizza napisał:
    motocykl zostal na wlaczonym zaplonie i temperatura uszkodzila modul oraz cewke.

Raczej w odwrotnej kolejności, w zapłonach elektronicznych z czujnikiem indukcyjnym jest to niemożliwe. W tradycyjnych z przerywaczem mechanicznym owszem, możliwe jest takie zatrzymanie silnika że styki będą zwarte i przez cewkę będzie płynął prąd...
  • #19 21110364
    Bizza
    Poziom 4  
    Tak pin 5 zolto-czarny przewod, za godzinke bede mogl sprawdzic to co napisales.
    Rozumiem ze zarowke wpiac w te dwa konektorki, ktore wpina sie w cewke ?
    A co do nazewnictwa, to na calym swiecie jak szukalem inf o tym tranzystorze to opisuja ten komp jako CDI stad moja sugestia 🤗
  • #20 21110370
    ArturAVS
    Moderator
    Bizza napisał:
    Rozumiem ze zarowke wpiac w te dwa konektorki, ktore wpina sie w cewke ?

Tak.
  • #21 21110423
    Bizza
    Poziom 4  
    Zarowka wpieta swieci jasno, podczas krecenia rozrusznikiem przygasa ale nie miga, takim sprzetem dysponuje Ręka trzymająca próbnik elektryczny w motocyklu
  • Pomocny post
    #22 21110432
    ArturAVS
    Moderator
    Ok. wygląda że moduł jest ok. (może ten fabrycznie trzyma cewkę pod napięciem?), iskra powinna pojawiać się w chwili przygasania kontrolki. Zmierz rezystancję cewki. Albo zrób manualny test. Podłącz do cewki + (ten fabryczny), zdejmij przewód WN i podepnij do jakiejś 100% sprawnej świecy (oraz masę świecy). Dotykając i puszczając, przewodem połączonym z masą drugiego wyprowadzenia cewki, powinna być iskra. Jeśli jej nie ma, to uszkodzona cewka. Pamiętaj że cewki do zapłonu CDI i elektronicznego nie są zamienne. Cewka do zwykłego/elektronicznego w CDI zadziała, odwrotnie nie i może uszkodzić moduł. Podanym wyżej sposobem, cewki do CDI nie sprawdzisz. Taka cewka potrzebuje kilkuset woltów a nie 12.
  • #23 21110434
    Bizza
    Poziom 4  
    Na pinie nr 5 jest 0,6V po wlaczeniu zaplonu jak zakrece rozrusznikiem nic sie nie zmienia

Dodano po 7 [minuty]:

Rezystancja jest pierwotna 3 miernik ust. Na przejsciu na 200 pokazuje 2.8, a wtorna 20.2 na wyjsciu z fajki

W manualu jest, ze pierwotne ma byc 1-7 a wtorne 10k- 25k

Dodano po 45 [sekundy]:

I tak bylo po zakupie cewki, nic sie nie zmienilo

Dodano po 4 [minuty]:

Do cewki dochodzi 12,7 po zaplonie. Cewka jest nowa JMP dedykowana do tego motocykla, swieca jest nowa irydowa na ktorej motocykl chodzil przed usterka przez jakies 2 tygodnie.
    Sprobuje zrobic ten test teraz

Zrobilem test i nie ma iskry, kupilem nowa swiece i iskry tez brak
  • #24 21110514
    m2606
    Poziom 34  
    Bizza napisał:
    No mierzylem miedzy nimi a masa.. jutro rano sprawdze pomiedzy nimi..

Więc jedziemy dalej.Rano już było,jak wynik pomiarów?
  • #25 21110519
    Bizza
    Poziom 4  

Aaa nie napisałem.. między pom. a ziel. Nie ma w ogóle napięcia, gdy puszcza m rozrusznik schodzi na ułamek sekundy na -0,15 V taki minimalny ruch

Dodano po 7 [minuty]:

No i jest jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem wspomnieć, zanim wczoraj zaczelismy rozbierałem fajkę żeby zobaczyć czy w środku jest wszystko ok, że środka wyleciały te 4 elementy które potem włożyłem w tej kolejności co na zdjęciu, ale nie wiem czy tak też powinno było być to zrobione, bo zaskoczyło mnie to wypadając ze środka :) po wyjęciu tak 1/3 sprężynki była w białym nalocie który oczyściłem.

Czarna fajka zapłonowa leżąca na stole warsztatowym, obok cztery rozłożone elementy.
  • Pomocny post
    #26 21110525
    ArturAVS
    Moderator
    Bizza napisał:
    miedzy pom. a ziel. Nie ma wogole napiecia,

Jest jest, to krótkie impulsy i takim miernikiem ich nie wyłapiesz, zresztą moduł je odczytuje skoro próbówka Ci przygasała.
    Bizza napisał:
    Zrobilem test i nie ma iskry

Niedobrze.
    Bizza napisał:
    Cewka jest nowa JMP dedykowana do tego motocykla

Do jakiej wersji zapłonu, CDI czy elektronicznego? Różnicę Ci wyżej wyjaśniłem.
  • #27 21110536
    Bizza
    Poziom 4  
    A to dobre pytanie.. cewka jest taka jak z linku ponizej o takim oznaczeniu, ale sprzedajacy nie pytali mnie o konkrety tylko o model motocykla

https://allegro.pl/oferta/cewka-jmp-7003097-13724838861

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz widze ze na tej stronie jest inny nr czesci dedykowany, wyglada na to ze sie pomylili ???

https://maxmoto.pl/produkt/112886-cewka-zaplo...Q0DsEjJkjMhPLrCLdNyv56EUJm92KdARoCuiIQAvD_BwE

Mozesz to zweryfikowac ?
  • #28 21110543
    m2606
    Poziom 34  
    m2606 napisał:
    Powinien pomimo bezwładności miernika widoczny być impuls

Bizza napisał:
    gdy puszczam rozrusznik schodzi na ulamek sekundy na -0,15 V taki minimalny ruch

Jak wyżej,taki miernik nie da pełnego,dokładnego pomiaru,ale wystarczy żeby cokolwiek było wiadomo.

ArturAVS napisał:
    moduł je odczytuje skoro próbówka Ci przygasała.

Przydasanie probówki jest prawdopodobnie spowodowane tym że przy sprężaniu opory powodują spadek napięcia w całej instalacji.
    Nie wiem co w tym module robi napięcie na pin4 (umownie 4) .Opóźnia zapłon ,czy jest to sygnał do podniesienia napięcia żeby zrównowazyć jego spadek przy kręceniu.
    Po prostu nie pamiętam ,a dokumentacji nie mam. Może w manualu jest opisane.
    Tak czy inaczej napięcie tam dostaje kiedy trzeba ,szukam jedynie z ciekawości.
  • #29 21110546
    ArturAVS
    Moderator
    m2606 napisał:
    Opóźnia zapłon ,czy jest to sygnał do podniesienia napięcia żeby zrównowazyć jego spadek przy kręceniu.

Opóźnia, jak miałby te napięcie podnieść?

m2606 napisał:
    Przydasanie probówki jest prawdopodobnie spowodowane tym że przy sprężaniu opory powodują spadek napięcia w całej instalacji.

Przydałby się oscyloskop... @Bizza powtórz próbę z wykręconą świecą (chyba że poprzednia tak była robiona).

Masz jeszcze tą oryginalną spaloną cewkę? Daj fotkę.
  • #30 21110551
    Bizza
    Poziom 4  
    Z wykrecona swieca tez delikatnie przygasa

Dodano po 8 [minuty]:

Taknjaknprzegladam to na ebay czy w innych sklepach zagranicznych JMP o tym oznaczeniu co ja kupilem jest oferowana do tego motocykla do wszystkich rocznikow do 2000 roku moj jest z 93 wiec chyba cewka jest ok.. zastanawiam sie jeszcze czy ta fajka jest dobrze zlozona, ale nie moge znalezc zadnych informacji na ten temat a nie mam innej zeby zamienic

Dodano po 2 [minuty]:

Zbliżenie na cewkę zapłonową z oznaczeniem F6T507 trzymaną w dłoni Zbliżenie na uszkodzoną cewkę zapłonową trzymaną w ręku. Cewka zapłonowa trzymana w ręku w warsztacie. Cewka zapłonowa oznaczona F6T507 trzymana w dłoni.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji spalonego tranzystora w module zapłonowym (CDI/TCI) motocykla Suzuki Savage LS 650 z 1993 roku. Uszkodzenie modułu i cewki nastąpiło wskutek pozostawienia zapłonu włączonego, co spowodowało przegrzanie i stopienie obudowy tranzystora, prawdopodobnie typu darlington 2SD1071, który można zastąpić tranzystorem TIP152. W toku diagnostyki zweryfikowano, że cewka zapłonowa nowej generacji (JMP) jest dedykowana do tego modelu, a czujnik indukcyjny wału jest sprawny, co potwierdziły pomiary napięć impulsowych i testy z probówką. Wskazano, że moduł zapłonowy jest elektronicznym zapłonem bateryjnym (TCI), a nie klasycznym CDI, co ma znaczenie przy doborze cewki i modułu. Uszkodzenie modułu jest przyczyną braku iskry, a wymiana samego tranzystora nie wystarczy – konieczna jest wymiana całego modułu. Zaproponowano zakup zamienników modułów zapłonowych kompatybilnych z cewką i czujnikiem, np. modułów z motocykli Suzuki GN 125 lub skuterów 4T, z zastrzeżeniem, że cewka musi być dedykowana do zapłonu elektronicznego (TCI), a nie CDI. Po podłączeniu nowego modułu i prawidłowym okablowaniu motocykl odpalił i działa poprawnie. Wskazano również na różnice między zapłonem CDI a TCI, ich zasadę działania oraz konieczność stosowania odpowiednich komponentów. Dyskusja zawierała liczne wskazówki dotyczące pomiarów napięć, testów iskry, oraz prawidłowego montażu elementów zapłonowych, a także linki do ofert części zamiennych i schematów. Autor potwierdził skuteczność zastosowanego rozwiązania i podziękował za pomoc.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA