logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Kenwood DNX451VRS do sterowania z kierownicy Subaru Legacy IV

FranekDolas 10 Sie 2024 12:32 498 8
REKLAMA
  • #1 21186305
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Radyjko to Kenwood DNX451VRS a sprawa dotyczy połączenia do sterowania z kierownicy.
    Radio ma wyjście 3,5mm typu jack i przewód błękitno/żółty "Remote Steering In".
    Kierownica Subaru Legacy IV, klawisze rezystancyjne podświetlane. Czy ktoś posiada wiedzę jak to podłączyć i zaprogramować klawisze? Co ciekawe w radiu nie podświetla się funkcja "sterowanie z kierownicy". Tzn. jest przyciemniona i nie można w nią wejść. Czy wymagany do tego radia jest specjalny adapter żeby funkcja się pojawiła? Czy gniazdo "remote" to typowy jack 3,5mm? Mierzyłem i tak jak w normalnym jacku jeden pin jest do masy a dwa pozostałe nie.
  • REKLAMA
  • #2 21186722
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    To gniazdo nie służy do podłączenia zewnętrznego sygnału AV bądź mikrofonu?
    https://www.kenwood.eu/car/navigation_multimedia/navigation/DNX451RVS/?view=related
    Poza tym w Instrukcji jasno jest opisane To use the steering wheel remote control feature, you need an exclusive remote adapter (not supplied) matched to your car.
    Załączniki:
    • B5A-2972-10b_E_En.pdf (9.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21187240
    FranekDolas
    To gniazdo na pewno służy do podłączenia kierownicy a mikrofon jest obok. Możliwe, że potrzebny jest adapter ale łudziłem się, że do auta z szyną CAN. Napisałem do Kenwooda i czekam na jakąś odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 21187312
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1084
    FranekDolas napisał:
    To gniazdo na pewno służy do podłączenia kierownicy a mikrofon jest obok.

Raczej nie na pewno. Mikrofony mogą być dwa. Jeden do Androida/DSP, drugi do telefonu.
    O ile w #2 jest schemat od tego radia, sterowanie wg schematu jest podłączone do tego przewodu:
    Podłączenie Kenwood DNX451VRS do sterowania z kierownicy Subaru Legacy IV

Dodatkowy moduł może być potrzebny do tłumaczenia CAN >>> analog.
    Podłącz przyciski do tego przewodu i masy.
    Możliwe, że uaktywni się przycisk konfiguracji.

Albo zamieść właściwą instrukcję obsługi i rzeczywiste zdjęcia kabelków.
  • REKLAMA
  • #5 21187343
    FranekDolas
    To gniazdo jest opisane jako "remote in". Z tego jacka 3,5mm wychodzą trzy przewody: masa, key1 i key2. Znalazłem mnóstwo różnych opisów na zagranicznych forach i w większości podpowiadają, że ten niebiesko/żółty podłącza się pod key1. Niestety nic to nie daje, kombinowałem na różne sposoby, gdzieś producent jakiegoś adaptera każe łączyć go przez 10kohm i wtedy konfigurować. Nic to nie dało. Najważniejsza informacja w tym momencie dla mnie to jak uaktywnić tę funkcję w radiu.
  • REKLAMA
  • #7 21188131
    FranekDolas
    Oczywiście, że tak zrobiłem ale opcja w radiu dalej się nie uaktywnia. Podłączyłem też do key 2 i też nic się nie dzieje. Pytanie zasadnicze co potrzebuje radio żeby funkcja sterowania się pojawiła i można było przyciski programować. Samo pojawienie się rezystancji na wejściu remote in nie ożywia tego.
    Oprogramowanie w radiu oczywiście najnowsze, po każdym podłączeniu robiłem pełny reset z odłączeniem od zasilania na wszelki wypadek gdyby potrzebowało wystartować z rezystancją.
  • #8 21188163
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1084
    Hmm, to słabo.
    A przyciski w oryginalnym radiu działały?
    Sprawdzałeś omomierzem?
    IV po lifcie?
  • #9 21188183
    FranekDolas
    Czwórka przed liftem, nie ma cana a przyciski są podłączone bezpośrednio. Mierzyłem i bardzo ładnie zmienia się wartość rezystancji. Wyprowadziłem przewody prosto do radia bo wcześniej kierownica była bez klawiszy, zamontowałem poliftową, odpowiedni zwijak i połączenie jest, nie używałem w ogóle wiązki z auta bo w przedlifcie radio żeby działały musi mieć dodatkowy moduł lan a w moim aucie tego nie ma.
    Napisałem do Kenwooda i czekam, zobaczymy co z tego wyjdzie. Radio jest z 2018 roku ale było fabrycznie nowe i zapakowane z pełnym osprzętem więc nie podejrzewam żeby było uszkodzone.

P.s.
    I wszystko jasne, opcja przyuczenia uaktywnia się gdy podłączymy kabelek "parking brake" do masy. Zapobiega to oglądaniu TV podczas jazdy czego nie zrobiłem bo nie wydawało się potrzebne. Serwisant Kenwooda mówił, że zapobiegać to ma uczeniu klawiszy podczas jazdy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie radia Kenwood DNX451VRS do systemu sterowania z kierownicy w Subaru Legacy IV. Radio posiada wyjście 3,5mm typu jack oraz przewód błękitno/żółty "Remote Steering In". Użytkownik zauważa, że funkcja sterowania z kierownicy jest przyciemniona i nie można jej aktywować. W odpowiedziach podkreślono, że do aktywacji tej funkcji wymagany jest specjalny adapter, który nie jest dostarczany z radiem. Użytkownik próbował podłączyć przyciski do przewodów KEY1 i KEY2, jednak nie przyniosło to rezultatu. Ostatecznie odkryto, że funkcja przyuczenia klawiszy aktywuje się po podłączeniu przewodu "parking brake" do masy, co zapobiega używaniu funkcji podczas jazdy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA