logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć serwisować i montować systemy domofonowe? Sprzęt i wiedza

krzsz01 17 Sie 2024 02:32 411 6
  • #1 21193571
    krzsz01
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam.

W okolicy w której świadczę usługi elektryczne jest słabo z wykonawcami nowych systemów domofonowych oraz serwisem tych starszych cyfrowych jak i analogowych

Chciałbym zacząć poszerzać swoją wiedzę w tym temacie.

Co byście Państwo polecili do zapoznania się z działaniem systemów, serwisem tych starszych oraz montażem ?

Dużo zleceń wpada na serwis tych starszych i nowszych systemów.

Jaki sprzęt jest potrzebny do diagnozy awarii systemów domofonowych.
  • #2 21193657
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    Praktyka, praktyka i jeszcze raz prakryka.
    Ze sprzętu to multimetr, oscyloskop dso152, generatir/szukacz sygnału, programator., słuchawki od syatemu jaki naprawiasz-testujesz.
  • #3 21193698
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Jak zaczynałem z systemami alarmowymi to kupiłem zestaw Versę 5 stele i nna stole uczyłem się wszystkie podłączenia konfiguracji itp.

Z domofonami tak samo pierwsze trzeba się zapoznać z ofertą systemów jakie funkcje posiadają i możliwości. Natrzepanie zakup zestawi u montaż na stole aby poznać funkcje, instalacje i działanie.

Z domofonami i wideodomofonami jest tak że jest wiele rodzajów i sposobów ich działania. W tym przypadku serwis jest dosyć trudny bo trzeba znać wiele systemów. Serwis może zakończyć się tylko usunięciu problemu w połączeniach przewodów ale i usterką zasilacza lub panelu bramowego czy unifonu lub monitora w środku. Często mały problem może wprowadzać zamęt w cały system.

Poznaj daną markę kup na nauki zestaw później zaoferuj ją klientowi i tak już poleci. Nie będzie Ci coś działać będziesz szukał przyczyn, zawsze na forum ktoś coś doradzi stracisz czas ale zyskasz wiedzę na kolejne lata.

Co do sprzętu to na początek multimetr - pomiar napięć oraz funkcja ciągłości obwodu do sprawdzania przejść, zwarć.
  • #4 21193720
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    krzsz01 napisał:
    W okolicy w której świadczę usługi elektryczne jest słabo z wykonawcami nowych systemów domofonowych oraz serwisem tych starszych cyfrowych jak i analogowych
    Chciałbym zacząć poszerzać swoją wiedzę w tym temacie.
    Niestety, żaden producent wiedzy ma temat parametrów i zasady działania nie udostępnia.
    Biorąc system cyfrowy Urmet do naprawy, poszedłem na indywidualne szkolenie do producenta.
    krzsz01 napisał:
    tych starszych jak i analogowych
    Analog można opisać łączne z parametrami.
    Ale nikt tego nie zrobił.
    (każdy kto to zrobi zostanie "zhejtowany")
  • #5 21193744
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    krzsz01 napisał:
    W okolicy w której świadczę usługi elektryczne

Coś na ten temat napisałem w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4070911.html#21193741
    Poza tym - wiedza z zakresu elektroniki, logiczne myślenie, sensowne narzędzia pomiarowe, opanowanie itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21195736
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 195
    Tak, my też naszym klientom zawsze polecamy mieć sprzęt "testowy" - jakiś panel, słuchawkę, centralkę. Sprawdzone, na 100% masz pewność, że działają - podmieniasz w miejscu awarii i od razu wiesz, gdzie jest problem. Jaki to problem, to już rzecz inna. My także z naszych systemów (Laskomex) prowadzimy takie szkolenia z częścią praktyczną - szczegóły u nas na stronie lub telefonicznie / e-mailowo.

No i praktyka, praktyka, jak ktoś wyżej pisał. Dodatkowe szkolenia, jeśli producent prowadzi. Założyć sobie zeszyt, lub nowocześnie - jakiś plik tekstowy lub arkusz - i zapisywać sobie: "miałem taką awarię, zrobiłem to, to i tamto, przyczyną było 'x', wymieniłem 'n'"... To na samym początku bardzo pomaga, a z czasem jest coraz mniej potrzebne.

No i jak w tej reklamie: "praca bez odpowiednich narzędzi jest bez sensu" - warto mieć zestawy śrubokrętów, dobry multimetr (nie warto kupować najtańszych, bo mają taką bezwładność, że czasem lepiej można zgadywać, jakie jest napięcie), oscyloskop jest bardzo przydatny - tylko jeszcze trzeba nauczyć się jego obsługi i wiedzieć, na co się patrzy. Warto mieć jakieś sprężone powietrze, KONTAKT, może mobilną kolbę lutowniczą... jakiegoś laptoka z mobilnym internetem, żeby sobie wyszukać instrukcje itd.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #7 21195868
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    Dodam swoje trzy grosze:
    1. Do serwisowania systemów wielorodzinnych w różnego rodzaju wspólnotach może być ci ciężko się wbić. Mają przecież firmy, które to robią do tej pory - dlaczego miałyby zmieniać serwis na ciebie? A jeśli nawet nie są zadowoleni z dotychczasowego serwisanta - może to nie serwisant jest kiepski, a instalacja i wpakujesz się na minę.
    2. Montaż nowego domofonu w jakimś "domku", to przeważnie mniej lub więcej roboty ślusarskiej i musisz się w tym jakoś czuć, bo takie prace przeważnie nie wybaczają błędów.
    3. Serwis - większość instalacji ma już kilkanaście/kilkadziesiąt lat. Niektórych kabli lepiej nie dotykać - naprawisz połączenie w jednym miejscu, ukruszy się w drugim. Jeden klient to zrozumie, inny będzie miał pretensje, że popsułeś mu instalację, która był dobra bo "przecież dwadzieścia lat działała dobrze".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z serwisowaniem i montażem systemów domofonowych, zarówno cyfrowych, jak i analogowych. Uczestnicy podkreślają znaczenie praktyki oraz znajomości różnych systemów, co jest kluczowe dla skutecznego serwisowania. Zaleca się posiadanie odpowiednich narzędzi, takich jak multimetr, oscyloskop, generatory sygnału oraz sprzęt testowy, aby diagnozować awarie. Wskazano również na konieczność szkoleń, zarówno indywidualnych, jak i organizowanych przez producentów, oraz na wartość dokumentowania doświadczeń związanych z naprawami. Uczestnicy zwracają uwagę na trudności w serwisowaniu starszych instalacji oraz na potrzebę ostrożności przy ich naprawie, aby nie pogorszyć stanu istniejącej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA