_jta_ napisał: A co potrafi to eclipse, i jak go zainstalować i użyć, żeby to zobaczyć? Bo to mi wygląda na coś bardzo skomplikowanego do zainstalowania, a nie wiem, czy ma jakąś użyteczną dla mnie funkcjonalność.
Nie tyle Eclipse, a raczej wbudowane analizery jezyka.
W swoim czasie Eclipse to znaczący koń robczy dla firm integrujących różne rózniaste jezyki, w tym projektów elektroniki.
Nawet edytory graficzne do tematów "bloczkowych" był osadzane w rozszerzeniach Eclipse (nie było ich w podstawowym pakiecie do podstawowego zakresu Javy, bo nie ma po co). Ty był koń do naprawdę zróżnicowanych bogatych systemów projektowych
_jta_ napisał: Akurat grep-a znam, używam, ale jemu daleko do potrzebnej funkcjonalności.
grep nigdy nie będzie ROZUMIAŁ języka w jakim teksty są, to tylko (dosc sprytne) narzędzie do szukania o stopień niżej *)
Co więcej, narzędzie które rozpatruje każdy plik na dysku z osobna (nie integruje tego w swoim rozumku) też będzie tylko częściowe (R1 w różnych plikach oznacza coś innego)
Tup tup ... to wraca idea drzewa semantycznego
*) grep nie jest nawet pełnoprawnym lekserem w rozumieniu języków, ma minimalne elementy bezkontekstowej leksykalnosci. O semantyce zapomnieć
Dodano po 5 [minuty]:
_jta_ napisał: Bo to mi wygląda na coś bardzo skomplikowanego do zainstalowania
We wszystkich watkach tak piszesz. Przyjmij do wiadomośći że temat jest niemały (pewnie może być ciekawy, w sensie wyzwania),
I nie ma narzędzi "dla małego Jasia"
Proste i o wielkim zakresie, to se ne da pane Havranek
Dodano po 7 [minuty]:Dla ilustracji:
nowoczesne IDE dla C#/Javy bardzo dobrze rozwiązuje zależności w obecnie otwartym wielożródłowym projekcie - jest znacznie słabsze nawet jeśli w kolejnym oknie otworzyć plik w tym samym języku. Właśnie w zewnętrznym pliku nie wiemy, co oznaczają zmienne (sorry, spłyciłem to do granicy prymitywizmu,. bo nie ma kontekstu)