logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy akumulator o napięciu 2V może wzbudzić alternator? Brak ładowania po odpaleniu

jannowak20 30 Lip 2024 20:52 789 7
REKLAMA
  • #1 21174423
    jannowak20
    Poziom 4  
    Witam, czy rozładowany akumulator będzie w stanie wzbudzić alternator? Bo mój miał 2V napięcia po zmierzeniu multimetrem i po odpaleniu nie ma ładowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21174433
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Nie ma takiej opcji.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21174445
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    A co to za pojazd? Bo normalnego samochodu nie da się odpalić z akumulatorem rozładowanym do 2V. Trzeba użyć np. kabli rozruchowych albo prostownika z taką funkcją. A wtedy napięcie w instalacji wzrośnie do okolic tych 12V więc będzie możliwość wzbudzenia alternatora.
  • Pomocny post
    #4 21174453
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3437
    jannowak20 napisał:
    Bo mój miał 2V napięcia po zmierzeniu multimetrem i po odpaleniu nie ma ładowania.

E, to jeszcze nic. Ja miałem kiedyś 1,4 V i po normalnym odpaleniu też nie było ładowania. Przyczyną okazało się włączone radio. Po wyłączeniu radia ładowanie wróciło do normy czyli wynosiło 18,5 V.
  • REKLAMA
  • #5 21174569
    jannowak20
    Poziom 4  
    >>21174445 c330m na zaciąg odpalaliśmy, ale dałem w temacie samochody, bo zasada działania alternatora ta sama w większości pojazdów. Kable podłączyłem z ciekawości, jak ciągnik był na chodzie i auto zgaszone, żeby sprawdzić, czy chwilowo podbije napięcie w instalacji ciągnika do tych ok. 12V, ale po chwili tak się zagrzały, że odłączyłem. Tak więc najprościej to trzeba będzie normalnie go podładować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21174674
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3434
    jannowak20 napisał:
    >>21174445 c330m na zaciąg odpalaliśmy, ale dałem w temacie samochody, bo zasada działania alternatora ta sama w większości pojazdów. Kable podłączyłem z ciekawości, jak ciągnik był na chodzie i auto zgaszone, żeby sprawdzić, czy chwilowo podbije napięcie w instalacji ciągnika do tych ok. 12V, ale po chwili tak się zagrzały, że odłączyłem. Tak więc najprościej to trzeba będzie normalnie go podładować.

Chyba wymienić. Wiesz gdzie się nadaje ten akumulator po rozładowaniu do 2V? Jedynie na śmieci.
  • Pomocny post
    #7 21174695
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Nie zawsze. Najpierw ładowanie przez żarówkę (mały prąd ) dopiero jak osiągnie 11V to normalne ładowanie. Miałem EXIDE które przeżyło 3 takie operacje jedną nawet przy mrozach (aku wyciągnięte). Sprawny alternator nie potrzebuje akumulatora czy zasalania na wzbudzeniu by zacząć ładować. Widomo ze wzbudzeniem zacznie ładować już przy niskich obrotach. Bez trzeba dość mocno podnieść mu obroty. Przeważnie około 6000 RPM na alternatorze i występuje efekt samowzbudzenia. Efekt ten utrzyma się nawet na wolnych obrotach będzie działał aż do zatrzymania.

Nie mniej jednak po tak niskim rozładowaniu zaleca się powolne ładowanie niskim prądem aż do uzyskania na akumulatorze zakresu napięć normalnej pracy.
  • #8 21174744
    jannowak20
    Poziom 4  
    Rozładowany akumulator nie jest w stanie wzbudzić alternatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozładowany akumulator o napięciu 2V nie jest w stanie wzbudzić alternatora, co potwierdzają uczestnicy dyskusji. W przypadku pojazdów, takich jak ciągniki, konieczne jest użycie kabli rozruchowych lub prostownika, aby podnieść napięcie do około 12V, co umożliwi wzbudzenie alternatora. Wskazano również, że akumulator rozładowany do 2V może być uszkodzony i zaleca się jego powolne ładowanie niskim prądem. W przypadku braku ładowania po uruchomieniu silnika, przyczyną mogą być inne czynniki, takie jak włączone urządzenia elektryczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA