logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrome na Windows 10 - jeden profil zamyka przeglądarkę podczas logowania

VIGOR_PICTURES 08 Cze 2024 23:49 1101 3
REKLAMA
  • #1 21112063
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Witajcie,
    Temat zakładam tutaj bo już nie mam pomysłu.
    Otóż, znajomej popsuł się jeden z profili w przeglądarce Chrome. Z relacji właścicielki laptopa usłyszałem że spokojnie sobie projektowała stronę internetową w Canvie i Chrome "zaczął wolniej działać". No to przeglądarkę i resztę aplikacji wyłączyła, uruchomiła komputer ponownie (oryginalny Windows 10 64-bit ze wszystkimi aktualizacjami). Wszystko działa z wyjątkiem jednego profilu. Początkowo podczas próby otwarcia przeglądarki na chwilkę (0.5s) pojawiało się okienko bez treści i zamykało. Za którąś próbą uruchomienia aplikacja zaczęła się uruchamiać do ekranu głównego z wyborem profili użytkowników. Wybranie feralnego profilu momentalnie otwiera nowe okno bez treści (jeden ze screenshotów)i zamyka aplikację bez żadnego błędu.
    Zastanawiam się jak temat ugryźć. Przeglądarka została odinstalowana i zainstalowana ponownie. Antywirus jest aktualny i nie wykrył żadnych błędów.
    Może ktoś miał podobny problem i sobie poradził. Na moje to w folderze z profilem utworzył się plik, który zawiesza przeglądarkę.
    Dodatkowo utworzyłem profil wydmuszkę, który funkcjonuje bez problemów ale próba usunięcia go zawiesza przeglądarkę do tego stopnia że najpierw mam "zajęty" kursor a przy próbie kliknięcia Windows stwierdza "aplikacja nie odpowiada".
    Niestety nie bardzo wiem na jakiej zasadzie funkcjonują profile w Chrome i co można usunąć. Jakieś pliki cache? W folderze z profilami użytkowników (C:\Users\<USER>\AppData\Local\Google\Chrome\User Data) znalazłem zarówno folder użytkownika, który spędza sen z powiek właścicielce laptopa (a tym samym mi) jak i folder Default. Możliwe, że wina leży nie po stronie właściwego użytkownika a właśnie tego Default?
    W Chrome mam uruchomioną opcję tworzenia raportów, ale w folderze nic się nie tworzy.
    Ekran wyboru profili użytkowników w Google Chrome z kilkoma profilami do wyboru. Zrzut ekranu Google Chrome z wyborem profili użytkowników i błędnym działaniem.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21112120
    Siwutki76
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Cześć

Wygląda na to, że problem z profilem użytkownika w Google Chrome może być spowodowany uszkodzonym plikiem w folderze profilu. Oto kroki, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu:

Kroki do rozwiązania problemu:
    Utwórz kopię zapasową danych profilu:

Przed przystąpieniem do naprawy, wykonaj kopię zapasową folderu profilu użytkownika. Znajduje się on w folderze C:Users<USER>AppDataLocalGoogleChromeUser Data<Profil Użytkownika>. Skopiuj cały folder profilu w bezpieczne miejsce.
    Usuń pliki cache i bazy danych:

Wejdź do folderu profilu użytkownika (C:Users<USER>AppDataLocalGoogleChromeUser Data<Profil Użytkownika>) i usuń następujące pliki:
    Cache
    Cookies
    History
    Favicons
    Current Session
    Current Tabs
    Visited Links
    Te pliki mogą być uszkodzone i powodować problemy z uruchomieniem przeglądarki.
    Sprawdź plik Preferences:

Plik Preferences w folderze profilu może być uszkodzony. Możesz spróbować usunąć go lub przenieść w inne miejsce, a następnie uruchomić Chrome ponownie. Przeglądarka utworzy nowy plik Preferences z domyślnymi ustawieniami.
    Sprawdź rozszerzenia:

Wejdź do folderu Extensions (C:Users<USER>AppDataLocalGoogleChromeUser Data<Profil Użytkownika>Extensions) i przenieś wszystkie foldery rozszerzeń w inne miejsce. Następnie uruchom Chrome, aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany. Jeśli tak, spróbuj dodawać rozszerzenia z powrotem po jednym, aby zidentyfikować problematyczne rozszerzenie.
    Reset ustawień Chrome:

Jeśli przeglądarka uruchamia się na innym profilu, przejdź do ustawień Chrome na tym profilu i wybierz opcję "Resetuj ustawienia do ich wartości domyślnych". To może pomóc w naprawie uszkodzonych ustawień w problematycznym profilu.
    Utwórz nowy profil:

Jeśli powyższe kroki nie pomogą, możesz utworzyć nowy profil użytkownika w Chrome i ręcznie przenieść dane, takie jak zakładki, hasła i historię przeglądania. Upewnij się, że synchronizujesz te dane z kontem Google, aby łatwo je przenieść do nowego profilu.
    Dodatkowe uwagi:
    Oprogramowanie antywirusowe: Upewnij się, że oprogramowanie antywirusowe nie blokuje żadnych plików lub procesów Chrome. Spróbuj tymczasowo wyłączyć antywirus i sprawdź, czy problem nadal występuje.

Reinstalacja Chrome: W niektórych przypadkach może pomóc całkowita deinstalacja Chrome wraz z usunięciem folderu profilu użytkownika, a następnie ponowna instalacja przeglądarki. Pamiętaj, aby wcześniej wykonać kopię zapasową ważnych danych.

Moje zdanie
    Uszkodzone pliki w folderze profilu są częstym źródłem problemów z przeglądarką. Wykonanie kopii zapasowej i stopniowe usuwanie plików, które mogą powodować problemy, to dobry sposób na zidentyfikowanie źródła problemu. Jeśli te kroki nie przyniosą rezultatu, utworzenie nowego profilu użytkownika i ręczne przeniesienie danych może być najprostszym rozwiązaniem.

Powodzenia w naprawie! Mam nadzieję, że uda się szybko rozwiązać problem.

Pozdrawiam,

Moderowany przez ArturAVS:

Ze względu na wypowiedzi łudząco przypominające te od AI, blokuję pisanie do czasu wyjaśnienia.

• REKLAMA
  • #3 21112169
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Serdecznie dziękuję za bardzo rozbudowana odpowiedź. Siadam do komputera i będę sprawdzał.
    Dam znać co było winowajcą. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
  • #4 21112178
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    To nie rozbudowana odpowiedz tylko kopia z jakiejs strony lub chatgpt ;-)

Pobierz Chrome Portable i tam sprawdzaj kopie swojego profilu, mozesz utworzyc nowy i zgrac do niego zakladki, ciastka i co tam chcesz z tego uszkodzonego i sprawdzic czy jest ok. Wykluczysz tez sama przegladarke.
REKLAMA