logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogranicznik napięcia do 450V dla drugiego stringu paneli fotowoltaicznych - gdzie kupić?

lipisto1000 07 Wrz 2024 17:20 825 21
REKLAMA
  • #1 21218457
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam.
    Chcę uruchomić drugi string paneli fotowoltaicznych. Ale inwerter maksymalnie obsługuje do 500V i tej wartości nie chcę przekroczyć.
    Czy i gdzie można dostać ogranicznik napięcia np. do 450V?
    Obecnie panele pracują w układzie szeregowym o wydajności 4kW i maksymalnym napięciu 375V. Na panelach są montowane optymalizatory mocy. Nie chcę zmieniać inwertera, ani dokładać nowych przewodów, bo to wiąże się z kopaniem.
    Za każdą podpowiedź dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21218475
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7785
    lipisto1000 napisał:

Nie ma takich ograniczników. Jedyne wyjście to odłączyć jeden lub kilka paneli (zależnie od ich parametrów). Podaj typ paneli oraz falownika.
  • REKLAMA
  • #3 21218511
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 849
    Wystarczy ograniczyć moc wyjściową falownika ale jaki falownik to nie wiem..
  • #4 21218871
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7785
    prose napisał:
    Wystarczy ograniczyć moc wyjściową falownika

Wytłumacz w jaki sposób ograniczenie mocy wyjściowej ma wpłynąć na napięcie z paneli?
  • #5 21218894
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Falownik to: wg zał.

Dodano po 3 [minuty]:

Falownik to: wg zał. Naklejka informacyjna na falowniku z danymi technicznymi modelu MPS-V II 5.5KW.
  • Pomocny post
    #6 21218902
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21218927
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Masz może linka do tego układu ?

Dodano po 6 [minuty]:

Może jakiś stabilizator napięcia o dużej przepustowości?

Dodano po 25 [minuty]:

A może iść w tym kierunku : stabilizator napiecia o dużym pradzie wjscowym DC ?
  • Pomocny post
    #8 21219021
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    lipisto1000 napisał:
    Chcę uruchomić drugi string paneli fotowoltaicznych. Ale inwerter maksymalnie obsługuje do 500V i tej wartości nie chcę przekroczyć.
    • 1. Liczyłeś napięcie Voc dla swoich paneli, przykładowo dla -25°C? Bo dla takiem temperatury, dla przeciętnych paneli (Voc=38.2 / 0.27%/°C), to wychodzi dla stringu max Vmp w okolicach 420V.

2. Po co ogranicznik napięcia? Przecież on uciąłby całą nadwyżkę mocy z paneli powyżej 450V. Nie lepiej dodać po prostu jeden czy dwa panele więcej i mieć spokój?
  • #9 21219101
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Tak też myślę zrobić, ale gdybym mógł nie ograniczać mocy, tylko samo napięcie, to mógłbym uzyskać więcej przy gorszej pogodzie.
    Średnie napięcie dla jednego panelu VOC to 49 V przy mocy 450 W. A jest już 9.
  • #11 21219181
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Rodzi nadzieję. Cena zaporowa, ale jeżeli znajdziemy przetwornik DC/DC o większej mocy to gra będzie warta świeczki.
    Dziękuję bardzo za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21219183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21219277
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Cena w sumie jest zaporowa.
    Może lepiej poszukać inwertera off grid z obsługą napięcia wejściowego np. 1000VDC.
    W przypadku mojego inwertera przekroczenie wartości 500VDC może go uszkodzić.
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21219282
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    lipisto1000 napisał:
    ale gdybym mógł nie ogranic
    zać mocy, tylko samo napięcie, to mógłbym uzyskać więcej przy gorszej pogodzie.

Ograniczając napięcie, automatycznie ograniczasz też moc. Fizyki tu nie oszukasz.

lipisto1000 napisał:
    Średnie napięcie dla jednego panelu VOC to 49 V przy mocy 450 W. A jest już 9.
    I to by w zasadzie kończyło temat:

Panel Voc (STC): 49V
    Współczynnik temperaturowy Voc: -0.3%/ºC
    Ilość paneli: 9szt.
    Temperatura powietrza: -25ºC
    String Voc (-25ºC): 507V
    Falownik - max napięcie wejściowe DC: 500V
  • #15 21221925
    lipisto1000
    Poziom 5  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #16 21221987
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 849
    @ArturAVS Mój błąd źle zrozumiałem przepraszam.
  • #17 21223351
    marekm1972
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Przekroczenie nieznaczne, a tak realnie patrząc (jeśli to ma działać w PL a nie gdzieś za kołem podbiegunowym) to przez ile dni w roku jednocześnie świeci Słońce i jest mróz -25C?
    Dla -5C mamy już o 6% niższe napięcie czyli zamiast 507 będzie 477V.
    Ryzyko że faktycznie falownik się uszkodzi moim zdaniem znikome, to dopuszczalne max 500V też ma jakąś tolerancję.
    Jakby to możliwe przekroczenie było większe, to może dałoby się zrobić prosty układ z kluczem MOSFET lub IGBT odcinającym napięcie z paneli na falownik, bramka sterowana przez komparator i próg ustawiony powiedzmy 480V. Przełączanie nie musi być szybkie, więc można użyć jakichś energooszczędnych układów (komparator, źródło napięcia odniesienia) i zasilać ten układ przez rezystor rzędu megaoma wprost z tych samych paneli. Zimą o poranku też widno robi się powoli więc i napięcie nie od razu będzie maksymalne, a jak falownik się włączy to pod obciążeniem trochę spadnie - jest szansa że w ogóle nic z tej znikomej zimowej produkcji nie stracimy i jest to tylko zabezpieczenie falownika na wypadek gdyby w ciągu mroźnego słonecznego dnia zabrakło prądu w sieci.
  • #18 21223409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21224067
    marekm1972
    Poziom 13  
    Jak podają 500V to tyle musi wytrzymać w sposób ciągły, półprzewodniki prawdopodobnie są na 600V (z tej samej linii produkcyjnej mogą być selekcjonowane lepsze na 700V a te które nie przeszły są oznaczane jako 600V), poza tym Voc jest podawane przy nasłonecznieniu 1000W/m2 prostopadle do panela a w zimie będzie mniej bo i kąt padania mniej korzystny i więcej powietrza po drodze, szacuję że mniej więcej się to skompensuje z tym współczynnikiem temperaturowym napięcia.

Jest jeszcze opcja by skrócić string z 9 do 8 paneli, a ten jeden wykorzystać w inny sposób (np. mikroinwerter).
  • #20 21224169
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    marekm1972 napisał:
    Voc jest podawane przy nasłonecznieniu 1000W/m2 prostopadle do panela a w zimie będzie mniej bo i kąt padania mniej korzystny i więcej powietrza po drodze, szacuję że mniej więcej się to skompensuje z tym współczynnikiem temperaturowym napięcia.

Tutaj jest poważny błąd który może kosztować sporo. Voc w zimie zawsze jest wyższe niż latem bo dla ogromnej większości paneli wsp. temperaturowy jest ujemny!
  • #21 21224229
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21224247
    marekm1972
    Poziom 13  
    Jaki błąd - oczywiście że Voc wyższe jak zimno - ale też zimą nasłonecznienie znacznie mniejsze niż standardowe 1000 W/m^2 przy którym Voc jest podawane. Zakładając że ogniwo PV zachowuje się podobnie jak dioda, charakterystyka U(I) mniej więcej logarytmiczna (przypomnijmy sobie wzór U1-U2=ln(I1/I2)*k*T/q gdzie na końcu są tylko stałe fizyczne), 10x mniej prądu (światła) to około 60mV/ogniwo czyli jakieś 8% mniej napięcia. Więc zmiany są podobnego rzędu wielkości w przeciwnych kierunkach - chyba że nietypowo rozmieszczone panele np. dwustronne pionowo wschód-zachód i zimą jeszcze odbicie od śniegu. Bardziej typowy przypadek w zimie to niestety panele pod śniegiem i produkcja prawie zerowa.

Jeszcze wpadł mi taki pomysł że można by dynamicznie skracać string o 1 panel po prostu go zwierając MOSFETem - wystarczy niskonapięciowy na 60V - załączać gdy pozostałe 8 paneli daje ponad 440V a wyłączać przy 420V. Zwieranie będzie bardzo rzadko (tylko jak jednocześnie zimno i słonecznie) więc straty uzysku znikome. Tylko doczytałem że tam są jeszcze optymalizatory i nie wiem jak to będzie z nimi współpracować.

Zmiana o 7V więcej względem 12V to ponad 50% więcej. Zmiana o 7V więcej względem 500V to zaledwie 1,4% więcej - to istotna różnica. Chyba że naprawdę te półprzewodniki są robione "na styk" jak to niedawno Intel zaliczył wpadkę że sam sobie trochę za bardzo podkręcił napięcie i procesor szybko się degraduje (ale też nie natychmiast, poprawka mikrokodu nieco obniża napięcie i uszkodzonego już nie naprawi ale jak jeszcze się nie uszkodził, to z poprawką już nie powinien).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje ogranicznika napięcia do 450V dla drugiego stringu paneli fotowoltaicznych, aby nie przekroczyć maksymalnego napięcia 500V obsługiwanego przez inwerter. W odpowiedziach zasugerowano, że nie ma dostępnych ograniczników napięcia tego typu, a jedynym rozwiązaniem może być odłączenie jednego lub kilku paneli. Wskazano również na możliwość ograniczenia mocy wyjściowej falownika, jednak podniesiono wątpliwości co do wpływu na napięcie. Użytkownik rozważał również zastosowanie stabilizatora napięcia o dużej przepustowości oraz przetwornika DC/DC. W dyskusji podkreślono, że przekroczenie napięcia może uszkodzić inwerter, a także zaproponowano dynamiczne skracanie stringu paneli w celu uniknięcia przekroczenia napięcia.
REKLAMA