logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wyłącznik czasowy do zasilacza 230V/12V dla wentylatora kompresora?

MM2X 14 Sie 2024 22:28 405 18
REKLAMA
  • #1 21191321
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Potrzebuję wyłącznik czasowy do zasilacza 230V/12V pracującego z wentylatorem
    chłodzącym cylinder kompresora. Problem polega na tym, że o ile silnik kompresora wyłącza się po osiągnięciu zadanej wartości ciśnienia to wentylator pracuje cały czas. Wyłącznik miały działać w ten sposób, że włącza np. na 5 minut zasilacz i wyłącza też np. na 5 minut ( super jakby dało się te czasy ustawiać ).
    Na portalu Ali.... jest masa różnego rodzaju wyłączników czasowych i przekaźników ale po 2-ch dniach przeglądania poddałem się, nie potrafię tego rozkimać ( tłumaczenie translator ).
    Czy ktoś z Was podpowie jak tego szukać, może jakiś model/symbol itd. z góry dzięki fest :) , właściwie to mógłby też być załączany/wyłączany temperaturą np. przy 60st. się włącza i wyłącza jak spadnie do ok. 30, czy coś takiego ;)
  • REKLAMA
  • #3 21191351
    MM2X
    Poziom 26  
    78db78 napisał:
    https://allegro.pl/oferta/regu...ownik-cyfrowy-230v-13668951869
    takie coś

Wow, a na Allegro nie szukałem, zaraz rozczytam ale na 1-szy rzut oka wydaje się, że o to kaman :) , co prawda nie wszystkie opinie kupujących są pozytywne.
  • #5 21191403
    MM2X
    Poziom 26  
    78db78 napisał:
    Używam podobny z mniejsza histerezą i pracuje ok,

Dzięki, przy okazji kupię chyba dodatkowo na Allegro zasilacz, bo mój przebił ostatnio fazę na obudowę i ma 5A na wyjściu 12V, tutaj są 10-cio amperowe w cenach, że nie warto nawet tracić czasu na naprawę.
  • Pomocny post
    #6 21191586
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Po co wyłączać taki wentylator?
    Podłącz tak, aby po podłączeniu kompresora do zasilania, wentylator działał cały czas. Potrzbna będzie tylko dodatkowa mała puszka rozgałęźna z zaciskanymi dławikami na przewody. Wentylator na 230V.
    Oczywiście można zrobić całe sterowanie tym wentylatorem, jakieś czasówki czy też termostat, ale trzeba to przecież umieścić w jakiejś obudowie, a obudowę przytwierdzić do konstrukcji kompresora. Poza tym będzie to narażone na uszkodzenia, bo przecież kompresor wytwarza spore drgania. Będzie się to non-stop psuło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21192378
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Ja bym ci jednak polecił termostat(termoregulator) kupić i do niego się odnosić. W lecie są upały i zbicie temperatury może zajmować sporo czasu (czasami dłużej niż cykl kompresora). W zimie w zależności w jakich warunkach pracuje powinno to się szybciej odbywać.

Przykładowo taki
    https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-230v-14204994618
  • #8 21195710
    MM2X
    Poziom 26  
    Plumpi napisał:
    Po co wyłączać taki wentylator?

No wiesz po co ma chodzić cały czas, ekonomia, ekologia itd. ;)
    Plumpi napisał:
    Wentylator na 230V.

A właśnie o tym myślę teraz , wstrzeliłeś się w punkt, ze względów praktycznych.
    Bonifacy napisał:
    Ja bym ci jednak polecił termostat(termoregulator) kupić i do niego się odnosić.

Już mam wklejone w zakupy na Allegro ale jeszcze odrobinę się waham, czy nie lepiej wentylator 230V, mniej miejsca zabierze i niepotrzebne dodatkowe zasilacze.
  • Pomocny post
    #9 21196199
    Plumpi
    MM2X napisał:

No wiesz po co ma chodzić cały czas, ekonomia, ekologia itd. ;)

Jaka ekonomia i ekologia?

W 2 czy w 3 minuty nie wychłodzisz sprężarki kompresora.
    Kompresor zaś włączasz, kiedy chce się z niego korzystać i wyłącza się, kiedy się kończy robotę.
    Wentylator pobiera 20-30 watów mocy. Taki wentylator pobierze w ciągu 10 godzin pracy non-stop raptem 0,2-0,3kWh. Silnik kompresora to 1,5-3 czy nawet 4kW. Jedna godzina pracy kompresora zużywa 1,5-4kWh energii.
    Straty energii z powodu przegrzanej sprężarki mogą sięgnąć 10-30%, czyli przegrzana sprężarka pobierze nawet 2-3 krotnie więcej mocy w ciągu 1 godziny pracy niż dodatkowy wentylator pracujący non-stop przez 10 godzin.

Wszystko przez to, że im cieplejsza jest sprężarka tym mniejsza jest sprawność, a tym samym do uzyskania takiej samej energii sprężonego powietrza trzeba zużyć więcej energii elektrycznej.

Uważam, że nie warto się bawić w czasówki czy termostaty. Co najwyżej, zamontować łącznik pakietowy, aby nie trzeba było za każdym razem wyciągać wtyczki z gniazdka.

Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, proponuję kupić wentylator, zamontować go i zobaczyć w jakim czasie jest w stanie wychłodzić rozgrzany pracą kompresor.
    Myślę, że wychłodzenie takiej sprężarki do temperatury bliskiej otoczeniu, zajmie nie mniej jak pół godziny, a tak nawet bliżej jednej godziny.
  • #10 21196286
    MM2X
    Poziom 26  
    Ekologia i ekonomia - półżartem, była emitka.

Plumpi napisał:
    Straty energii z powodu przegrzanej sprężarki mogą sięgnąć 10-30%, czyli przegrzana sprężarka pobierze nawet 2-3 krotnie więcej mocy w ciągu 1 godziny pracy niż dodatkowy wentylator pracujący non-stop przez 10 godzin.
    Wszystko przez to, że im cieplejsza jest sprężarka tym mniejsza jest sprawność, a tym samym do uzyskania takiej samej energii sprężonego powietrza trzeba zużyć więcej energii elektrycznej.

Przekonałeś mnie :) , nie miałem pojęcia o tym, że przegrzana sprężarka tyle traci na sprawności, mnie raczej chodziło o żywotność kompresora, pierścieni, tłoka itd., gorący olej rzadszy słabiej smaruje ...

Plumpi napisał:
    proponuję kupić wentylator, zamontować go i zobaczyć w jakim czasie jest w stanie wychłodzić rozgrzany pracą kompresor.

Oki :)
    Zatem szukam wentylatora na 230V, czy tutaj ważne są jakieś parametry, łożyskowanie, wielkość itd.?, czy skupić się wyłącznie na ilości "tłoczonego" powietrza?
  • Pomocny post
    #11 21196292
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    MM2X napisał:
    czy tutaj ważne są jakieś parametry, łożyskowanie, wielkość itd.?, czy skupić się wyłącznie na ilości "tłoczonego" powietrza?

Wszystkie parametry, które wymieniłeś, są bardzo ważne.
  • #12 21196309
    MM2X
    Poziom 26  
    gumisie napisał:
    Wszystkie parametry, które wymieniłeś, są bardzo ważne.

Może jakaś podpowiedź z praktyki, sprawdzona marka itd.?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21196333
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    MM2X napisał:
    Może jakaś podpowiedź z praktyki, sprawdzona marka itd.?

Co do marki, nie jestem w stanie Ci nic doradzić.
    Co do praktyki:
    Trwałość; to dobre łożyska.
    Wydajność; to wielkość i ilość obrotów "wiatraka".
  • REKLAMA
  • #14 21196343
    MM2X
    Poziom 26  
    Czy taki mógłby się sprawdzić?

Wentylator osiowy 12038B2ML
    Napięcie zasilania: 230V AC
    Wydajność: 127,5 m3/h
    Wymiary: 120x120x38mm
    Rodzaj wentylatora: osiowy
    Rodzaj łożyska: kulkowe
    Prąd znamionowy: 90mA
    Pobór mocy: 14W
    Poziom hałasu: 37dB
    Prędkość obrotowa: 2400 obr./min

Chyba trochę mały gabarytowo ;)
  • Pomocny post
    #15 21196363
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    Ten pasuje bardziej do łazienki. Dla porównania - moc wentylatora chłodnicy w samochodzie osobowym, to ok. 300W.
  • #16 21196491
    MM2X
    Poziom 26  
    balonika3 napisał:
    Ten pasuje bardziej do łazienki.

Znalazłem go w sekcji wentylatory przemysłowe.
    balonika3 napisał:
    moc wentylatora chłodnicy w samochodzie osobowym, to ok. 300W.

Hmm, ale silnik samochodu produkuje nieporównywalnie więcej ciepła ale jak wcześniej pisałem nie wiem, nie mam żadnej praktyki w tej materii. Sugerowałem się tym co pisze kolega:
    Plumpi napisał:
    Wentylator pobiera 20-30 watów mocy.
  • Pomocny post
    #17 21196509
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    Jeżeli chcesz uprościć konstrukcję (zalecane), to wentylator powinien załączać się razem z silnikiem kompresora. Więc musi go chłodzić w zasadzie na bieżąco. 30W, to ma wentylator biurkowy. Zrób próbę, czy wystarczy, czy lepiej poszukać mocniejszego. Wszelkie czasówki i termostaty umocowane do kompresora po prostu rozpadną się.
  • Pomocny post
    #18 21196525
    Plumpi
    Pytanie podstawowe jak duży jest ten kompresor? Jaki silnik? Jednofazowy, trójfazowy? Jakiej mocy?
    Czy na szajbie napędzającej sprężarkę masz wentylator?
    Jeżeli jest to dość duży kompresor z silnikiem o mocy kilku kW to i wentylator chłodzacy musi być duży.
    Może daj jakieś zdjęcie tego kompresora.

Jeżeli chodzi o spadek sprawności kompresora nie jest wynikiem rzadszego oleju i gorszego smarowania. To nie o to chodzi.
    Problem polega na tym, że jak sprężarka jest mocno nagrzana to zasysane powietrze w cylindrze jest gwałtownie rozgrzewane. Rozgrzane powietrze, zwiększa swoją objętość, a tym samym zmniejsza się jego gęstość. Zmniejsza się jego gęstość już w trakcie zasysania.
    Tu zachodzi zjawisko podobne jak to, które pozwala latać balonom na ogrzane powietrze.

Jak powietrze będzie się nagrzewało do wyższej temperatury w sprężarce już w trakcie zasysania to po sprężeniu porcji powietrza, osiągnie ono jeszcze większą temperaturę niż wtedy, kiedy sprężarka jest chłodna. Większa temperatura powietrza sprężonego to większe straty ciepła do otoczenia poprzez ścianki zbiornika.
    Oczywiście sprężaniu powietrza zawsze towarzyszy wzrost temperatury. Dlatego sprężarka się grzeje.
    Tylko jak powietrze będzie już nagrzane przed sprężeniem to po sprężeniu to powietrze będzie jeszcze bardziej gorące.
    Gorące powietrze trafia do zbiornika w którym poprzez ścianki zbiornika stygnie. Stygnięciu powietrza towarzyszy spadek ciśnienia. Stąd też sprężarka musi dłużej dopompowywać, aby dobić do zadanej wartości ciśnienia.

Czyli strraty te są spowodowane:
    1. Mniejsza gęstość zasysanego powietrza.
    2. Większe straty energii poprzez ścianki zbiornika na skutek wyższej temperatury sprężonego powietrza.
  • #19 21196750
    MM2X
    Poziom 26  
    Plumpi napisał:
    Pytanie podstawowe jak duży jest ten kompresor? Jaki silnik? Jednofazowy, trójfazowy? Jakiej mocy?

https://allegro.pl/oferta/kompresor-olejowy-sprezarka-24l-9-bar-14372032061
    Oczywiście moc została zawyżona, faktycznie jest ok. 1kW ( pobór prądu ponad 4A ), jednofazowy.
    Plumpi napisał:
    Czy na szajbie napędzającej sprężarkę masz wentylator?

Wentylator z tyłu na osi silnika.
    Plumpi napisał:
    Jeżeli jest to dość duży kompresor z silnikiem o mocy kilku kW to i wentylator chłodzacy musi być duży.

Nie, to raczej maleństwo jest ;)
    Plumpi napisał:
    Jeżeli chodzi o spadek sprawności kompresora nie jest wynikiem rzadszego oleju i gorszego smarowania. To nie o to chodzi. Problem polega na tym, że jak sprężarka jest mocno nagrzana to zasysane powietrze w cylindrze jest gwałtownie rozgrzewane. Rozgrzane powietrze, zwiększa swoją objętość, a tym samym zmniejsza się jego gęstość. Zmniejsza się jego gęstość już w trakcie zasysania.

Dzięki za przyspieszony fakultet :) oraz dalsze wyjaśnienia.
    Kompresor olejowy Kraft&Dele o pojemności 24L i ciśnieniu 9 bar

Dodano po 3 [minuty]:

balonika3 napisał:
    Wszelkie czasówki i termostaty umocowane do kompresora po prostu rozpadną się.

Ok., rezygnuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał wyłącznika czasowego do zasilacza 230V/12V dla wentylatora chłodzącego cylinder kompresora, który działałby w cyklu włącz/wyłącz. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie termostatu, który mógłby automatycznie włączać wentylator w zależności od temperatury. Użytkownik rozważał również zakup wentylatora 230V, aby uprościć konstrukcję i uniknąć dodatkowych zasilaczy. Dyskutowano o parametrach wentylatorów, takich jak łożyskowanie, wydajność i poziom hałasu, a także o ich odpowiedniej mocy w kontekście chłodzenia kompresora. Wskazano, że wentylator powinien działać równocześnie z kompresorem, aby efektywnie chłodzić jego silnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA