logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kosztuje zmiana położenia klucza gazowego? A ile kosztuje obrócenie pozycji otworu wentylacyjne

pseudocfoch 09 Cze 2024 12:22 255 2
  • #1 21112423
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Pojechałam do IKEA po plan remontu kuchni. Niestety między lodówką będzie brzydka szczelina, bo jest tam klucz gazowy, a ludzie z IKEA mówią, że nie można go zakryć i musi być dostępny. Podobnie po stronie wentylacyjnej musi być szczelina.

Ile powinienem wydać na zmianę położenia rury gazowej? Muszę ją przesunąć o 60 cm w lewo. Również punkt wentylacji znajduje się wewnątrz „kolumny” (coś za rurą), skierowanej w prawą stronę. Czy mogę to zmienić, aby wskazywało przednią stronę?

Moja kuchnia jest już mała, a wentylacja i gaz jeszcze zajmują więcej miejsca.

W IKEA powiedziano mi, że zabrania się zakrywania rury gazowej i punktu wentylacyjnego, nawet jeśli zapłacę za instalację.

Uwaga: nie lubię gotować na kuchenkach indukcyjnych.
  • #2 21113031
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2599
    Wydać to powinieneś zero złotych.
    Ale kosztować to Cię może od kilkuset złotch do kilkudziesieciu tysięcy złotych, albo i więcej.
    A ile w rzeczywistości będzie kosztować to zależy od wielu rzeczy: rodzaj budynku i jego wysokość, wymagania administratora budynku co do technologii instalacji gazowych (stalowa spawana, stalowa skręcana, miedziana lutowana, miedziana zaciskana), czy będzie wymagany nowy projekt oraz czy zrobisz samowolę budowlaną i ktoś się przyczepi czy też wszystko "z papierami".
    Co do klucza i w którą stronę ma być skierowany to tylko mogę się domyślać o co Ci chodzi. Czy chodzi o zawór gazowy? Czy chcesz go tylko obrócić, czy przesunąć o te 60cm?
    Rozumiem, ze ktoś nie wie jak coś nazwać, albo nie umie się wysłowić, ale czasami jedno zdjęcie potrafi powiedzieć więcej jak tysiąc napisanych bez ładu i składu wyrazów.
  • #3 21113348
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Mówię o dwóch różnych tematach:
    1. Gaz: Muszę przesunąć zawór gazowy o 60 cm w lewo.
    2. Wentylacja: Muszę obrócić położenie punktu o -90 stopni
REKLAMA