logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez

socrates324 16 Cze 2024 09:12 7209 6
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21120534
    socrates324
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,

więc kupiłem tę "inteligentną" lampę sufitową LED .

Działa z czymś, co wydaje się być zastrzeżonym pilotem 2,4 GHz i chińską aplikacją o nazwie "LampSmart Pro".

Natknąłem się na ten post HomeAssistant i miałem nadzieję, że będę mógł z tego skorzystać. Niestety lampa nie jest sparowana.

Otworzyłem sterownik LED i znalazłem coś, co wydaje się być "płytką komunikacyjną" (do której podłączony jest przewód antenowy), która wykorzystuje układ TMALLGENIE TG7111B (EMM4912324DDWF).

Zbliżenie płytki komunikacyjnej z układem TMALLGENIE TG7111B.

Teraz chciałbym zintegrować lampę z moją automatyką domową. Ponieważ integracja ESP32, do której link znajduje się powyżej, nie działa, próbuję znaleźć alternatywne sposoby.

zadałem pytanie na forum asystentów domowych , gdzie zachęcono mnie do opublikowania mojego pytania tutaj.

Możliwe drogi, które przychodzą mi do głowy:

- inżynieria wsteczna (odtwarzanie?) poleceń wysyłanych przez zastrzeżonego pilota 2,4 GHz
    - wymienić płytkę komunikacyjną na np. ESP32

- wymienić sterownik LED na Shelly. W ten sposób moja ostatnia próba, przy użyciu Shelly RGBW2. Mogę z powodzeniem włączyć światła LED, ale tylko w "zimnej bieli", tj. nie mogę zmienić temperatury barwowej. Co dziwne, sterownik LED, z którym lampa została dostarczona, ma tylko dwa przewody wyjściowe (biały i czarny). Zastanawiam się, jak udaje im się zmienić temperaturę barwową?

W każdym razie wszelkie spostrzeżenia dotyczące przetwarzania są bardzo mile widziane, ponieważ jest to moje pierwsze tego rodzaju przedsięwzięcie :)

miłego weekendu!
  • REKLAMA
  • #2 21120661
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12621
    Witamy na forum, czy możesz podać więcej szczegółów na temat urządzenia?
    To nie Tuya, więc nie możemy liczyć na TuyaMCU?
    Mówisz, że w środku jest osobny moduł WiFI i osobny MCU?
    Jak są połączone, czy używają portu UART do komunikacji?
    Czy obwód RF jest podłączony bezpośrednio do modułu WIFI, czy do MCU?

Możemy spróbować coś wymyślić, ale najpierw potrzebujemy więcej informacji. Może również podstawowy szkic połączeń mógłby pomóc.

Dodano po 6 [minutach]:

socrates324 napisał:

- wymienić sterownik LED na Shelly. W ten sposób moja ostatnia próba, przy użyciu Shelly RGBW2. Mogę z powodzeniem włączyć światła LED, ale tylko w "zimnej bieli", tj. nie mogę zmienić temperatury barwowej. Co dziwne, sterownik LED, z którym lampa została dostarczona, ma tylko dwa przewody wyjściowe (biały i czarny). Zastanawiam się, jak udało im się zmienić temperaturę barwową?

Do tej pory spotkałem się z trzema rodzajami sterowania CW:
    - dwa PWM - jeden steruje diodami chłodnymi, drugi ciepłymi (sterowanie klasyczne)
    - "naprzemienne sterowanie CW" - dwa PWM - ale pierwszy kontroluje temperaturę, drugi jasność.
    - protokół "I2C-like" dla układów takich jak SM2135, BP5758, są one często używane do pełnego RGBCW.
    EDIT: Opcja 4 to protokół podobny do WS2812B. Wymaga 3 przewodów, zasilania, masy i danych.

Ponownie, nie jestem jeszcze w stanie w pełni zwizualizować, jak działa twoja lampa, więc wszelkie dodatkowe zdjęcia / informacje będą bardzo pomocne

EDIT2: Jeśli płytka komunikacyjna ma tylko ten układ SOIC, bez modułu WiFI to być może najprostszym sposobem byłaby wymiana na ESP, tego też możemy spróbować. Ale jeśli płytka komunikacyjna ma tylko ten układ SOIC, to w jaki sposób ta lampa komunikuje się z aplikacją mobilną przez WiFi? Ale w opisie nie ma wzmianki o WiFI... co może oznaczać, że rzeczywiście nie ma WiFI, ale może zamiast tego Bluetooth? Pytanie więc brzmi: jak podłączyć lampę Bluetooth do HA....?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21120986
    socrates324
    Poziom 2  
    Dzięki za zaproszenie :-)

Z tego, co wiem, to nie jest Tuya, ale jakieś zastrzeżone rzeczy. Jeśli chodzi o rysunek: w tym momencie sam mam niewiele informacji, ale podzielę się tym, co mam nadzieję będzie pomocne. Jeśli jest jakaś konkretna rzecz, którą chciałbyś, żebym wypróbował - po prostu zapytaj. Schemat połączenia GoMioo GM-LXTM-F z anteną przewodową i połączeniami LED Ale zrobiłem dodatkowe zdjęcia obejmujące to, co mam nadzieję będzie / może być istotne:

EDIT: facet, który zaimplementował integrację ESP32 Home Assistant odkrył, że aplikacja komunikuje się przez BLE. A Bluetooth Low Energy byłoby raczej trudne do odwrócenia jak powiedziano mi w wątku Home Assistant .
    Załączniki:
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez IC_Daughterboard.jpeg (245.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez Cover with technical data.jpeg (257.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez Cover and LED Driver Bird Eye VIew.jpeg (225.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez Dautherboard Top View and MOSFET.jpeg (225.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez Dautherboard and MOSFET.jpeg (213.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez ICs between Dautherboard and MOSFET.jpeg (181.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez IC between Input CAP and yellow GM2200-R.jpeg (150.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez PCB view from right side.jpeg (117.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez Dautherboard backside 01.jpeg (175.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez Dautherboard back side 02.jpeg (191.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez PCB bottom view.jpeg (231.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez PCB left side view.jpeg (224.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez PCB front side view.jpeg (187.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez LED wires connector.jpeg (221.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampy LED kompatybilne z LampSmart Pro: komunikacja z chipem TMALLGENIE lub jak dodać adres. LED bez black and white wire from PCB to LED.jpeg (249.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21121257
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Więc to nawet nie jest WiFi... ok, najprostszym sposobem byłoby zbadanie tej części:
    Zbliżenie na płytkę obwodu drukowanego z różnymi komponentami elektronicznymi w obudowach SOIC.
    Czy to są tranzystory MOSFET? Czy sterowniki LED? Jak są podłączone?
    A następnie spróbuj zastąpić sekcję RF modułem ESP8266 lub podobnym modułem WiFi.

Które piny układu RF (obudowa SOIC) są podłączone do tych tranzystorów MOSFET / sterowników LED?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21122403
    socrates324
    Poziom 2  
    >>21121257
    Mała aktualizacja: nie udało mi się zbadać tego wczoraj, a obecnie jestem w podróży służbowej, więc nie będę miał szansy przyjrzeć się temu ponownie do nadchodzącego weekendu.
  • Pomocny post
    #6 21122406
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ok, możemy poczekać. Spróbujemy zrobić "przeszczep mózgu" do ESP, gdy będziesz gotowy. Powinno to być bardzo proste, ponieważ moduł RF również wydaje się działać na 3,3 V.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21127944
    socrates324
    Poziom 2  
    Próbowałem więc dotrzeć do sedna sprawy i znalazłem kilka "przeszkód"...

1. Wygląda na to, że producent próbował zeskrobać etykiety na układach scalonych. Na dwóch z trzech układów scalonych z rzędu całkowicie zniknęły, a drugi jest ledwo czytelny. Użyłem mikroskopu USB, mając nadzieję na lepsze wyniki.
    Zbliżenie układu scalonego z częściowo zeskrobanymi oznaczeniami. Te duże wydają się być "30N30D", ale nie mogłem znaleźć żadnych arkuszy danych online.

Zbliżenie na układ scalony z ledwo widocznym oznaczeniem 2233B. Małe mają oznaczenie 2233B, ponownie nie udało mi się znaleźć żadnych arkuszy danych.

2. Obecnie brakuje mi sprzętu, aby naprawdę "pingować" obwód. Mam pod ręką multimetr, ale końcówka jest zbyt duża, aby mieć pewność, gdzie podłączam i sprawdzam ciągłość.

3. Lampa naprawdę brzydko pachnie, jakby była pełna chemikaliów, które dostają się do powietrza. Nie jest to coś, co wkrótce zainstaluję w moim salonie.

4. Znalazłem to repozytorium Github lampify , które zapewnia małą aplikację CLI do parowania przez BLE z lampą i wysyłania poleceń. Nie jest idealna i wymaga Raspberry PI, ale wydaje się działać. W idealnym świecie byłbym w stanie przenieść ten kod na ESP32, ale ponieważ brakuje mi jakiejkolwiek znajomości C, jest to poza moim zasięgiem.

5. Wstawię teraz lampę do garażu, aby pozbyć się zapachu. Spróbuję też zmajstrować skrypt w Pythonie, aby móc sterować lampą przez MQTT, korzystając z binarium "lampify".

Z przyjemnością podjąłbym się tego przedsięwzięcia wymiany mózgu lampy, ponieważ jestem pewien, że mógłbym się wiele nauczyć. Bardzo doceniam Twoje wsparcie i chciałbym Ci jeszcze raz podziękować.

Ale na razie odłożę "projekt lampy" do czasu, aż wszystkie chemikalia opadną.

Miłego weekendu!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił inteligentną lampę sufitową LED, która działa z zastrzeżonym pilotem 2,4 GHz oraz aplikacją "LampSmart Pro". Chciałby zintegrować lampę z systemem automatyki domowej, jednak napotkał trudności w parowaniu urządzenia. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące inżynierii wstecznej poleceń pilota oraz analizy komunikacji między modułami. Użytkownik odkrył, że aplikacja komunikuje się przez Bluetooth Low Energy (BLE), co może utrudniać proces integracji. Wskazano również na potrzebę zbadania połączeń w obwodzie oraz możliwości zastąpienia sekcji RF modułem ESP8266. Użytkownik napotkał trudności z identyfikacją układów scalonych w lampie, a także zauważył nieprzyjemny zapach wydobywający się z urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA