Witam. Mieszkam w czterorodzinnym bloku jednopiętrowym na wsi (1 pietro). Mam w mieszkaniu klimatyzację ścienną 3,5KW. Czy można by zasilać ją panelami słonecznymi niepodpiętymi do sieci energetycznej? Chodzi mi o zasilanie tylko tej klimy. Czy takie rozw. jest możliwe i ile paneli by trzeba?
Najprościej , najłatwiej ,najtaniej to instalacja ongrid i 4 panele 450W z mikrofalownikiem.
Prądu będziesz mieć odpowiednio dużo w słoneczną pogodę lub częściowo słoneczną latem w godzinach od 10-17 .W pozostałe dni też tego prądu skapnie do zasilania innych odbiorników w mieszkaniu
Najprościej , najłatwiej ,najtaniej to instalacja ongrid i 4 panele 450W z mikrofalownikiem.
Prądu będziesz mieć odpowiednio dużo w słoneczną pogodę lub częściowo słoneczną latem w godzinach od 10-17 .W pozostałe dni też tego prądu skapnie do zasilania innych odbiorników w mieszkaniu
Chodzi mi o zasilanie tylko tej klimy , czy takie rozw. jest możliwe i ile paneli by trzeba?
Rozumiem, że chcesz zainstalować panele + osprzęt, aby zaoszczędzić na rachunkach za energię elektryczną?
Klima będzie chodziła średnio 1 miesiąc na rok.
Jak dowiesz się już jaki jest koszt*, oblicz kiedy zwróci Ci się inwestycja.
* zsumuj koszty sprzętu, instalacji, przeróbki elektryki, konserwacji, napraw, oraz łatania przeciekającego dachu po dziurach na stelaż.
W pierwszym poście "niepodpiętymi do sieci energetycznej".
Dodano po 3 [minuty]:
kmarkot napisał:
Ten zestaw będzie działał cały rok przy odpowiednim montażu powinien wyprodukować 1600kWh energii
To może Kolega policzy a nie cytuje "chłyty marketingowe". Ile energii taki zestaw dostarczy o godz. 10, ile o 12 ile o 14 a ile o 18. Może być nawet w okresie najkorzystniejszym.
Zwłaszcza, że klimatyzacja powinna działać nawet po 20.
@michalbak to zaproponuj coś lepszego taniego no jeszcze z magazynem energii LiFePO4 mniej więcej podobnej cenie 😃
Czy lepiej odpalić klime na maksa jak mamy energię za friko schłodzić pomieszczenie.
Po 20 i tak robi się chłodniej.
Jeden panel 445W wczoraj kierunek ES 15' Dzienna produkcja 2,7kWh
Za to "friko" trzeba najpierw zapłacić kilka grubych $$$.
Pomysł klienta z #1 jest kompletnie nieopłacalny i nigdy mu się nie zwróci. Szybciej rozpadną się urządzenia techniczne.
Nie ma mowy o friko, darmowej energii, czy oszczędzaniu.
Zgadzam się. Warto wykorzystać energię do innych urządzeń w domu, nie tylko klima. Klimatyzacja nie pracuje non stop pełną mocą. Dzięki bilansowaniu godzinowemu możliwe że wyjdzie na zero. Cena prądu jest jaka jest, zwrot nawet w pięć lat jest mozliwy, pod warunkiem dopasowania mocy do jak największej autokonsumpcji.
Toco zaproponował @kmarkot jest wystarczające w mieszkaniu. Pytanie czy autor ma miejsce na 4 spore panele.
Mam w bloku 4x500W on-grida na mikrofalowniku Hoymilesa. Klima, którą mam (też 3,5), bierze w zależności od obciążenia od 300 do 600W. Roczna produkcja mojego zestawu PV przekracza 1300 kWh. Wystawę mam na zachód, panele pod różnymi kątami (30 i 70). Z tego, co się na bieżąco produkuje, zasilane są wszystkie urządzenia w mieszkaniu (1-fazowa instalacja), tym samym autokonsumpcja liczona średnio rocznie jest w okolicy 50%. Moja instalacja: https://youtu.be/zvbP4ynZA5s?si=VBsd49gq8Or06exW https://youtu.be/UqzSr5Y4PAg?si=LvgrvBJf0sJJv4rW
Na takie coś musisz mieć zgodę Spółdzielni lub Zarządu WM lub większości właścicieli. Mikroinstalację zgłaszasz do dostawcy prądu, ktoś z papierami musi to podłączyć, dostaniesz status prosumenta. Pamiętaj, że to musi być porządnie zainstalowane z wszelkimi papierami i certyfikatami, bo to część wspólna w bloku. Może to komuś zrobić krzywdę, jak będzie źle zrobione. Nadwyżka oddana do sieci trafi na twoje konto i też obniży rachunki za energię. Ja załapałem się na dofinansowanie z mojego prądu (min. moc instalacji 2 kW), ale i tak koszt zwrotu inwestycji to jakieś 10 lat.
✨ Użytkownik pyta o możliwość zasilania klimatyzacji ściennej o mocy 3,5 kW panelami słonecznymi w bloku, niepodpiętymi do sieci energetycznej. W odpowiedziach wskazano, że moc chłodnicza klimatyzacji wynosi około 1,1 kW zapotrzebowania energetycznego. Proponowane rozwiązania obejmują instalację czterech paneli słonecznych o mocy 450W z mikrofalownikiem, co pozwoli na produkcję energii w słoneczne dni. Koszty instalacji oraz czas zwrotu inwestycji są kluczowymi kwestiami, a użytkownicy podkreślają znaczenie autokonsumpcji energii oraz konieczność zgłoszenia instalacji do dostawcy energii. Wskazano również, że klimatyzacja nie działa non-stop, co może wpłynąć na efektywność wykorzystania energii z paneli. Wygenerowane przez model językowy.