logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znikające pliki MP4 i JPG z karty SD - brak wykrycia przez oprogramowanie do odzyskiwania

annatokalskaat 25 Cze 2024 15:18 921 13
REKLAMA
  • #1 21131865
    annatokalskaat
    Poziom 3  
    Z mojej karty SD "zniknęły" niektóre pliki MP4 i JPG. Nie zostały usunięte, bo nie wykrywa ich żadne oprogramowanie do recoveru (EaseUS, RescuePro Deluxe i kilka pomniejszych). Inne, które faktycznie usuwałam, są dla tych aplikacji widoczne, a te konkretne gdzieś się ukryły. Przez moment były widoczne na Androidzie, jednak bez możliwości odtworzenia. Aktualnie pliki nie są widoczne na żadnym urządzeniu i w żadnym systemie, CMD też nie widzi. Nie wiem jaka jest skala problemu, na razie 2 pliki.
    Co może być przyczyną i jak je odzyskać?
  • REKLAMA
  • #2 21131868
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Ile razy można powtarzać że JAKAKOLWIEK próba odzyskania powinna być poprzedzona wykonaniem kopii posektorowej za pomocą DMDE i dopiero wtedy można pracować na KOPII a nie oryginale bo w przeciwnym wypadku nie odzyska się NIC.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21132035
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    annatokalskaat napisał:
    Nie zostały usunięte, bo nie wykrywa ich żadne oprogramowanie
    - to właśnie raczej wskazówka w kierunku usunięcia.
    annatokalskaat napisał:
    EaseUS, RescuePro Deluxe
    - to te programy nie są "pomniejsze"?
    sosarek napisał:
    Ile razy można powtarzać że JAKAKOLWIEK próba odzyskania powinna być poprzedzona wykonaniem kopii posektorowej
    - dowolnie dużo, do nieskończoności. O tym jest praktycznie w każdym wątku dotyczącym odzyskiwania danych.
    annatokalskaat napisał:
    Nie wiem jaka jest skala problemu, na razie 2 pliki.
    - my też nie wiemy...dlatego czym prędzej powinieneś zabezpieczyć to, co masz, a dopiero potem zastanawiać się
    annatokalskaat napisał:
    Co może być przyczyną i jak je odzyskać?

Przyczyn może być co najmniej kilka począwszy od pierwszych objawów umierania karty, skończywszy na błędzie użytkownika. Wykonaj kopię, informuj o ewentualnych błędach. Potem będziemy się zastanawiać dalej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 21135742
    annatokalskaat
    Poziom 3  
    Ok, wykonałam kopie posektorową karty w stanie aktualnym- brak błędów. Może opiszę temat od początku, będzie łatwiej dojść przyczyny.
    Zdjęcia / filmy z drona na SD włożyłam do adaptera i przejrzałam na PC ( Win 10 Pro) bezpośrednio z karty. Usunełam kilkanascie plikow, które uznałam za zbędne i wyłączyłam kompa z kartą w gnieździe. Po ponownym uruchomieniu chciałam skopiować zawartość na HDD, ale zaczęło krzyczeć, że kartę trzeba sformatować. Użyłam chkdsk i karta powrociła do funkcjonalności. Skopiowałam pliki na HDD i dopiero przeglądając Kopie odkryłam, że brakuje nagrań, których NA PEWNO NIE USUWAŁAM ŚWIADOMIE. Do każdego pliku MP4 dołaczone są pliki SRT oraz LRF, które pozostały i na tej podstawie jestem w stanie zidentyfikować czego mi brakuje. Jest to 6 plików MP4 i 2 pliki jpg.
    Przepuściłam SD przez Rescue Pro Deluxe, recover it, disk drill, drw, ease US. I tak, nie zrobiłam kopii karty, bo pierwszy raz mam do czynienia z taką sytuacją, proszę i konstruktywne uwagi zamiast fali hejtu.
    Wszystkie one wypływały pliki, które faktycznie usunełam, ale na gdzie nie było śladu po tych 8 zaginionych plikach. Ponadto jak ściągnęłam sobie dla sprawdzenia pliki MP4 celowo usunięte, nie miały one informacji wsadowych, wyskakiwał bład 0xc00d36e5
    Cześć z nich można naprawić Stellar Repair Video, ale nie wszystkie.
    Idąc za Waszą radą zainstalowałem DMDE, zrobiłam kopie, ale wynik skanowania dokładnie taki sam - pliki przeze mnie usunięte widoczne i możliwe do odzysku, jednak tych zaginionych dalej nie widać.
    Jest ogromna ilość plików, których nie da się zidentyfikować po nazwie i ciężko określić, czy to mój plik, bo są pozbawione informacji wsadowych, nie mogę ich odtworzyć.
    Na podstawie wielkości LRF i SRT określiłam zakres wielkości zaginionych plików i kopiuje te, które pasują, ale na razie żaden nie jest zaginionym.
    Proszę o wskazówki, co dalej mozna zrobić.
    Nic nie nadpisywalam na karcie.
    Z góry dziekuje
  • #5 21135767
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    A co to za karta pamięci? Gdzie była kupowana?
  • REKLAMA
  • #6 21135800
    kaleron

annatokalskaat napisał:
    Użyłam chkdsk i

...voila! - mamy najbardziej prawdopodobną przyczynę utraty plików. Po jakimś uszkodzeniu struktur logicznych chkdsk po prostu usunął wszystko, co mu w jakiś sposób nie pasowało do jego wizji artystycznej - w tym też i Twoje pliki. Ponieważ metadane opisujące te pliki zostały zniszczone, zostaje Ci wyszukiwanie po sygnaturach (RAW).
    annatokalskaat napisał:
    proszę i konstruktywne uwagi zamiast fali hejtu.
    - zalecenie wykonania kopii posektorowej jest jak najbardziej konstruktywną uwagą.
    annatokalskaat napisał:
    Wszystkie one wypływały pliki, które faktycznie usunełam
    - bo metadane od tych plików się zachowały, a od
    annatokalskaat napisał:
    tych 8 zaginionych
    zniszczył chkdsk. Programy nie potrafią znaleźć czegoś, czego nie ma. W sensie - jest nadzieja, że plik sam w sobie jest, stąd propozycja skanu w DMDE z zaznaczoną opcją wyszukiwania RAW, co, jak widzę, już zrobiłaś i widzisz rezultat. Niestety po zniszczeniu metadanych na nic więcej liczyć nie możesz.
    W dodatku masz jeszcze jeden problem. O ile w przypadku zdjęć, zazwyczaj pliki nie są pofragmentowane i możesz je łatwo przesortować po miniaturach, to filmy są zapisywane trochę inaczej. Ponieważ aparat/kamera nie wie z góry, jak długi będzie to film, zapisuje najpierw materiał video, a dopiero na końcu tworzy nagłówek pliku. Stąd zawsze są to pliki pofragmentowane i zarówno pomniejsze programy, jak i bardziej zaawansowane w trybie wyszukiwania RAW odzyskują te pliki jako uszkodzone. Metoda naprawy tych plików jest dość prosta, ale żmudna. Wymaga odpowiedniego uszeregowania tych plików w/g ich kolejności na karcie w adresacji LBA i manualnym przenoszeniu klastrów zawierających nagłówek do plików o jeden wcześniejszych. Innej drogi nie ma, bo chkdsk wyczyścił też informację o łańcuchach klastrów, w jakich znajdowały się te pliki a tablicy alokacji plików. Możesz spróbować zrobić mapę klastrów i powtórzyć wyszukiwanie ograniczając się do zakresów zawierających wolne klastry - to Ci pozwoli uniknąć duplikatów plików, jakie masz dostępne w strukturze logicznej. Być może zaginione pliki znajdują się w sąsiedztwie plików SRT i LRF.

Tu masz indtrukcję do DMDE:
    https://dmde.com/pl/manual/toc.html
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 21136441
    annatokalskaat
    Poziom 3  
    SanDisk Extreme micro SDXC 128GB V30
    190/90 MB/s
  • REKLAMA
  • #8 21140966
    annatokalskaat
    Poziom 3  
    Zdjęcia faktycznie udało się odzyskać - dziękuję.
    Zrobiłam porządną inwentaryzację braków z przypisaniem wielkości plików, znalazłam zależności, które pozwoliły ustalić dokładną wielkość zaginionych plików. W RAWach jest dużo plików MP4 o podobnych rozmiarach, jednak nie mają metadanych i nie wiem co zawierają. Próbuję je nadać poprzez recover_mp4 + ffmpeg, ale wyskakują różne błędy (not enough frame, invalid NAL...). Tu nic na razie nie wskoram, więc powracam do mapy klastrów, która jest już wyższą szkołą jazdy. Proszę o wskazówki jak ją sensownie zrobić.
    Mam też mnóstwo plików *.CHK, z których każdy rozmiarowo jest wielokrotnością 131072B i lecą aż do >320MB, co pewnie jest wielkościami poszczególnych klastrów. Czy mogą to być przydatne pliki?
  • Pomocny post
    #9 21142104
    kaleron

Możliwe, że to są fragmenty plików, jakich szukasz. Chkdsk często tak wyrzuca pogubione klastry. Zwróć uwagę, czy suma rozmiarów tych plików mniej więcej (raczej ciut więcej) odpowiada sumie rozmiarów utraconych plików. Dużo masz tych plików? Jeśli kilkanaście, to może jesteśmy prawie w domu:) Otwórz w hex-edytorze jakiś sprawny plik mp4 i zobacz, jak się zaczyna. Potem porównaj pliki chk i zobacz, czy jakieś z nich zaczynają się podobnie. Sprawdź w pierwszej kolejności te najmniejsze = zawierające 1 klaster. Jeśli znajdziesz coś podobnego, spróbujemy to poskładać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 21182427
    annatokalskaat
    Poziom 3  
    >>21142104
    Zaginionych plików mam 105, z czego ważnych 4 sztuki.
    Ilość plików CHK: 1961
    Całkowity rozmiar CHK przekracza zaginioną zawartość o jakąś 1/5 (może czegoś nie doszacowałam)
    Najmniejsze w notatniku otwierają się po chińsku, reszta brak nagłówków.
    Większe nadzieje wiązałabym z folderem RAW, gdzie też są pliki pocięte, ale przynajmniej są sklasyfikowane jako .mp4. Tu mam 196 plików o łącznej wadze 7-krotnie przewyższającej moje zaginione.
    Czy przy takich liczbach odzyskanie w ogóle jest możliwe?
  • #11 21182463
    kaleron

annatokalskaat napisał:
    Czy przy takich liczbach odzyskanie w ogóle jest możliwe?
    - tak - to tylko kwestia czasu i włożenia odpowiedniego wysiłku w sklejanie fragmentów. Jak pisałem wyżej - najbardziej prawdopodobny wariant fragmentacji wiąże się z przyklejeniem przez program nagłówka pliku do następnego pliku, podczas gdy w oryginale możemy się spodziewać, że był związany z poprzednim. Niestety duża liczba plików *.chk względem zaginionych plików każe się obawiać, że faktyczna fragmentacja była większa i składanie fragmentów we właściwej kolejności może być dużo bardziej skomplikowane. Niestety w praktyce odzyskiwania danych dość często zdarzają się sytuacje, kiedy dane da się odzyskać, ale nikomu się nie chce/nikogo nie stać, by zapłacić za związaną z tym pracę. Czasem też zadanie jest wykonalne, ale w nieakceptowalnym czasie. Tym bardziej szkoda zniszczonych przez chkdsk metadanych.

annatokalskaat napisał:
    Całkowity rozmiar CHK przekracza zaginioną zawartość o jakąś 1/5 (może czegoś nie doszacowałam)
    - pliki *.chk zajmują całe klastry do końca - oryginalne pliki rzadko mają rozmiary z wyrównaniem do końca klastra.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21193013
    annatokalskaat
    Poziom 3  
    Wprawdzie nie są to pliki, od których zależy istnienie ludzkości, ale skoro już poświęciłam trochę czasu na identyfikację problemu, to chętnie też poskładam fragmenty. Rozpiętość czasowa ma znaczenie drugorzędne w zestawieniu z możliwością nauczenia się czegoś nowego. Cierpliwości w takich tematach mi nie brakuje, za to potrzebuję poprowadzenia "za rączkę" w przypadku pierwszego zestawu. Jak już będę wiedziała jak, to resztę sobie ogarnę. Na chwilę obecną nie potrafię czytać tablicy alokacji, a co się z tym wiąże - nie wiem, które fragmenty są ze sobą powiązane, a od tego chyba należałoby zacząć?
  • Pomocny post
    #13 21193105
    kaleron

Tablica alokacji FAT jest takim jakby spisem treści dla plików znajdujących się na partycji. Informacja o pierwszym klastrze pliku znajduje się w rekordzie katalogu opisującym ten plik. Ponieważ pliki często zajmują więcej, niż jeden klaster, kolejne numery klastrów musisz odnaleźć na podstawie tablicy. Jeśli znasz numer pierwszego klastra, musisz znaleźć jego opis w tablicy i odczytać wartość następnego klastra.

Tablicę alokacji możemy rozpatrywać jako tabelę wartości w czterech 4-bajtowych kolumnach (dla FAT32 i exFAT = dla FAT 16 tych kolumn jest 8 dwubajtowych, FAT 12 jest trochę bardziej zamieszany i pozwolę sobie ten temat pominąć ) i wierszach, jakich liczba zależy od liczby klastrów na partycji. Dlatego potrafi się ciągnąć przez wiele sektorów. pierwsze dwa rekordy są zajęte przez sygnaturę, po jakiej komputer poznaje, że to tablica FAT - dlatego nie mamy klastrów nr 0 i 1, a pierwszy klaster ma numer 2.

Jak już popatrzymy na tablicę alokacji plików, jak na taką tabelę, zobaczymy szereg kolejno ułożonych wartości. Niektóre z nich mają specyficzne znaczenie. Np. 0x00000000 oznacza wolny klaster, a 0x0FFFFFFF (dla FAT32 - jaki tak naprawdę w tablicy alokacji używa wartości 28-bitowych, dlatego najstarsze (pierwsze zero) cztery bity są zawsze wyzerowane) lub 0xFFFFFFFF dla exFAT oznacza koniec łańcucha klastrów.

Ważna uwaga - te wartości czytamy od prawej do lewej, jak w notacji typowej dla alfabetu arabskiego i hebrajskiego (to się nazywa Little Endian), a nie do lewej do prawej, jak jesteśmy przyzwyczajeni (Big Endian). I czytamy wartości całymi bajtami. Dlatego wartość CA 56 DF 24 powinniśmy przeczytać jako 24DF56CA. Czy powinienem też szerzej wyjaśnić kwestię systemu szesnastkowego? Na razie przyjmuję, że to nie jest dla Ciebie problemem, ale jak mi napiszesz, że jest, to rozwinę temat.

I tak patrząc od lewej do prawej od początku tablicy FAT mamy dwa czterobajtowe rekordy zajęte przez sygnaturę i kolejny rekord już odpowiada klastrowi nr 2. Typowo w klastrze nr 2 jest katalog główny, ale ta sama zasada składania klastrów działa dla wszystkich obiektów. Numer zawarty w opisie wskaże Ci kolejny klaster, gdzie znajduje się dany plik lub katalog, a żeby kontynuować wyszukiwanie następnych, musisz odnajdywać odpowiednie rekordy w tablicy.

Na początku jest łatwo - ostatni rekord pierwszego wiersza opisuje klaster numer 3, potem 4-7, 8-11 itd., ale przy dużych wartościach takie wyszukiwanie p[rzez manualne odliczanie jest kłopotliwe. Zauważ, że w hex-edytorze każdy sektor zajmuje 32 linijki. 32x4 = 128. Dlatego możesz podzielić numer, jakiego szukasz mod 128 (ja to sobie dzielę od razu w systemie szesnastkowym, bo mam praktykę, ale dla Ciebie piszę w dziesiątkowym - jeśli uznasz, że dasz rady i wolisz dzielić w szesnastkowym, to masz 20 linii po 4 kolumny = 80 rekordów w sektorze) i w ten sposób uzyskasz numer sektora (oczywiście licząc od początku tablicy), w jakim znajdziesz opis kolejnego sektora. Resztę z powyższego dzielenia podziel przez 4, a otrzymasz numer linii, gdzie znajduje się szukany opis. Reszta z tego drugiego dzielenia powie Ci, który rekord w tym wierszu jest właściwy (0 - na samym początku wiersza, potem 1 i 2, na końcu 3).

W ten sposób możesz ustalać kolejność klastrów. Jeśli plik nie jest pofragmentowany, kolejne numery będą po prostu o 1 większe - wtedy bez tego całego liczenia możesz przesuwać się pozycja za pozycją. Wiem, że przy takim opisie i na samym początku to może wyglądać strasznie, ale jak załapiesz, o co w tym chodzi, wcale nie jest takie trudne, tylko trochę żmudne.

Tylko, że obawiam się, że po użyciu chkdsku tablica FAT ucierpiała i nie da Ci wystarczająco dobrych odpowiedzi. Dlatego spróbuj:
    - ustalić, które pliki chk równocześnie zawierają sygnaturę pliku video (są odnajdywane jako filmy w wyszukiwaniu RAW) - powinnaś dać rady to ustalić porównując numery w nazwach obu grup plików)
    - powycinać po 1 klastrze z tych plików chk.
    - próbować doklejać do najwcześniejszego nagłówka (o najniższym numerze w nazwie) wcześniejsze pliki chk (to daje największe prawdopodobieństwo, ale nie gwarancję sukcesu),
    - powtarzaj operację dla kolejnych nagłówków eliminując z puli pliki chk już wykorzystane do rekonstrukcji innych filmów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 21734013
    kaleron

Przepraszam, że długo trwało, ale żyję w ciągłym niedoczasie, a chciałem, żeby poradnik był jak najbardziej uniwersalny. Oczywiście, jeśli będzie taka potrzeba, możemy go bardziej uszczegółowić:
    https://kaleron.edu.pl/odzyskiwanie-filmow-z-kamer-i-aparatow.php
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Z karty SD SanDisk Extreme micro SDXC 128GB V30 zniknęły pliki MP4 i JPG, które nie są wykrywane przez popularne programy do odzyskiwania danych (EaseUS, RescuePro Deluxe, Disk Drill, Recover It, DMDE). Po usunięciu części plików i użyciu narzędzia chkdsk karta wymagała formatowania, co prawdopodobnie spowodowało uszkodzenie struktur logicznych i metadanych plików, skutkując ich ukryciem i brakiem możliwości odtworzenia. Pliki SRT i LRF pozostały, co pozwoliło zidentyfikować brakujące pliki. Próby odzyskania plików RAW i ich naprawy za pomocą recover_mp4 i ffmpeg napotkały błędy związane z uszkodzonymi nagłówkami i fragmentacją danych. Występuje duża liczba plików *.CHK, które mogą być fragmentami utraconych plików, jednak ich składanie wymaga analizy tablicy alokacji FAT i ręcznego łączenia klastrów. Proces odzyskiwania jest czasochłonny i wymaga zaawansowanej wiedzy o strukturze systemu plików FAT32/exFAT oraz narzędzi do analizy i składania fragmentów. Zalecane jest wykonywanie kopii posektorowej karty przed dalszymi próbami odzysku, aby nie utracić danych bezpowrotnie. Udostępniono również link do szczegółowego poradnika dotyczącego odzyskiwania filmów z kamer i aparatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA