logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy akumulator do traktorka z prądem rozruchowym 150 A nadaje się do roweru elektrycznego?

wiktorwojcik406 11 Lip 2024 18:06 588 22
REKLAMA
  • #1 21151138
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Buduję samodzielnie rower elektryczny i doszedłem do momentu, w którym muszę wybrać akumulator do roweru. Silnik, który umieściłem, jest zasilany napięciem 12 V i prądem ok. 10 A (wiem, bo testowałem na prostowniku). Najtańsze akumulatory z najlepszymi parametrami, przynajmniej tak mi się wydaje, to akumulatory do traktorków do koszenia trawnika. Lecz jedna rzecz mnie niepokoi - czy za wysoki prąd rozruchowy rzędu 150 A nie spali mi silnika.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za błędy.
    Byłbym również wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 21151143
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    wiktorwojcik406 napisał:
    wiem, bo testowałem na prostowniku
    Pytanie, czy prostownik był zdolny dać tyle, ile silnik chciał wziąć. Czy test robiłeś pod obciążeniem? Siedząc na rowerku? Czy mierzyłeś, jakie jest faktycznie napięcie na silniku przy poborze 10 A?

Prąd rozruchowy akumulatora to parametr, ile akumulator może dać, ale nie, ile dany silnik spróbuje wziąć, więc nie patrz na to w ten sposób.

Przy okazji, Twój silnik to jakiś zwykły szczotkowiec czy BLDC ze sterownikiem?
  • #3 21151166
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    >>21151143zwykły silnik szczotkowy z wiertarki szczerze to nie rower elektryczy a wspomaganie po ptostu fo silnika jest zamocowana rolka która kręci się o tylne kolo jedyne testy to były w powietrzu gdzie koło nie dotykało ziemi przy starcie silnik brał 10A potem troche mniej (chyba na razie nie ma mnie w domu to jedyne co pamiętam) bywało czasem że prostownik sie gasił możliwe że silnik chciał więcej prądu

Dodano po 2 [minuty]:

>>21151143jeszcze odpowiadając na pytania prostwink ma amperomierz i silnik brał mozliwe ponad 10A.
    Czyli dobrze myślę dzięki twojej odpowiedzi akumulator może dać np. 150A ale nie musi i może dać 10 tak?
  • #4 21151171
    jarekgol
    Poziom 40  
    No cóż, jest ryzyko że jak posadzisz na nim tyłem, to silnik się spali :)
    Jak chcesz podejść do sprawy ambitnie, to musiałbyś ustalić ile silnik maksymalnie może i dorobić jakiś regulator PWM który mu ograniczy prąd, najlepiej z pomiarem temperatury na silniku.
    W każdym razie weź aku na bagażnik, choćby od samochodu, usiądź na tym i wtedy zmierz prąd.
  • REKLAMA
  • #5 21151185
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    Chwilowo jestem na wakacjach jak wrócę to dam znać dziękuję za pomoc
  • #6 21151188
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2541
    Prąd akumulatora 140 A to maksymalny prąd, jaki ten akumulator odda albo jaki może oddać bez uszkodzenia, więc nie przepali Twojego silnika. Silnik będzie sobie pobierał taki prąd, jaki mu potrzebny. Jeśli nie będzie przeciążony, co objawi się obrotami niższymi niż znamionowe, to do poboru 140 A daleka droga. Zatrzymany mechanicznie silnik może pozwolić na przepływ prądu znacznie większego niż 10 A (możliwe, że mierzone bez obciążenia, więc niemiarodajne).
    Do zasilania rowerów stosuje baterie akumulatorów kwasowo-ołowiowych, bo są tanie. Akumulatory litowo-jonowe są droższe, ale gromadzą większą ilość energii niż akumulatory ołowiowe. Wyższe napięcie baterii to mniejszy prąd przy tej samej mocy pobieranej przez silnik (silnik na wyższe napięcie). Dawno temu stosowane były też akumulatory zasadowe, ale teraz są niemodne, więc o nie trudniej niż o akumulatory kwasowe lub litowo-jonowe. Akumulatory litowo-fosforowo-żelazowe też były stosowane, ale są droższe od litowo-jonowych.
  • #7 21151189
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    >>21151171 Tylny widok roweru z zamocowanym silnikiem napędowym na tylnym kole. tak wygląda konstrukcja
  • #8 21151190
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2541
    Prosta i skuteczna gdy jest sucho. Trochę wody i po napędzie elektrycznym. Błoto i woda załatwią go.
    Akumulator z traktorka nada się do zasilania tego silnika jak każdy inny akumulator a właściwie bateria akumulatorów (jakoś w laptopie nie ma z tym problemu, jak z samochodem (sześć lub 12 szeregowo połączonych akumulatorów tworzy baterię, którą wszyscy nazywają akumulatorem) i telefonem (bateria na określenie jednego akumulatora).
    Aby się Tobie ta bateria dała pewnie zamocować do ramy. Bagażnik ma nośność 10 kg.
  • REKLAMA
  • #9 21151207
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi odpowiedzieć. Jestem bardzo szczęśliwy. Tematu jeszcze nie zamknę, bo może ktoś będzie chciał coś dodać i w razie czego się dopytać.
  • #10 21151236
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    To nie ma prawa zadziałać (nie chodzi mi o akumulator, lecz o sam silnik od wkrętarki). Ale nikt nie zabrania zdobywać doświadczenia i uczyć się na błędach.
  • #11 21151271
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    >>21151236nie jestem tego taki pewien bo próby na silniku były robione bez akumulatora po prostu sama jazda z górki przy wysokich prędkościach silnik sie nie ,,rozpadł" a po piachu sie nie zapchał więc będę próbował może za jakiś czas wstawię efekt końcowy

Dodano po 1 [minuty]:

>>21151190bagażnik jest do 50kg wystarczy lepiej dokręcić śruby 😁

Dodano po 27 [minuty]:

Akumulator do traktorka kosiarki Uruchom 12V 24Ah ogólnie to nad tym modelem sie zastanawiam
  • REKLAMA
  • #12 21151376
    jarekgol
    Poziom 40  
    A nie masz w domu jakiegoś aku na test, zanim wydasz kasę?
  • #13 21151447
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Jest wiele kwestii jakie należało by rozwiązać jeśli to miało by działać:
    1 Łożyska w silniku: jeśli obciążysz je dużą siłą szybko się zużyją, a żeby ta rolka przenosiła napęd, musi być dociśnięta.
    2 Obroty silnika: jeśli przełożenie jest za małe, i będą za niskie silnik będzie przeciążony. Możesz to sprawdzić mierząc napięcie z silnika podczas jazdy, silnik będzie pracował jako prądnica.
    3 Rozruch: podczas rozruchu obroty są niskie i nie możesz podać pełnego napięcia o popłynie za duży prąd, musisz je stopniowo podnosić, potrzebny jest jakiś regulator.
    4 Akumulator: jeśli ten akumulator do traktorka jest rozruchowym, a nie trakcyjnym nie nadaje się.
    5 Silnik nic nie wiemy o mocy silnika, nie wiemy jaki jest jego dopuszczalny prąd, jeśli jest za mała to po prostu się spali.
  • #14 21151507
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    >>21151376 Mam stary w garażu

Dodano po 5 [minuty]:

>>21151447 Odpowiadając na pytania:
    1. Docisk jest ok i będzie wzmożony dociskiem od masy akumulatora.
    2. Maksymalne napięcie uzyskane podczas jazdy nie jestem pewien, ale około 3V z dużej górki.
    3. Nie zamierzam z niego startować, lecz używać do "szybowania" na niskich prędkościach po wcześniejszym rozpędzeniu się za pomocą moich nóg lub do wspomagania - potencjometr jest w planach.
    4. Dzięki za info, poszukam innego. Czy mógłbyś jakiś polecić? A przypadkiem w samochodach bie ma akumulatora rozrusznikowego a klimatyzacja radio gniazdo zapalniczki i panel kontolny działają na postoju?
    5. Za tydzień wracam z wakacji i postaram się znaleźć specyfikację silnika, ogólnie jakiś szczotkowiec od wiertarko-wkrętarki.

Dodano po 3 [minuty]:

Na początku chciałem użyć AGM-a, lecz wiem już, że się nie nadają.
  • #15 21151836
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Pewnie dobrze byłoby zmniejszyć siłę boczną działającą na oś silnika, żeby łożyska nie zużywały się zbyt szybko. A może wał z przegubem Cardana?

Silnik szczotkowy może mieć w stojanie magnesy stałe, albo stojan z elektromagnesami, to ma wpływ na zachowanie przy przeciążeniu, istotny jest wtedy sposób połączenia uzwojeń stojana i wirnika - rozróżnia się silniki szeregowe, równoległe, i kombinowane (używa się nazwy szeregowo-równoległe, ale tam możliwości kombinowania jest sporo, więc wolę to podkreślić). Silnik szeregowy przy przeciążeniu daje duży moment siły, jest dobry jako rozrusznik (rozpędza się szybko i mniej przy tym nagrzewa od innych silników), a przy małym obciążeniu ma duże obroty; inne konstrukcje (także silnik z magnesami) są raczej mniej (albo i całkiem mało) elastyczne, często mają tendencję do wymagania określonych obrotów (powyżej nich silnik działa jako prądnica i ładuje akumulator, poniżej jest przeciążony, pobiera duży prąd).
  • #16 21152110
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    >>21151836Nie chcę być niemiły, ale w skrócie co to znaczy? W sensie mniej więcej rozumiem, ale jaki jest jakiś wniosek.
  • #18 21156474
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    Czy taki akumulator by się sprawdził Akumulator Lamex 12 V 26 Ah z oferty sklepu internetowego Allegro.
  • #19 21156971
    CMS
    Problemem nie jest tutaj akumulator tylko silnik od wiertarki i sposób przeniesienia napędu. Przede wszystkim silnik szczotkowy nie nadaje się do takich zastosowań.
  • #20 21157059
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    >>21156971rozumiem tak czy sik robię to w ramach eksperymentu na przyszły projekt. Tylko się pytam czy akumulator tego typu dał by radę i przy okazji chce wiedzieć ile taki akumulator dał w stanie prądu?
  • #21 21157301
    CMS
    Ten akumulator nie nada się do tego (bezsensownego) eksperymentu, podczas prób zwyczajnie go zniszczysz/uszkodzisz.
  • #22 21157408
    jarekgol
    Poziom 40  
    @wiktorwojcik406 zajrzyj sobie w dokumentację akumulatora, tam będą maksymalny prąd rozładowania i minimalne napięcie do jakiego można, ewentualnie wykresy.
    Potem jak poskładasz, musisz zmierzyć faktyczny prąd pod obciążeniem (usiąść d... na rowerku) i zobaczyć czy mieścisz się w specyfikacjach.
    Teoretycznie pobierany prąd możesz ograniczyć przetwornicą (regulatorem PWM), ale wraz z tym moc.
    Chcemy Ci tu zwrócić uwagę że przeciążony mechanicznie silnik pobiera znacznie więcej prądu niż ma napisane / niż normalnie i długo takiej pracy nie wytrzyma (przegrzeje się i spali).
  • #23 21157423
    wiktorwojcik406
    Poziom 2  
    Rozumiem i przyjąłem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje elektryczny rower z silnikiem szczotkowym z wiertarki, zasilanym napięciem 12 V i prądem około 10 A. Zastanawia się, czy akumulator do traktorka o prądzie rozruchowym 150 A będzie odpowiedni, obawiając się, że zbyt wysoki prąd rozruchowy może uszkodzić silnik. Odpowiedzi wskazują, że akumulator może dostarczyć 150 A, ale silnik pobierze tylko tyle prądu, ile potrzebuje, co nie powinno prowadzić do jego uszkodzenia, o ile nie będzie przeciążony. Użytkownicy sugerują również, aby rozważyć zastosowanie regulatora PWM do ograniczenia prądu oraz zwrócenie uwagi na specyfikację silnika i akumulatora. Wskazano, że akumulatory kwasowo-ołowiowe są tańsze, ale akumulatory litowo-jonowe oferują lepsze parametry. Użytkownik planuje dalsze testy po powrocie z wakacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA