logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Amica AD220 nadmiernie chłodzi i zużywa dużo energii - co sprawdzić?

Pan.Kropa 09 Lip 2024 16:10 630 11
  • #1 21148660
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1193
    Witam. Mam lodówkę Amica AD220. Ma około 20 lat. Od nowości był z nią problem. Nadmiernie chłodziła. Kilka lat stała nieużywana. Teraz chciałbym ją zastosować jako dodatkową stojącą w innym pomieszczeniu, do chłodzenia butelek z napojami itp. Zawsze sądziłem, że winny jest w niej termostat. Kupiłem nowy, ale to niewiele zmieniło. Na pozycji 1 termostatu a jest ich 6 od wczoraj zużyła 1.2 kWh. Na tę chwilę stoi pusta, ale wewnątrz zamrażalnika czuć syberyjski mróz. W chłodziarce 4 stopnie. Uważam, że zbyt często się załącza. Nadmienię, że przeglądałem stan uszczelek w drzwiczkach i wszystko jest na moje oko dobrze. Uszczelki wszędzie ładnie przylegają, nie ma żadnych szpar.
  • Pomocny post
    #2 21148682
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 185
    A jak byś dał coś, co włącza lodówkę co godzinę/45min/30min na 15/20/25 minut?
  • #4 21148846
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    buszyl33 napisał:
    A jak byś dał coś, co włącza lodówkę co godzinę/45min/30min na 15/20/25 minut?
    W ostateczności można. Ale wolałbym żeby temperaturą sterował termostat.
    78db78 napisał:
    Czyli termostat źle wchodzi do parownika. Trzeba poszukać takiego co ma skalę od -13"C a ni 19 jak fabryczny, a agregat się wyłącza w ogóle?
    Ja nie wiem w które miejsce on wchodzi. Termostat ma kapilarę, około metrowej długości. W lodówce jest rurka w którą wsuwa się kapilarę. Agregat włącza się i wyłącza co jakiś czas. Spróbuję jeszcze zapełnić lodówkę artykułami, i potestować ją przez kilka dni.
  • #6 21149220
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Myślę że kapilara weszła tak jak należy. Czuć wyraźny opór, takie stukanie jakby kapilara dochodziła do końca zaślepionej rurki. Wieczorem lodówkę zapełniłem produktami. Przez jakiś czas będę obserwował jej zachowanie jak i zużycie prądu.
  • Pomocny post
    #7 21149290
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 185
    Autorze. A jak byś potraktował lodówkę jak większą zamrażarkę. Piszę tak, bo mam psa i czasem kupuję mięso z przeceny, no i mam trudności by upchnąć je w swoich zamrażarkach. Poza tym często markety sprzedają b. dobre mięso w b. atrakcyjnej cenie. To tak na marginesie :
    P.S. Autorze! Błagam, nie przekładaj tego na później.
  • #8 21149317
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Nie wiem o co ci chodzi, o co mnie błagasz? W tej lodówce zamrażarka raczej nie wielka.
  • #9 21149352
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2834
    78db78 napisał:
    lodówka musi być pełna powietrze źle rozprowadza ciepło.

Co za bzdury wypisujesz! Przecież właśnie powietrze "rozprowadza ciepło", a w zasadzie chłód, w objętości komory chłodziarki czy zamrażarki. W związku z tym zapełnienie komory prowadzi do utrudnienia ruchu konwekcyjnego powietrza, czyli UTRUDNIA "rozprowadzanie ciepła".
    Pan.Kropa napisał:
    Od nowości był z nią problem. Nadmiernie chłodziła.

Czyli jakie temperatury były w komorze chłodziarki? Aleeee...
    Pan.Kropa napisał:
    W chłodziarce 4 stopnie.

Nie wiadomo w którym miejscu, ale 4 oC to jak najbardziej prawidłowa temp w chłodziarce.
    Z resztą to i tak sukces, bo w tej chorej konstrukcji (parownik za ścianą tylną) uzyskanie, w starszej lodówce, 4 oC w komorze chłodziarki, jest wyczynem.
    Termostat jest tzw. parownikowy. Tzn kapilara termostatu "mierzy" temp parownika chłodziarki, czyli rurki za tylną ścianką zalanej pianką. Dlatego jest specjalna śliska, plastikowa rurka prowadząca kapilarę.
    Kapilary nie ma co wciskać na siłę, bo może ona przejść dalej niż powinna i umiejscowić się nie przy parowniku, ale w ...piance.
    Ogólnie to moje kondolencje. Lodówka jest pobierającym duże ilości energii el. ....złomem. Sorry, ale tak jest prawda.
  • #10 21149650
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    jack63 napisał:
    78db78 napisał:
    lodówka musi być pełna powietrze źle rozprowadza ciepło.

Co za bzdury wypisujesz! Przecież właśnie powietrze "rozprowadza ciepło", a w zasadzie chłód, w objętości komory chłodziarki czy zamrażarki. W związku z tym zapełnienie komory prowadzi do utrudnienia ruchu konwekcyjnego powietrza, czyli UTRUDNIA "rozprowadzanie ciepła".
    Jeśli chodzi o mnie to nie chce się wymądrzać bo nie jestem żadnym specem od chłodnictwa. Ale myślę że załadowane i schłodzone produkty stanowią coś jak magazyn ( bufor) chłodu. Pusta komora lodówki szybciej się ogrzeje więc i częściej musi się włączać agregat. W każdym razie takie jest moje myślenie.
    jack63 napisał:
    Pan.Kropa napisał:
    Od nowości był z nią problem. Nadmiernie chłodziła.

Czyli jakie temperatury były w komorze chłodziarki? Aleeee...
    Od nowości działała zero-jedynkowo. Produkty w chłodziarce były na pół przymrożone. I nie dało się tego wyregulować. Bo albo nadmiernie chłodziła, albo nie chłodziła wcale. Regulacja termostatem nic nie dawała.
    jack63 napisał:
    Pan.Kropa napisał:
    W chłodziarce 4 stopnie.

Nie wiadomo w którym miejscu, ale 4 oC to jak najbardziej prawidłowa temp w chłodziarce.
    W najwyższej części chłodziarki.
    jack63 napisał:
    ermostat jest tzw. parownikowy. Tzn kapilara termostatu "mierzy" temp parownika chłodziarki, czyli rurki za tylną ścianką zalanej pianką. Dlatego jest specjalna śliska, plastikowa rurka prowadząca kapilarę.
    Kapilary nie ma co wciskać na siłę, bo może ona przejść dalej niż powinna i umiejscowić się nie przy parowniku, ale w ...piance.
    Trudno jest kapilarę wcisnąć na siłe bo po prostu by się wygieła i uszkodziła. Jak pisałem wcześniej kapilara wchodzi do oporu. Słychać było delikatny stuk, tak jakby kapilara stukała o koniec zaślepionej rurki. Na pewno nie wszedła w piankę,
    jack63 napisał:
    Ogólnie to moje kondolencje. Lodówka jest pobierającym duże ilości energii el. ....złomem. Sorry, ale tak jest prawda.
    Ja nie wiem bo nigdy w życiu nie bawiłem się w pomiary ile prądu zużywają lodówki. Dopiero teraz pierwszy raz bawię się w takie coś. Pusta zużyła w ciągu doby około 1.2 kWh. Z tym że była włączona jako ciepła, nieużywana kilka lat. Więc jakby nie patrzyć zużyła więcej energii bo musiała się schłodzić. Wczoraj ją zapełniłem produktami, i przez kilka dni będę monitorował ile zużywa prądu. Ja nie wiem jakie są normy zużycia prądu przez takie urządzenia. Więc nie wiem czy 1.2 kWh w ciągu doby, to jest wartośc mała, duża czy bardzo duża.
    jack63 napisał:
    Ja mam naturę że nie lubię wyrzucać rzeczy które jeszcze mogą działać. Ta chłodziarka wizualnie bardzo dobrze wygląda. Jeżeli będzie się dobrze sprawować to może jeszcze działać wiele lat. Tym bardziej że nie będzie ona używana przez cały rok, tylko około 7 ,8 miesięcy w roku. Pozostaje tylko kwestia zużycia prądu. Ta zużywa 1.2kWh na dobę. Ale to jeszcze będę testować. Niech doba jej pracy przy obecnych cenach prądu kosztuje około 1.2zł. Miesięcznie około 36zł. Ja jakoś nie wierzę że nowa współcześnie kupiona zużyje zdecydowanie mniej energii.
  • Pomocny post
    #11 21150546
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2834
    Pan.Kropa napisał:
    Jeśli chodzi o mnie to nie chce się wymądrzać bo nie jestem żadnym specem od chłodnictwa. Ale myślę że załadowane i schłodzone produkty stanowią coś jak magazyn ( bufor) chłodu. Pusta komora lodówki szybciej się ogrzeje więc i częściej musi się włączać agregat. W każdym razie takie jest moje myślenie.

Myślenie jest poprawne tylko .... nie na temat. Ty piszesz o bezwładności cieplnej, a "temat" mojej reakcji na wpis dotyczył "rozprowadzania ciepła".
    Jak można napisać, że "powietrze źle rozprowadza ciepło" gdy jest ono głównym, poza promieniowaniem, środkiem transportu ciepła po objętości komory. Ruch powietrza związany z konwekcją lub wymuszony/wspomagany wentylatorem w ogóle umożliwia pracę lodówki jako urządzenia chłodniczego.
    Pan.Kropa napisał:
    Od nowości działała zero-jedynkowo.

Każde urządzenie chłodnicze ze sprężarką on/off działa zero-jedynkowo. Tzn sprężarka pracuje (jedynka) lub nie (zero).
    Pan.Kropa napisał:
    Produkty w chłodziarce były na pół przymrożone. I nie dało się tego wyregulować. Bo albo nadmiernie chłodziła, albo nie chłodziła wcale.

Taki jest "urok" tej chorej konstrukcji. Jak jeszcze jest, jak prawdopodobnie w tym przypadku, błąd wykonania (to co jest POD pianką!) i termostat nie ma dobrej informacji o temp parownika, to takie rzeczy się dzieją.
    Twój przypadek jest szczególny, bo z reguły jest odwrotnie. Tzn w komorze chłodziarki nie da się uzyskać prawidłowo niskich temperatur.

Pan.Kropa napisał:
    Pusta zużyła w ciągu doby około 1.2 kWh.

To nie jest wcale tak bardzo dużo, choć sporo jak na lodówkę 147 cm wysokości. 438 kWh/rok.
    Tak dla porównania moja beko 185 ma zuzywać ok 200 kWh/rok (wg. deklaracji producenta).
    Oczywiście sporo zalezy do warunków otoczenia lodówki i nastaw temperatur.
    Swoją droga większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego ile płaci za prąd zużyty przez lodówkę. Nawet jak jest sprawna, a co dopiero gdy ma, niewiedzącego o tym użytkownika, awarię.
  • #12 21155874
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Dziś minął tydzień od jej włączenia. Zużyła 9,5 kWh. Z tym że na przykład w sobotę załadowałem do niej około 10 litrów napojów, plus ciężar szkła. Więc przez sobotę miała co robić. Temperatura po schłodzeniu oscyluje w granicach 5-6 °C. Takie zużycie prądu jest dla mnie do zaakceptowania. Więc zdecydowałem się na jej dalsze użytkowanie. Zakup nowej zwróciłby się może po kilku latach. Pod warunkiem że nowa zużywałaby o połowę prądu mniej, oraz że by się nie zepsuła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z lodówką Amica AD220, która nadmiernie chłodzi i zużywa dużo energii. Po wymianie termostatu na nowy, problem nie został rozwiązany. Lodówka, mimo ustawienia na najniższą temperaturę, osiąga 4°C w chłodziarce, a w zamrażalniku panuje bardzo niska temperatura. Użytkownik sprawdził uszczelki, które są w dobrym stanie. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące poprawy działania lodówki, takie jak odpowiednie umiejscowienie kapilary termostatu oraz zapełnienie lodówki produktami, co może pomóc w stabilizacji temperatury. Po tygodniu użytkowania, lodówka zużyła 9,5 kWh, co użytkownik uznaje za akceptowalne, zwłaszcza po załadowaniu napojów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA