logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung ML 2250 - Paski i plamki po lewej stronie wydruku po instalacji nowego tonera.

majster2024 08 Wrz 2024 20:43 243 11
REKLAMA
  • #1 21219685
    majster2024
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. Niedawno zakupiłem drukarkę Samsung ML 2250. Do tego kupiłem zupełnie nowe oryginalne tonery Samsunga:
    Samsung ML 2250 - Paski i plamki po lewej stronie wydruku po instalacji nowego tonera.

Po zainstalowaniu nowego kartridża zacząłem drukować. Najpierw stronę testową. Okazało się, że pojawiają się co 3 cale delikatne paski czteromilimetrowe po lewej stronie. Wydrukowałem dokument z tekstem. Okazało się, że są plamki po lewej stronie:

Co radzicie? Czy czyszczenie coś da? Ale czego?
    Czyściłem podajniki kartek co jedynie izopropanolem. Bo słabo łapało papier. Teraz łapie idealnie papier. Proszę brać pod uwagę, że drukarka jest używana.
  • REKLAMA
  • #2 21219899
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Podmień kasetę z tonerem na początek . Rozstaw tych kropek sugeruje rolkę PCR.

C.
  • #3 21220819
    majster2024
    Poziom 2  
    Witam. Jest mały problem. Fizycznie tego drugiego tonera już nie mam...
    Czyżby dalej czyszczenie było uniwersalnym sposobem na każdą usterkę w tej drukarce?
    Moje narzędzia to patyczki do uszu i izopropanol...
    P.S

Czy ktoś zna sklep, gdyby do wymiany była rolka PCR.
    Bo jakoś niełatwo znaleźć... A raczej brak do mojego modelu...

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Ktoś kiedyś serwisował to miejsce. Nie wiem, czy serwis?
    Na zdjęciu przy czarnej śrubie jest pokaleczona blacha i to lewa strona, gdzie pojawiają się kreski, plamki.

Wnętrze drukarki z widocznymi elementami mechanicznymi.

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Witam. Pozostały przy wydruku drobniutkie kreski oznaczone na czerwono (pierwsza fotka). Wychodzą cztery kreski na stronę, dokładnie co 3 cale po lewej stronie. Według mnie czyszczenie wystarczy. Tylko czego? Tego wałka na mojej fotce.
    Plamy na wydruku znikły. Tylko zostały te blade kreski.
  • #4 21222431
    majster2024
    Poziom 2  
    Plamki znikły. Pozostają tylko drobne kreski po lewej stronie kartki jak na drugim zdjęciu (lewy brzeg kartki).
    Na wydruku pojawiają się co 7,62 cm cztery kreski (3 cale).

Kolego copyman:
    copyman napisał:
    Podmień kasetę z tonerem na początek

Miałeś chyba rację.
    Jeszcze raz wyjąłem toner i poobracałem palcem bęben.
    Znalazłem chyba przyczynę.
    Oto ona:
  • REKLAMA
  • #5 21223161
    majster2024
    Poziom 2  
    Tą wadę można polerować? Delikatnie...
  • #6 21223238
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1532
    Kiedyś w Agawie był dostępny taki proszek (pasta) do polerownia OPC. Kosztowała coś ok. 150zł. Możesz zapytać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21223308
    copyman
    Za 150 zł masz kilka zamiennych tonerów . Pytanie - czy to ma sens ?

C.
  • REKLAMA
  • #8 21224137
    majster2024
    Poziom 2  
    Kiedyś kupiłem irchę. Spróbuje na sucho spróbować. Mniejsze ryzyko przetarcia i uszkodzenia.
  • #9 21227632
    majster2024
    Poziom 2  
    Tak wszystko się zgadza.... ! Załatwiłem drugi toner zupełnie nowy. Od razu kreski po lewej stronie wydruku zniknęły.
    Druk jest teraz czysty na 100%...!
    Ten pierwszy toner ma jakieś oznakowania srebrnym pisakiem. Wokół śrub od górnej strony. Tak jak by ktoś miałby znaczyć, że toner jest wadliwy i ktoś już go sprawdzał. Więc dlatego go oznaczył.
    Część tonera Samsung z oznaczeniami.

Obudowa tonera z widocznymi śrubami i otarciami.

Można tylko się domyśleć, że oznaczono go, bo ma wadę.
    Nie wiem, czy mam ze sprzedawcą się kłócić, bo pewnie będzie się bronić...
    Jak twierdzi, sprzedał bardzo dużo takich tonerów i nikt nie zgłaszał wad.
    A może sobie zostawić i wypolerować tę kreskę, którą zauważyłem na bębnie.
    Na pudełku od spodu sprzedawca coś zamazał jakiś napis czarnym mazakiem. Może jakieś oznaczenie, że jest wadliwy.

Pudełko z zamazanym napisem i kodem kreskowym
  • REKLAMA
  • #10 21227737
    copyman
    Nie poleruj bębna i odpuść sobie ten kiepski toner. Sprzedawca i tak pewnie ma wyrąbane na tą sytuację . Jeżeli był to zakup przez Allegro lub inny portal zakupowy to wystaw mu negatywa żeby kolejni potencjalni klienci mieli świadomość że to oszust. Możesz też zgłosić to do administracji jeżeli monit o zwrot kosztów nie przyniesie żadnego rezultatu. Każda Twoja ingerencja w ten toner będzie prawdopodobnie potraktowana przez sprzedającego jako ingerencję w zakupiony towar . Czasem nie warto kopać się z koniem … Wiem z własnego doświadczenia.

C.
  • #11 21234954
    majster2024
    Poziom 2  
    Sprzedający zwrócił mi kasę. Nie musiałem zwracać towaru. Jak będę miał za dużo wolnego czasu, to wypoleruję jakimś domowym sposobem bęben.
  • #12 21238731
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Sprzedawca nie jest tu winien. Sam nie bardzo rozumie o co tutaj chodzi.
    Rzecz w tym, że takie zjawiska powstają samoistnie jeśli zespół drukujący długo (kilka lat) nie jest używany, tzn. wałki nie obracają się. Dochodzi wówczas do jakiejś reakcji chemicznej na styku bęben -rolka.
    W efekcie na powierzchni bębna pozostaje ślad jak u Kolegi autora.
    Miałem kilka takich przypadków (raczej niewiele).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z drukarką Samsung ML 2250, polegający na pojawianiu się pasków i plamek po lewej stronie wydruku po zainstalowaniu nowego tonera. Po kilku próbach czyszczenia i wymiany tonera, użytkownik zauważył, że problem może być związany z rolką PCR lub bębnem. Wskazano na możliwość polerowania bębna, jednak niektórzy użytkownicy odradzali tę metodę, sugerując, że lepiej jest wymienić toner na nowy. Ostatecznie, po zakupie nowego tonera, problem zniknął. Użytkownik rozważał również zgłoszenie sprzedawcy, ponieważ pierwszy toner miał oznaczenia sugerujące wadliwość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA