logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windy zwracające energię do sieci w małych obiektach - kwestie techniczne i prawne

rubens17 11 Cze 2024 19:13 894 16
REKLAMA
  • #1 21115608
    rubens17
    Poziom 10  
    Ocena: 4

Czy ktoś ma przemyślenia na temat wind zwracających energię do sieci energetycznej? Przy montażu takich wind w dużych obiektach jak np. biurowce energia oddana do sieci pójdzie na bieżące potrzeby budynku, a co z mniejszymi obiektami i możliwością niekontrolowanego wpychania energii do sieci elektroenergetycznej? Przy liczniku jednokierunkowym zapłacimy za energię pobraną i wygenerowaną. Czy zakłady energetyczne widzą problem w windach oddających energię do sieci?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21115646
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 557
    Winda nie zużywa aż tak dużo energii. Choć ilość wind jest potężna,to jednak koszty instalacji na jednostkę są chyba za wielkie ,dlatego nikt się tym nie zajmuje .
  • REKLAMA
  • #3 21115823
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    rubens17 napisał:
    Przy liczniku jednokierunkowym zapłacimy za energię pobraną i wygenerowaną. Czy zakłady energetyczne widzą problem w windach oddających energię do sieci?
    Myśle, ze założą licznik dwukierunkowy.
    Ale za oddaną energie w np. w fotowoltaice mało płacą.
  • #4 21115994
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 429
    rubens17 napisał:

Czy zakłady energetyczne widzą problem w windach oddających energię do sieci?
    Pozdrawiam

Zależnie od licznika, dotychczas większość liczników elektronicznych liczyło sumę i odbiorca płacił za energię oddaną jako pobraną, obecnie jak licznik ma rozdzielone 1.8.0 i 2.8.0 to oddanie jest gratis i temat się zamyka.

Stare liczniki indukcyjne jak miały hamowanie wsteczne to nie było wpływu oddawania na wskazanie, jak nie miały to się odkręcały 1:1

Przykład: licznik założony 1.04.2024 w nowym bloku na ADM(winda+oświetlenie):

pobór
    1.8.0 do dzisiaj 750kWh
    oddawanie
    2.8.0 do dzisiaj 33kWh
  • #5 21116039
    rubens17
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zgodnie z wytycznymi Schindlera zwrot może sięgać nawet 4,5 kW, dalej w wytycznych jest informacja, że budynek musi absorbować całą tę energię. Więc co w sytuacji, jak mamy mniejszy budynek i niekoniecznie będzie absorbowany całą energię? Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś zakładał licznik dwukierunkowy dla windy z odzyskiem energii.

Fragment tekstu dotyczący odzysku energii w budynkach z windami.

=Grzegorz= napisał:

Przykład: licznik założony 1.04.2024 w nowym bloku na ADM (winda + oświetlenie):

Licznik dwukierunkowy był założony specjalnie pod windę?
  • #6 21116115
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    rubens17 napisał:
    Zgodnie z wytycznymi Schindlera zwrot może sięgać nawet 4,5kW
    kW to jest moc = wartość chwilowa energii.
    Energia ilość kWh będzie mała - bo to moc x czas - czyli kasa znikoma.
  • #7 21116134
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    rubens17 napisał:

Licznik dwukierunkowy był założony specjalnie pod windę?

Od dawna wszystkie liczniki montowane jako nowe są dwukierunkowe (i zdalne (dotyczy TAURON), oddzielają przepływ w każdą stronę.
    ZE sprawdza tylko czy nie ma błędu w połączeniu na licznika (wprowadzanie do sieci jest wykrywane przez program).
  • #8 21116175
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 839
    Ja jestem bardziej radykalny w sprawie wind. Należy poukładać wieżowce na bokach i będą oszczędności energii.

Taki jak obecnie rozrost miast w górę jest już niczym nie uzasadniony.
    Próby oszczędzania tam energii mnie się kojarzą z próbami leczenia raka w późnym stopniu rozwoju.

Nowoczesne miasto może wyglądać tak:
    Widok na gęsto zabudowane centrum miasta z wieloma wieżowcami nad zatoką.
    https://architektura.info/architektura/polska_i_swiat/superkilen
    Mieszkać w Kopenhadze,
    Panorama Kopenhagi z lotu ptaka, z widocznymi czerwonymi dachami i morzem w tle.
    czy w takiej termitierze?
    Widok z lotu ptaka na dzielnicę w Kopenhadze z charakterystycznym różowym placem Superkilen.
  • REKLAMA
  • #9 21116188
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ostatnio ktoś już poukładał te wieżowce na boku, było głośno o tym :D

Widok z lotu ptaka na osiedle z rzędami jednakowych domów szeregowych.

4 Piętra to wcale nie jest dużo a winda powinna być, gdzie jej nie ma są koncepcje dobudowywania wind do starych bloków.
  • REKLAMA
  • #10 21116290
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    =Grzegorz= napisał:
    4 Piętra to wcale nie jest dużo a winda powinna być,

Oczywiście że to dobro powinno być, ale przy 4 kondygnacjach to nie inna bajka niż przy 40.
    Są jakieś punkty optymalne pod kątem zapotrzebowania na energię i w projektowaniu miast i budynków powinno się tego dążyć.
    Jeżeli miasto tego nie robi i pozwala na wolną amerykankę to jakiekolwiek późniejsze działania są tylko "pudrowaniem pryszczy".
  • #11 21116435
    m2606
    Poziom 34  
    Staszek_Staszek napisał:
    Należy poukładać wieżowce na bokach i będą oszczędności energii..

Są ważniejsze rzeczy jak oszczędności energii za wszelką cenę.
    Takie "nowoczesne" zabudowy jak pokazałeś to też wrzód na d..e i nie są wcale takie nowoczesne.
    Najgorsze z nich to właśnie różne trójkąty (mieszkałem, wiem).
    Jak wieje, to w ciągach jeszcze bardziej wieje. Nie ma słońca, nie ma przejścia/przejazdu, jeden drugiemu w okna zagląda, o każdym jednym słyszalnym "kichnięciu" nawet mówić nie ma co. Zieleń "tradycyjna" w takich miejscach się nie utrzymuje na całym ich obszarze, albo wymaga dodatkowej inwestycji/opieki. Zaraz tworzą się też różnego rodzaju 'półświatki', zbieranina żuli, zbiorowe śmietniki na jednym końcu (a ludzie to świnie, wystawią śmieci przed bramę). Mamy też przeważnie w takim przypadku doczynienia z jednym potężnym parkingiem, albo oblężeniem przez samochody że palca nie wetkniesz. Wszystkie oszczędności energii nie są warte tych wszystkich strat.
    Jak dla mnie to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie przeciwieństwo tej przytłaczającej nowoczesności, czyli zabudowa rozproszona i dużo zieleni.
  • #12 21116478
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    m2606 napisał:
    zabudowa rozproszona i dużo zieleni.

Ideał, szkoda tylko że większość nie szuka takich mieszkań.
    Takie rozwiązania aby nie były poza zasięgiem finansowym mas wymagają potem sporo pracy.
    Ogrzewanie, odśnieżanie, dowożenie dzieci itp. większość ludzi jest leniwa.
    Ja leniwy nie jestem i chciałbym tak zamieszkać, niestety dla mnie już za późno.
    Lata mi lecą i dlatego zamieszkałem w bloku.
  • #13 21116491
    m2606
    Poziom 34  
    Ja mam na myśli właśnie bloki, tylko nie "w kupie".
    Kilka lat temu się przeprowadziłem do wolnostojącego z takiego w szeregu.
    4 piętra w osobnym bloku mają same zalety w porównaniu do 10-cio piętrowego czy nawet niższego tasiemca.
    Ja też nie jestem leniwy, a wręcz może nadpobudliwy jak na swój wiek, ale też wybrałem blok.
    Względy finansowe i po części rozsądek, choć własne podwórko to moje marzenie...
    Decydujący wpływ na przeprowadzkę miały właśnie te oszczędności energii wynikające z mieszkania w takim ciągu i związane z tym wszystkie "dogodności".
    Tytułowa winda mnie nie obchodziła bo mieszkałem niżej i nie musiałem korzystać, na tym koniec plusów.
    Może jeszcze na plus było to, że pranie schnęło jak szalone bo wiecznie wiało, ale żeby kolorowo nie było to ten sam wiatr zabrał mojej córce sanki z balkonu (to nie żart).

"pranie schnęło" -jaki obciach,nie wiem dlaczego zacząłem popełniać takie błędy...
  • #14 21116613
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    m2606 napisał:
    Ja mam na myśli właśnie bloki, tylko nie "w kupie".

To nie ma takiej opcji, ja się wprowadziłem do nowych bloków w 2015 (Kraków), obecnie są zabudowane z każdej strony że z sąsiadami można się wymieniać cukrem przez okno na wyciągnięcie ręki :)
  • #15 21116710
    m2606
    Poziom 34  
    Ja wiem jak się dzisiaj buduje,tylko że to nie jest wcale dobre.
    Przeniosłem się 3 lata temu,ale wybrałem miejsce gdzie nikt nie postawi następnego budynku.
    Wiadomo że w dużych miastach terenu jest jak na lekarstwo,jest też coraz droższy i gęstej zabudowy uniknąć się nie da,ale jak jest ona w "nieładzie" ,choćby pozornym,to jest to o wiele mniej uciążliwe dla życia.
    To tutaj
    Widok z góry na osiedle z rzędami identycznych domów szeregowych.
    jest dla mnie nie do przyjęcia. Ktoś kupi i zamieszka w tym strasznym miejscu ,ale raczej nie dlatego że mu się to super podoba.
  • #16 21116729
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2830
    Ten typ budowy deweloperskiej nazywa się zabudową łanową.
    Wracając do głównego tematu to nie wiedziałem, że istnieją windy z odzyskiem energii. A może nie istnieją? Wydawać by się mogło że tej energii z odzysku jest bardzo mało a sam układ sterowania windy sie komplikuje. Ile tej energii jest w rzeczywistości? Windy mają przecież przeciwwagi przez co nie odzyska się aż tak dużo tej energii.
  • #17 21116793
    m2606
    Poziom 34  
    Ktoś_tam napisał:
    Windy mają przecież przeciwwagi przez co nie odzyska się aż tak dużo tej energii.

Nie licząc strat z niepełnej sprawności układu to tyle samo co bez przeciwwag,o ile ktoś nie wprawadzi się na stałe przestanie opuszczać mieszkanie i zrobi kurs w jedną stronę.
    Przeciwwagi zmienią jedynie proporcje zużycia i odzysku między kierunkami ruchu.
    Nawet energia na bezwładność pozostanie constans.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie techniczne i prawne związane z windami odzyskującymi energię w małych obiektach. Uczestnicy zauważają, że windy nie zużywają dużej ilości energii, a koszty ich instalacji mogą być zbyt wysokie, co ogranicza ich popularność. Wskazano na potrzebę stosowania liczników dwukierunkowych, które umożliwiają oddawanie energii do sieci, jednak w praktyce wiele instalacji korzysta z liczników jednokierunkowych, co może prowadzić do problemów z rozliczeniem energii. W przypadku mniejszych budynków, nie zawsze możliwe jest pełne wykorzystanie energii oddawanej do sieci. Uczestnicy podkreślają, że nowoczesne rozwiązania w budownictwie powinny uwzględniać optymalne zapotrzebowanie na energię oraz efektywność energetyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA