logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam smart gniazdka lub listwy, która odcina oba bieguny po wyłączeniu

DamianM2007 27 Lip 2024 13:16 912 6
  • #1 21169917
    DamianM2007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam takie oto gniazdko https://allegro.pl/oferta/inteligentne-smart-...o-wifi-watomierz-programator-tuya-12619206396

Działa nawet dobrze, ale ma jeden minus.
    Nie odcina minusa po kliknięciu OFF.
    Odcina tylko plus.
    Ma ktoś sprawdzone gniazdko smart lub listwę, która odcina wszystko po kliknięciu off?

Szukam smart gniazdka lub listwy, która odcina oba bieguny po wyłączeniuScreenshot...Chrome.jpg (129.11 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21169929
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1708
    Hym, nie wiem czy takie małe znajdziesz z przekaźnikiem rozłączającym faze i zero bo w tych gniazdkach nie ma tyle miejsca na cos takiego.
  • #3 21169934
    DamianM2007
    Poziom 10  
    To ewentualnie listwa?
  • #4 21169945
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Elementy (wyłączniki, łączniki) odcinające zasilanie na wszystkich biegunach równocześnie powszechnie nazywamy wyłącznikami sieciowymi.

Może jak wpiszesz taką frazę w wyszukiwarkę to znajdziesz to co Cię interesuje.

A tak z czystej ciekawości.
    Po co Ci takie gniazdko?
    Być może jak napiszesz po co to inni polecą Ci inne rozwiązania.
  • #5 21169953
    DamianM2007
    Poziom 10  
    Mam podłączony UPS Green Cell 2000VA 1200W. Jak go wyłączam przyciskiem na froncie to i tak ciągnie 30 / 40 WAT. Zatem chce go wyłączać przynajmniej od 1 w nocy do 9 rano.
    Trochę dziwne, że przycisk UPS na froncie nie odcina zasilania baterii i nie wyłącza obiegu do zera.. No, ale jak widac GC się nie popisało ;]
  • #6 21170055
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3893
    DamianM2007 napisał:
    Nie odcina minusa po kliknięciu OFF.
    W sieci energetycznej, czyli także w gniazdkach, nie mamy "minusa" ;-)
    DamianM2007 napisał:
    Mam podłączony UPS Green Cell 2000VA 1200W. Jak go wyłączam przyciskiem na froncie to i tak ciągnie 30 / 40 WAT.
    Jeśli będziesz go odłączał od sieci na noc, to i tak "dociągnie" tę energię zaraz po ponownym włączeniu. Po prostu elektronika UPS realizuje zadany algorytm zakładający utrzymanie akumulatora w odpowiedniej kondycji. Każde tego typu urządzenie ma określoną sprawność (dla UPS klasy ekonomicznej wynosi ona nie więcej niż 93proc.!) i pewien poziom autokonsumpcji energii (chociażby do zasilania wyświetlaczy, diody czy podtrzymania elektroniki czuwania) . Strat nie da się więc uniknąć w żaden sposób, a buforowanie w akumulatorach zabiera zwykle łącznie około 20 procent przechowywanej w ten sposób energii. Po prostu dla zwiększenia bezpieczeństwa trzeba zapłacić więcej za prąd. A tego typu straty wynikające z konstrukcji UPS należy po prostu wkalkulować sobie w koszty zasilania sprzętu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21279134
    celejek83
    Poziom 6  
    Cześć, chciałbym odgrzać temat, też szukam takiego gniazdka albo listwy. Gniazdko odcinałoby awaryjny UPS z akumulatorem 100ah, co miałoby zasymulować brak zasilania z sieci... Posiadam podobne gniazdko jak w pierwszym poście, ale po wyłączeniu go, UPS dalej widzi jakieś wahania zasilania i nie może się przełączyć w pełni na akumulator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje inteligentnego gniazdka lub listwy, które odcinają zasilanie na obu biegunach po wyłączeniu. Obecnie używa gniazdka, które odcina tylko fazę, co nie jest wystarczające, ponieważ podłączony UPS Green Cell 2000VA nadal pobiera energię. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że takie urządzenia nazywane są wyłącznikami sieciowymi i mogą być trudne do znalezienia w małych formatach. Użytkownik podkreśla, że UPS nie wyłącza zasilania baterii, co prowadzi do niepożądanej autokonsumpcji energii. Pojawia się również pytanie o inne rozwiązania, które mogłyby spełnić wymagania użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA