logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zabezpieczenia przeciwprzepięciowego do rozdzielnicy w mieszkaniu TN-C-S

sibislaw 15 Sie 2024 14:47 603 13
REKLAMA
  • #1 21191946
    sibislaw
    Poziom 12  
    Ocena: 62
    Jak dobrać zabezpieczenie przeciwprzepięciowe w budynku wielorodzinnym 12-piętrowym, w mieszkaniu? Chcę je umieścić w skrzynce bezpiecznikowej przy wejściu do mieszkania, nie wiem jak to poprawnie nazwać, rozdzielnica mieszkaniowa? Instalacja jest zmodernizowana, TN-C-S.

https://e-sklad.pl/ogranicznik-przepiec-fotto...Q7UqcnzHTAy_hCk-BVpBj0OPmrGK_TnIaAgKIEALw_wcB

Znalazłem coś takiego. Co sądzicie? Ale z tego co widzę jest to zabezpieczenie L do PE. A co z N? Wydaje mi się, że też powinno się je zabezpieczyć. Natomiast wszystkie aparaty zabezpieczające również N są klasy T2 bądź T1+T2. Mnie interesuje klasa T2+T3.
  • REKLAMA
  • #2 21192017
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    I właśnie po tym co napisałeś wynika że absolutnie nie powinieneś się dotykać rozdzielnicy bo nie masz bladego pojęcia o tym o czym piszesz ani żadnej wiedzy z tego zakresu potrzebnego do montażu i podłączenia rozdzielnicy.
  • REKLAMA
  • #3 21192026
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    sibislaw napisał:
    ...
    Znalazłem coś takiego. Co sądzicie? Ale z tego co widzę jest to zabezpieczenie L do PE. A co z N? Wydaje mi się, że też powinno się je zabezpieczyć. Natomiast wszystkie aparaty zabezpieczające również N są klasy T2 bądź T1+T2. Mnie interesuje klasa T2+T3.
    Za trzydzieści złotych nie kupisz aparatu zabezpieczającego. I nie dobiera się elementów instalacji na zasadzie -o! brakuje, trzeba coś dodać. Mówisz, że instalacja TN-C-S jest zmodernizowana, więc dlaczego nie ma przepięciówki? Może autor modernizacji świadomie jej nie umieścił?
  • REKLAMA
  • #4 21192104
    sibislaw
    Poziom 12  
    W budynku WLZ będzie zmodernizowany, do mieszkania będzie przychodzić rozdzielony PE i N. W mieszkaniu jest stara instalacja, z PEN-em. Nie ma żadnych zabezpieczeń poza wyłącznikami nadprądowymi (3 obwody). Nową skrzynkę będzie robić spółdzielnia.

Cytat:

I właśnie po tym co napisałeś wynika że absolutnie nie powinieneś się dotykać rozdzielni bo nie masz bladego pojęcia o tym o czym piszesz ani żadnej wiedzy z tego zakresu potrzebnego do montażu i podłączenia rozdzielni.

Ciekawe po których słowach to poznałeś, jakbyś poczytał literaturę fachową też by doszedł do wniosku że autorzy to amatorzy i nie wiedzą o czym piszą (duże rozbieżności w rozdziałach nt zabezpieczeń przeciwprzepięciowych). Stosowanie słów żadnych i bladego pojęcia to chyba trochę przesada, chyba jednak trochę mam jeśli pytam czy trzeba N zabezpieczyć, popatrz sobie w schematy dostępne w literaturze i internecie.

Cytat:

Za trzydzieści złotych nie kupisz aparatu zabezpieczającego.

Czyli te urządzenia nie przechodzą certyfikacji, są bublem? Ciężko mi wierzyć w takie opinie wygłaszane na podstawie ceny.

Liczyłem na merytoryczne wypowiedzi. Więc może inaczej zadam pytanie - jak zabezpieczyć (skutecznie) mieszkanie przed przepięciami? Chciałbym aby zabezpieczenie było w skrzynce bezpiecznikowej - zabezpieczało wszystkie 3 obwody.

Dodano po 20 [minuty]:

Widzę że nie tylko ja miałem takie wątpliwości, podobny temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3464477.html

Dużo sensowniejsze odpowiedzi ;-)
  • #5 21192227
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Poczekaj spokojnie na wymianę instalacji i skrzynki.
    Jak spółdzielnia to zrobi, weź elektryka i wymień całą instalację w mieszkaniu do nowego standardu.
    Przy okazji będziesz miał możliwość jej adaptacji do aktualnej sytuacji. Oddzielne obwody, np. do kuchni czy łazienki, nowe gniazda w pokojach, nowe oświetlenie - może jakiś bajer. Może zasilanie dla ewentualnego projektora czy komputera z linią teleinformatyczną. Co potrzeba. Posiedź nad tym, zastanów się. Zrealizujesz jak już spółdzielnia wywiąże się z obietnic.
    A na razie się wstrzymaj. Po co dwa razy wydawać pieniądze?
  • #6 21192247
    sibislaw
    Poziom 12  
    >>21192227

Zupełnie nie o to pytałem, pytałem o zabezpieczenie. I tak, planuję je włożyć do nowej skrzynki (bądź nie, pytałem na razie czysto teoretycznie). I na razie zostaje stara instalacja, czyli TN-C w mieszkaniu. I nie, nie zamierzam brać elektryka. Sam mam uprawnienia elektryczne. Nie wiem po co takie rady, skoro się pytam na forum? To po co jest ta elektroda?

A jak ktoś ma wątpliwości co do mojej wiedzy, to na razie wg całej literatury w rozdzielnicy powinno być zabezpieczenie klasy T2, jeśli w budynku w rozdzielnicy głównej nie ma T1, to T1+T2. Przy odbiorach T3. Ale są też artykuły, które to kwestionują. Nie wiem, jak jest w normach. Nie sądzę, żeby większość elektryków wiedziała coś więcej, trochę się już naoglądałem spartaczonej roboty i mam wrażenie, że niektórzy, co się tak mądrują, też byliby do tego zdolni. Może mój temat był kiepsko opisany, ale jak na razie tylko jeden kolega próbował wypowiedzieć się merytorycznie.

Z drugiej strony, z doświadczenia wiem, że klimatyzatory są zabezpieczane warystorem w połączeniu z bezpiecznikiem. Czemu podobnego zabezpieczenia nie można byłoby zastosować w rozdzielnicy przy wejściu do mieszkania? Rozumiem, że nie jest to lek na wszystko, ale mniejsze przepięcia dałoby radę stłumić/wyłączyć bezpiecznik.
  • #7 21192274
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    sibislaw napisał:
    ...
    Zupełnie nie o to pytałem, pytałem o zabezpieczenie. I tak, planuje je włożyć do nowej skrzynki (bądź nie, pytałem narazie czysto teoretycznie).I narazie zostaje stara instalacja, czyli TN-C w mieszkaniu. I nie, nie zamierzam brać elektryka. Sam mam uprawnienia elektryczne. Nie wiem po co takie rady, skoro się pytam na forum? To po co jest ta elektroda? ....
    Powiem ci niemiłą prawdę. Nie masz żadnych uprawnień. Może masz jakiś papierek zaświadczający tylko że masz papierek, ale od tego nie ma się ani wiedzy ani umiejętności, ani rzeczowej oceny swoich mocy.
    Budowa instalacji to nie jest wrzucenie do skrzynki paru aparatów elektrycznych, niestety.
    I nie piszę tego, by ci dokuczyć, tylko byś przemyślał, jak wybrnąć z tej sytuacji.

A elektroda ma jasne zasady użycia w kwestii porad. Czytałeś?

pozdrawiam
  • #8 21192319
    sibislaw
    Poziom 12  
    Ja widzę że są tacy, którzy produkują tony tekstu, ale żadnego merytorycznego. Jeśli zarzuca mi się brak wiedzy, proszę o udowodnienie. Jeśli powołuje się na jakiś regulamin, proszę powołać się na konkretny punkt. Przeświadczenie o swej nieomylności i wyższości bez argumentów pozostaje tylko przeświadczeniem.
  • Pomocny post
    #9 21192346
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    sibislaw napisał:
    Znalazłem coś takiego. Co sądzicie?
    275V AC - oznacza,że 275 AC ogranicznika nie uszkodzi.
    Tam jest warystor na 275V AC co nie oznacza że ogranicznik ogranicza napięcie w sieci do 275V AC.
    sibislaw napisał:
    Mnie interesuje klasa T2+T3.
    Kup samo T3.
    (kilka lat temu za T3(1f) zapłaciłem 200zł)
    T2 jest w rozdzielnicy głównej budynku.
    T3 ogranicza wartość szczytową do 1200V.
    sibislaw napisał:
    w budynku wielorodzinnym 12-piętrowym, w mieszkaniu?
    sibislaw napisał:
    Natomiast wszystkie aparaty zabezpieczające również N są klasy T2 bądź T1+T2.
    T1+T2 działają tylko w rozdzielnicy głównej budynku.
    Bo podłącza się ochronniki (w tym N) do uziomu – nie do przewodu PE.
    Uziom jest doprowadzony tylko do RG.
    Na piętrach nie ma uziomu.
  • #10 21192424
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    sibislaw napisał:
    nie wiem jak to poprawnie nazwać, rozdzielnica mieszkaniowa? Instalacja jest zmodernizowana, TN-C-S.

Następnie:
    sibislaw napisał:
    W budynku WLZ będzie zmodernizowany, do mieszkania będzie przychodzić rozdzielony PE i N.

a później:
    sibislaw napisał:
    Sam mam uprawnienia elektryczne

by stwierdzić:
    sibislaw napisał:
    Jeśli zarzuca mi się brak wiedzy, proszę o udowodnienie. Jeśli powołuje się na jakiś regulamin, proszę powołać się na konkretny punkt.

Może kol. zacznie od zasad panujących w tym dziale: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html
    Proszę dokładnie przeczytać zasady i dostosować swoje zachowanie jak również pisać odpowiedzi podając informacje stanu faktycznego instalacji.
  • REKLAMA
  • #11 21192429
    sibislaw
    Poziom 12  
    >>21192346

Dziękuję, na taką właśnie odpowiedź czekałem ;-)
  • #12 21192436
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sibislaw napisał:
    Rozumiem, że nie jest to lek na wszystko, ale mniejsze przepięcia dałoby radę stłumić/wyłączyć bezpiecznik.
    Co rozumiesz jako mniejsze przepięcia.
    Podaj wartości.
  • #13 21192448
    sibislaw
    Poziom 12  
    Nie pochodzące od bezpośredniego trafienia piorunem w jakis pobliski punkt zasilający.

Jako ciekawostkę wklejam zawartość książki: Montaż i konserwacja instalacji elektrycznych, Sławomir Kołodziejczyk.

Fragment książki z tabelą sprzętu do instalacji elektrycznych. Strona z książki z rysunkiem schematu elektrycznego rozdzielnicy jednofazowej.
  • #14 21192492
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sibislaw napisał:
    Nie pochodzące od bezpośredniego trafienia piorunem w jakis pobliski punkt zasilający.
    sibislaw napisał:
    Jak dobrać zabezpieczenie przeciwprzepięciowe w budynku wielorodzinnym 12-piętrowym, w mieszkaniu?
    To przepięcia z awarii WLZ - 350-400V AC.
    Stosuje się przekąźniki napięciowe lub zabezpieczenia przed skutkami przerwy w N.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru zabezpieczenia przeciwprzepięciowego do rozdzielnicy w mieszkaniu w budynku wielorodzinnym z instalacją TN-C-S. Użytkownik poszukiwał informacji na temat odpowiednich klas zabezpieczeń (T2, T3) oraz ich zastosowania w kontekście nowej instalacji. Wskazano, że zabezpieczenia T2 są stosowane w rozdzielnicy głównej budynku, a T3 powinny być zainstalowane w mieszkaniach. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące konieczności zabezpieczenia przewodu N oraz jakości dostępnych urządzeń. Użytkownicy podkreślali znaczenie posiadania odpowiednich uprawnień oraz wiedzy w zakresie instalacji elektrycznych, a także sugerowali, aby wstrzymać się z zakupem do czasu wymiany instalacji przez spółdzielnię.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA